Čínske štvrte v Austrálii

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čínska štvrť v Melbourne

Čínske štvrte v Austrálii je termín používaný na označenie veľkých čínskych etnických enkláv v Austrálii, najmä tých, ktoré si zachovávajú silnú čínsku kultúrnu identitu a silný vzťah k Číne. Čínske štvrte existujú vo väčšine austrálskych štátov a teritórií, najmä vo vysoko obývaných a kozmopolitných hlavných mestách, ale aj vo vidieckych oblastiach. Mnohé veľké súčasné čínske štvrte v Austrálii sa vyvinuli z menších historických čínskych osád v Austrálii, ktoré vznikli už v 19. storočí. Číňania sa prvýkrát prisťahovali do Austrálie vo veľkých vlnách uprostred austrálskej zlatej horúčky (od 50. rokov 19. storočia). Mnohí z nich sa neskôr rozhodli vrátiť do Číny alebo boli z Austrálie násilne deportovaní. Prvým známym čínskym Austrálčanom bol John Shying, ktorý sa do Austrálie prisťahoval v roku 1818.

Austrália zaznamenala výrazné vlny čínskej a zámorskej imigrácie už niekoľko desaťročí od 70. rokov 20. storočia, keď bola úplne zrušená politika Bielej Austrálie (biela nacionalistická austrálska etnická politika, ktorá od roku 1901 do roku 1973 výrazne obmedzovala imigráciu z Ázie). Austrália je obľúbenou destináciou pre čínskych emigrantov kvôli vysokej životnej úrovni a relatívnej geografickej blízkosti k Číne, ako aj preto, že čínska komunita v Austrálii je už dobre zriadená. Čínska vláda, čínske spoločnosti a čínske organizácie majú tiež silné záujmy v Austrálii a môžu čínskym prisťahovalcom do Austrálie poskytnúť rozsiahlu podpornú sieť.

Až do roku 1983 bola najväčšou komunitou pevninských čínskych prisťahovalcov v Austrálii trvalo kantonská austrálska komunita, ktorá pochádzala z mesta Guangzhou v provincii Guangdong; Guangzhou aj Guangdong sú v anglickom jazyku bežne známe ako "Canton". Až do roku 1983 bola najväčšou komunitou pevninských čínskych prisťahovalcov v Austrálii trvalo kantonská austrálska komunita, ktorá pochádzala z mesta Guangzhou v provincii Guangdong; Guangzhou aj Guangdong sú v anglickom jazyku bežne známe ako "Canton". Väčšina obyvateľov ngu pochádza z mesta Guangzhou (či už nedávno alebo vzdialene) a identifikuje sa ako Kantončania. Kantončanov žijúcich v zahraničí najľahšie spoznáte podľa používania kantonského jazyka, ktorý patrí do rodiny čínskych (sinetských) jazykov.

V súčasnosti sa kolektívna čínska komunita v Austrálii skladá z Číňanov pochádzajúcich z rôznych krajín. Najväčšiu komunitu Číňanov v Austrálii tvoria Číňania z pevninskej Číny, a to najmä vďaka tomu, že mnohí Číňania z pevninskej Číny v posledných desaťročiach dočasne žili v Austrálii, aby mohli navštevovať austrálske univerzity. V austrálskych sčítaniach obyvateľstva sa samostatne zaznamenávajú osoby narodené v Hongkongu, Macau a na Taiwane; Hongkončania a Taiwančania tvoria niektoré významné etnické čínske komunity v Austrálii. V Austrálii žije aj veľa zámorských Číňanov, väčšinou z krajín juhovýchodnej Ázie, ako sú Indonézia, Malajzia, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam.

Územie hlavného mesta Austrálie[upraviť | upraviť zdroj]

Woolley Street v Dickson v noci, niekedy vnímaná ako „čínska štvrť“ v Canberre

Súčasná čínska štvrť sa nachádza na ulici Woolley Street v Dickson Centre v austrálskom hlavnom teritóriu. Čínska štvrť sa pomerne nedávno presadila ako reštauračná štvrť.

Nový Južný Wales[upraviť | upraviť zdroj]

Sydney[upraviť | upraviť zdroj]

Paifang v čínskej štvrti Sydney.

Čínska štvrť v Sydney je treťou oblasťou s týmto názvom. Pôvodne sa nachádzala v oblasti The Rocks v Sydney, neskôr sa presunula do oblasti v blízkosti Market Street v Darling Harbour a nakoniec na súčasné miesto v Haymarket, okolo paralelných ulíc Dixon Street a Sussex Street. V tejto čínskej štvrti sa konajú rôzne čínske kultúrne aktivity, napríklad Čínska liga austrálskej mládeže a katolícka omša v kantončine v katolíckom kostole svätého Petra Juliána.[1]

Ďalšie prímestské čínske štvrte vznikli v priebehu rokov na predmestiach Burwood, Campsie, Ashfield, Auburn, Cabramatta, Marrickville, Chatswood, Eastwood, Parramatta, Hurstville, Kingsford, Wolli Creek, Zetland pri Waterloo na Gadigal Avenue a najnovšie v okolí železničnej stanice Mascot.

