Chránené vtáčie územie Malá Fatra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Chránené vtáčie územie Malá Fatra je jedno z 5 najvýznamnejších území na Slovensku pre hniezdenie vtáctva. Vzniklo pre ochranu voľne žijúcich vtákov ako jedno z typov chráneného územia členskej krajiny Európskej únie s názvom NATURA 2000.

Územie bolo vyhlásené vládou Slovenskej republiky dňa 9. júla 2003. Výmera chráneného územia predstavuje 71 481 ha a pokrýva väčšinu územia Krivánskej a Lúčanskej Malej Fatry.[1] Je to štvrté najväčšie chránené vtáčie územie na Slovensku.

Dôvod ochrany[upraviť | upraviť zdroj]

Malá Fatra patrí medzi tri územia na Slovensku kde hniezdi: sokol sťahovavý (Falco peregrinus), orol skalný (Aquila chrysaetos), výr skalný (Bubo bubo), žlna sivá (Picus canus), kuvik kapcavý (Aegolius funereus), ďateľ bielochrbtý (Dendrocopos leucotos), ďateľ čierny (Dryocopus martius), muchárik bielokrký (Ficedula albicollis). Je tiež jedným z piatich hniezdiacich území pre skaliara pestrého (Monticola saxatilis).

Územie bolo vyhlásené aj na základe faktu, že na tomto území hniezdi pravidelne viac ako 1% národnej populácie druhov ako rybárik riečny (Alcedo atthis), bocian čierny (Ciconia nigra), včelár lesný (Pernis apivorus), sova dlhochvostá (Strix uralensis), lelek lesný (Caprimulgus europaeus), ďateľ hnedkavý (Dendrocopos syriacus), chriašteľ poľný (Crex crex), kuvik vrabčí (Glaucidium passerinum), jariabok hôrny (Bonasa bonasia), strakoš sivý (Lanius excubitor), prepelica poľná (Coturnix coturnix), žltochvost lesný (Phoenicurus phoenicurus), muchár sivý (Muscicapa striata), tetrov hlucháň (Tetrao urogallus), tetrov hoľniak (Tetrao tetrix), ďateľ trojprstý (Picoides tridactylus) a muchárik červenohrdlý (Ficedula parva).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lokality Natura 2000 [online]. sopsr, [cit. 2009-11-11]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°07′13″S 18°50′17″V / 49,12014°S 18,838169°V / 49.12014; 18.838169