Bachova ulica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bachova ulica
ulica/námestie
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Bratislava
Mestská časť Ružinov
Štvrť Pošeň
Obvod II
Súradnice 48°09′21″S 17°10′09″V / 48,155772°S 17,16904°V / 48.155772; 17.16904
PSČ 821 03
Začína na Ružinovská ulica
Denominácia 1992
Staršie názvy Prechtlova ulica
Map
Poloha v rámci Bratislavy (interaktívna mapa)
Wikimedia Commons: Bachova, Bratislava
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Bachova ulica je ulica v Bratislave, v metskej časti Ružinov.[1] Nachádza sa na západnej strane miestnej časti Pošeň.

Je pomenovaná podľa nemeckého skladateľa barokovej hudby Johanna Sebastiana Bacha (1685 – 1750). Do 22. apríla 1992 mala názov Prechtlova ulica.[2]

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica je situovaná v smere sever-juh. Na severnom konci ústi do Ružinovskej ulice. Križuje Exnárovu ulicu a ulicu Andreja Mráza. Na južnom konci slepo končí v areáli Spojenej školy sv. Vincenta de Paul.

Ulica je po celej dĺžke koncipovaná ako široký chodník a nie je oficiálne prejazdná. Križujúce ulice Exnárova a Andreja Mráza sú na mieste križovania prehradené. Prístup motorovým vozidlom do areálu školy je po paralelnej komunikácii na východnej strane, ktorá je vyústená na Ulicu Andreja Mráza. Z dôvodu akútneho nedostatku parkovacích miest sa časti ulice pri križovatkách s Exnárovou a Andreja Mráza používajú na parkovanie.

Ulica nadväzuje na zastávku električiek a autobusov na Ružinovskej ulici a predstavuje hlavný vstup do západnej časti Pošne zo severnej strany pre peších, ktorí prichádzajú mestskou hromadnou dopravou. Bezprostredne na začiatku ulice pri križovatke s Ružinovskou ulicou sa pôvodne nachádzalo trhovisko, na ktoré nadväzovala predajňa potravín Zdroj - "Samoobsluha". Toto usporiadanie umožňovalo obyvateľom sídliska pri návrate z práce pohodlný nákup potravín a iných bežných potrieb. Predajňa potravín neobstála v konkurencii s novovznikajúcimi obchodnými reťazcami a po výmene niekoľkých majiteľov definitívne zanikla. Dnes budova slúži na úplne iný účel. Trhovisko slúži pôvodnému účelu dodnes, ale pôvodne úhľadný a kompaktný celok sa časom zmenil na nesúrodé zoskupenie predajných stánkov rôzneho typu a vzhľadu.

Oproti bývalej predajni potravín Zdroj tesne pred križovatkou s Exnárovou ulicou sa na východnej strane ulice nachádza fontána Mária.

Úsek medzi Exnárovou ulicou a ulicou Andreja Mráza je takmer po celej dĺžke na západnej strane lemovaný areálom materskej školy. Na východnej strane sa až po paralelnú Štefunkovu ulicu rozkladá rozsiahla parková plocha s niekoľkými ihriskami. Na jednom z ihrísk kedysi pôsobil hokejbalový celok Predná Pošeň.

Na južnom konci ulice sa nachádza rozsiahly areál školy, v ktorom v súčasnosti pôsobí Spojená škola sv. Vincenta de Paul.

Významné objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Blízke ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Abecedný zoznam ulíc Bratislavy a pomenovaných priestranstiev [online]. Hlavné mesto SR Bratislava, rev. 2015-11-29, [cit. 2016-06-15]. Dostupné online.
  2. staremapy.sk [online]. [Cit. 2016-06-15]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]