Newcastle[upraviť | upraviť zdroj]

Hamiltonská ulica Beaumont Street sa na týždeň dočasne zmení na čínsku štvrť počas Newcastle China Week, ktorý sa každoročne začína 24. septembra.[2] Hoci vo veľkom meste neexistujú žiadne stále, v okolí a v regióne Hunter sa nachádza mnoho ázijských supermarketov a reštaurácií. Navyše v meste žije veľké etnické zoskupenie čínskych prisťahovalcov a občanov.

Viktória[upraviť | upraviť zdroj]

Ballarat[upraviť | upraviť zdroj]

Rozsiahla historická čínska štvrť existovala v Golden Point v štáte Victoria, štvrti mesta Ballarat, kde sa nachádzali zlaté polia.[3] Hoci toto osídlenie už neexistuje, pripomína ju neďaleký Sovereign Hill.

Bendigo[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup do čínskeho okrsku v Bendigo

Počas viktoriánskej zlatej horúčky v 50. a 60. rokoch 19. storočia vzniklo v Bendigu niekoľko čínskych štvrtí. Išlo o čínske tábory, ktorých bolo zriadených sedem.[4] Tábor Ironbark v severnom Bendigu sa stal v 50. a 60. rokoch 19. storočia najvýznamnejším. Zostal centrom čínskeho života v Bendigu až do roku 1911, keď ho po druhýkrát spustošil požiar. Na mieste zostal len dom Joss House, jeden z najstarších vo Viktórii. Po požiari v tábore Ironbark tí Číňania, ktorí ešte stále žili v Bendigu, presunuli svoje prevádzky na Bridge St, bližšie k centru Bendiga. Táto čínska štvrť prežila až do roku 1964, keď mestská rada uviedla jej upadajúce využitie a schátraný stav ako dôvod na jej zbúranie. Na jej mieste bolo vybudované parkovisko. V roku 1991 sa čínska štvrť Bridge St stala sídlom Múzea zlatého draka, v ktorom sa nachádza mnoho pamiatok z čínskeho dedičstva mesta.[5]

Castlemaine[upraviť | upraviť zdroj]

Počas viktoriánskej zlatej horúčky v 60. rokoch 19. storočia existovala v Castlemaine historická čínska štvrť v blízkosti rohu ulíc Mostyn a Union Street (súčasné miesto hotela Albion), ktorá zahŕňala až päť domov Joss Houses a čínsku misijnú kaplnku.[6]

Creswick[upraviť | upraviť zdroj]

Počas viktoriánskej zlatej horúčky v 50. rokoch 19. storočia existovala v Creswicku historická čínska štvrť.[7] Usadlosť bola zobrazená na akvarelových maľbách umelcov Burkitta (1855) a Normana Lindsaya (1894).

Melbourne[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup do čínskej štvrte Melbourne na ulici Little Bourke Street

Čínska štvrť v Melbourne sa nachádza na ulici Little Bourke Street.[8] Je to najstaršia čínska štvrť v Austrálii, najstaršia nepretržitá čínska osada v Austrálii a najdlhšie nepretržite fungujúca čínska štvrť mimo Ázie. Predmestské čínske komunity, prevažne kantonskej kultúry, sa nachádzajú v Doncasteri, Box Hill, Springvale a Glen Waverley. Čínska štvrť v Melbourne sa môže pochváliť svetoznámou kuchyňou, napríklad reštaurácia Flower Drum bola v New York Times vyhlásená za jednu z najlepších čínskych reštaurácií na svete. V roku 1945 tu William Wing Young vo svojej reštaurácii Wing Lee po prvýkrát vynašiel Dim Sim, obľúbené čínsko-austrálske občerstvenie, ktoré sa bežne podáva v predajniach so sebou po celej krajine. Veľkú časť podnikov tvoria aj obchody so suvenírmi a darčekovými predmetmi. V Čínskej štvrti Melbourne sa nachádza aj najdlhší čínsky drak na svete, ktorý sa každoročne predvádza v Melbournskom čínskom múzeu. Predpokladá sa, že tento rekord drží mesto od roku 1978, keď bol do prevádzky uvedený pôvodný drak Dai Loong, ktorý bol zároveň prvým čínskym drakom postaveným v Číne od roku 1948. Bol dlhý 92 metrov, na tele mal 6160 šupín a pôvodne sa na ňom konali sprievody, do ktorých sa zapojilo viac ako 200 účastníkov. V roku 2003 bol nahradený novým drakom, Miléniovým drakom, ktorý bol zámerne vyrobený tak, aby sa zachoval rekord, a na udržanie jeho hlavy bolo potrebných 8 ľudí. Tento neskorší drak je miestnymi známy aj pod názvom Dai Loong, keďže niektoré časti pôvodného draka z roku 1978 boli zrekonštruované na použitie v novom drakovi.[9]

Queensland[upraviť | upraviť zdroj]

Dvojjazyčnosť na predmestí Fortitude Valley v Brisbane, Austrália. Čínska štvrť sa nachádza nad zemou.

