Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°10′10″S 17°07′36″V / 48,169529°S 17,126754°V / 48.169529; 17.126754

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
Sídlo ministerstva na Račianskej 71 pred rekonštrukciou
Sídlo ministerstva na Račianskej 71 pred rekonštrukciou
SídloRačianska ulica 71,
813 11 Bratislava
MinisterBoris Susko
Štátny tajomníkPavol Gašpar
Milan Hodás[1]
Webová stránkajustice.gov.sk

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky je ústredným orgánom štátnej správy Slovenska pre súdy a väzenstvo.

Pôsobnosť ministerstva[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ministerstvo spravodlivosti SR pripravuje právnu úpravu v oblasti ústavného práva, trestného práva, občianskeho práva, obchodného práva, rodinného práva, konkurzného práva a medzinárodného práva súkromného.
  • Ministerstvo spravodlivosti SR vykonáva štátny dohľad nad činnosťou Slovenskej komory exekútorov, nad činnosťou Notárskej komory SR, v zákonom ustanovenom rozsahu nad činnosťou súdnych exekútorov a nad činnosťou notárov.
  • Ministerstvo spravodlivosti SR zabezpečuje výkon znaleckej činnosti, prekladateľskej činnosti a tlmočníckej činnosti a vydávanie Zbierky zákonov Slovenskej republiky a Obchodného vestníka.
  • Ministerstvo spravodlivosti SR zabezpečuje zastupovanie Slovenska na Európskom súde pre ľudské práva a zastupovanie Slovenska v konaní pred Súdnym dvorom Európskych spoločenstiev a Súdom prvého stupňa Európskych spoločenstiev.
  • Ministerstvo spravodlivosti SR zabezpečuje plnenie úloh súvisiacich s členstvom Slovenskej republiky v Eurojuste.

Minister spravodlivosti[upraviť | upraviť zdroj]

Ministerstvo spravodlivosti riadi a za jeho činnosť zodpovedá minister spravodlivosti, ktorého vymenúva prezident SR na návrh predsedu vlády SR. Súčasným ministrom je od 25. októbra 2023 Boris Susko (SMER – SD).[2]

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti[upraviť | upraviť zdroj]

Ministra spravodlivosti v čase jeho neprítomnosti zastupuje v rozsahu jeho práv a povinností štátny tajomník. Minister môže poveriť aj v iných prípadoch štátneho tajomníka, aby ho zastupoval v rozsahu jeho práv a povinností. Štátny tajomník má pri zastupovaní ministra na rokovaní vlády poradný hlas. Štátneho tajomníka vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra spravodlivosti.

Súčasným štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti je Peter Sepeši.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Predstavitelia MS SR [online]. Bratislava: Ministerstvo spravodlivosti SR, 2021-02-18, [cit. 2024-02-05]. Dostupné online.
  2. TASR. VIDEO: Prezidentka vymenovala novú vládu, povedie ju R. Fico. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2023-10-25. Dostupné online [cit. 2023-10-25].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]