Ľubomír Krno

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mgr. Ľubomír Krno
redaktor
Narodenie16. júl 1952 (71 rokov)
Košice, Česko-Slovensko (dnes Slovensko
Známy vďakaSlovenskému rozhlasu, Rádiu Lumen, Slovenskému vodohospodárskemu podniku – hovorca
Alma materUniverzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Profesiaredaktor, moderátor, hlásateľ, manažér, pedagóg a hovorca
Aktívne roky1971 – súčasnosť

Mgr. Ľubomír Krno (* 16. júl 1952, Košice) je slovenský publicista, novinár, redaktor, moderátor, manažér a pedagóg.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 19701974 absolvoval štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, odbor Slovenský jazyk, hudobná výchova a pedagogika a v roku 19811984 štúdium žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Absolvoval krátkodobé pracovné pobyty ako redaktor Slovenského rozhlasu v ZSSR (1985), Maďarsku 1988), Švédsku (1995), Francúzsku (2000), Japonsku (2000), Mexiku (2001) a i. Vo svojich profesijných začiatkoch pôsobil ako hlásateľ Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici a ako redaktor Slovenskej televízie v Banskej Bystrici. Od roku 1978 do (2006) bol odborným redaktorom – krajovým spravodajcom Slovenského rozhlasu Bratislava pre stredoslovenský región a členom reportérskej skupiny Československého rozhlasu Praha.

Pripravil okolo 9 000 reportáží, spravodajských a publicistických materiálov, odvysielaných predovšetkým v reláciách Slovenského rozhlasu. V roku 2003 založil a až do mája 2008 redigoval časopis Akadémie umení v Banskej Bystrici ART3. V rokoch 20072008 súčasne pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, kde prednášal teóriu rozhlasového dramatického umenia a dejiny rozhlasového dramatického vysielania a zároveň viedol praktické semináre a cvičenia z rozhlasového herectva.

Je dlhoročným aktívnym priaznivcom zborového spevu a hudobnej kultúry, externe spieval aj v opernom zbore Štátnej opery v Banskej Bystrici (19861991). V roku 1990 inicioval založenie miešaného speváckeho zboru Canzona Neosolium v Banskej Bystrici, stal sa jeho prvým manažérom a do pozície umeleckého vedúceho a dirigenta pozval hudobného skladateľa a bývalého dirigenta známeho kysuckého zboru Kusuca z Čadce Vojtecha Didiho. Zbor Canzona Neosolium hneď v prvých rokoch existencie zaznamenal vynikajúce umelecké úspechy na domácich, ale aj zahraničných pódiách – v Španielsku, Taliansku, Grécku, Maďarsku, Rakúsku, Rumunsku a neskôr i v Poľsku, Česku, Chorvátsku, Slovinsku a v Litve. Od roku 2003, po pretransformovaní sa zboru na akademický spevácky zbor Akadémie umení v Banskej Bystrici, sa Ľuboš Krno stal jeho čestným predsedom. V rokoch 2008 - 2010 pôsobil ako manažér pre vzťahy s verejnosťou Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici a pre Rádio Lumen autorsky pripravoval a uvádzal hudobnoslovnú reláciu Piesne na želanie. V júni 2010 sa stal hovorcom Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Štiavnici.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • od 1979 do 1987 – Niekoľko ocenení v Rozhlasovej žatve Slovenského rozhlasu za reportážne príspevky.
  • 1988 – II. cena v celoštátnej Rozhlasovej žatve Československého rozhlasu za analytickú 20-minútovú reportáž, nakrútenú v Maďarsku o problematike a na podporu výstavby vodného diela Nagymaros
  • 1998 – Pamätná medaila ministra obrany Slovenskej republiky III. stupňa
  • 1998 – Pamätná medaila mesta Banská Štiavnica za pomoc a spoluprácu pri záchrane kultúrneho dedičstva
  • 2000 – Zlatá medaila Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici k 100-ročnici múzejníctva v tomto meste
  • 2005 – Cena za záchranu kultúrneho dedičstva a rozvoj mesta Banská Štiavnica udelená Mestským zastupiteľstvom Banskej Štiavnice (Po čestnom občianstve druhé najvyššie mestské ocenenie udeľované samosprávou mesta).

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kto bol kto v Banskej Bystrici v roku 2001

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]