Atherton[upraviť | upraviť zdroj]

Čínska štvrť v Athertone je zapísaná na zozname kultúrneho dedičstva. Bola postavená v 80. až 20. rokoch 19. storočia. Je známa aj pod názvom Cedar Camp. Do registra kultúrneho dedičstva Queenslandu bola zapísaná v roku 1992.

Brisbane[upraviť | upraviť zdroj]

Čínska štvrť Brisbane sa nachádza na predmestí Fortitude Valley a má vlastnú čínsku bránu. Čínska štvrť sa nachádza v blízkosti mosta Story Bridge a je veľmi obľúbená aj u Austrálčanov.

Zlaté pobrežie[upraviť | upraviť zdroj]

V Southporte sa navrhuje čínska štvrť na Zlatom pobreží. Navrhovaný dizajn zahŕňa tri peifangové brány (oblúky) pri každom z troch vstupov na uliciach Davenport a Young.[10]

Táto moderná čínska štvrť sa nachádza na uliciach Young a Davenport v Southporte. Bude to miesto, kde bude Gold Coast oslavovať svoju rozmanitosť prostredníctvom kultúry, dizajnu, ľudí a jedla. Čínska štvrť bude vzrušujúcim mixom reštaurácií, kultúrnych festivalov a butikov; miestom kultúrneho vyžitia a osláv.

Bola odhalená štyri metre vysoká socha Konfucia a čoskoro budú vstupy do areálu označovať tri paifangy - tradičné čínske brány.

Južná Austrália[upraviť | upraviť zdroj]

Adelaide[upraviť | upraviť zdroj]

Čínska štvrť v Adelaide.

Čínska štvrť v Adelaide sa nachádza v štvrti Adelaide Central Markets na ulici Moonta medzi ulicami Grote a Gouger. Dva impozantné Paifangy označujú vchody na oboch koncoch. Čínsku štvrť Adelaide tvoria najmä orientálne reštaurácie, obchody s potravinami a trhy.

Severné územie[upraviť | upraviť zdroj]

Darwin[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá čínska štvrť v Darwine existovala v 80. rokoch 19. storočia. V súčasnosti sa pripravuje nová syntetická čínska štvrť v Darwine v Severnom teritóriu, ktorá má byť dokončená v roku 2010 a bude stáť 90 miliónov austrálskych dolárov.[11]

Západná Austrália[upraviť | upraviť zdroj]

Broome[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na sever pozdĺž západnej strany čínskej štvrte Broome. Niektoré budovy pochádzajú z obdobia pred rokom 1900.

Po založení mesta Broome vznikla čínska štvrť, ktorá sa koncom 19. storočia stala domovom početného ázijského obyvateľstva.

Perth[upraviť | upraviť zdroj]

Perth má čínsku štvrť na ulici Roe Street na predmestí Northbridge. Na William Street v Northbridge sa nachádza oveľa viac ázijských podnikov ako v oficiálnej čínskej štvrti. V minulosti sa v Northbridge usadilo mnoho Číňanov (zvyčajne malajzijského, singapurského alebo indonézskeho pôvodu) spolu s inými skupinami prisťahovalcov. Nízka hustota osídlenia mesta a pomerne lacné nehnuteľnosti podnecujú migrantov, aby sa sťahovali na rozširujúce sa predmestia. Ázijskí študenti si často vyberali bývanie na predmestiach v blízkosti univerzít, ako sú Bentley, Murdoch a Nedlands.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. www.stpeterjulianhaymarket.org.au, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online.
  2. Newcastle China Week Street Festival - Beaumont St, Hamilton [online]. www.facebook.com, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online.
  3. Chinatowns across Australia - Australia's Culture Portal [online]. web.archive.org, 2010-04-16, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. Archivované 2010-04-16 z originálu.
  4. GITTINS, Jean. The Diggers from China: The Story of Chinese on the Goldfields. Melbourne : Quartet Books Australia, 1981. ISBN 0-908128-16-9.
  5. MCKINNON, Leigh. Loong Bendigo's Golden Dragon. [s.l.] : [s.n.]. ISBN 978-0-9808006-2-3. S. pg 32-40.
  6. Castlemaine - Places to See [online]. The Sydney Morning Herald, 2008-11-14, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. DESIGN, UBC Web. Creswick Victoria 3363 | Local Township Website including business directory | Business & Tourism Creswick Inc. [online]. www.creswick.net, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. City of Melbourne - Multicultural communities - Chinese [online]. web.archive.org, 2006-10-04, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. Archivované 2006-10-04 z originálu.
  9. The Association | Melbourne Dai Loong Association [online]. web.archive.org, 2013-07-23, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. Archivované 2013-07-23 z originálu.
  10. City of Gold Coast | Gold Coast Chinatown [online]. web.archive.org, 2014-01-09, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. Archivované 2014-01-09 z originálu.
  11. Northern Territory Major Projects - Chinatown Darwin [online]. web.archive.org, 2004-01-15, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. Archivované 2004-01-15 z originálu.