DJ Ashba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
DJ Ashba

Základné informácie
Popis umelca americký gitarista, hudobníný skladateľ a producent
Rodné meno Daren Jay Ashba
Narodenie 10. november 1972 (51 rokov)
Indiana USA
Žáner hard rock
Roky pôsob. 1991 – súčasnosť

Daren Jay Ashba, známy tiež ako DJ Ashba (* 10. november 1972, Indiana USA) je americký hudobník, gitarista, skladateľ a producent, známy predovšetkým ako sólový gitarista v hardrockových skupinách Guns N’ Roses a Sixx:A.M. Spolupracoval tiež s niekoľkými ďalšími interpretmi z oblasti rockovej hudby, ako sú napr. BulletBoys, Beautiful Creatures alebo Mötley Crüe.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

DJ Ashba v roku 2003 založil umeleckú agentúru Ashba Media Inc. So svojom kapelou Sixx:A.M. doposiaľ vydal dva albumy The Heroin Diaries Soundtrack (2007) a This is Gonna Hurt (2011).

23. marca 2009 bol Ashba predstavený ako nový sólový gitarista skupiny Guns N’ Roses, v ktorej nahradil na tejto pozícií Robina Fincka. Ku kapele sa pripojil na ich celosvetovom turné k albumu Chinese Democracy. Príchod DJ Ashbu do skupiny Guns N’ Roses však nie všetci fanúšikovia uvítali. Niektorí tvrdia, že kopíruje slávneho bývalého gitaristu skupiny Slasha.[chýba zdroj] 23.septembra 2013 sa ozenil s Nathaliou Henao (Miss Model of Europe 2012/2013)

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Daren Jay Ashba sa narodil v meste Monticello v štáte Indiana 10. 11. 1972. Jeho rodina sa krátko na to presťahovala do Fairbury v štáte Illinois, kde bol Ashba vychovávaný svojou matkou, potom, čo jeho otec rodinu opustil. Už v detstve sa naučil hrať na rôzne hudobné nástroje, ako napr. na gitaru a bicie. Vo veku 16 rokov sa odsťahoval do Logansportu ku svojmu otcovi, ktorý ho vzal na jeho prvý koncert kapely Mötley Crüe. Tá bola zrovna na turné k albumu Girls, Girls, Girls. V 19 potom DJ zbalil všetky svoje veci do svojho mini-vanu a odišiel do Hollywoodu.

BulletBoys ( 1991 - 2002 )[upraviť | upraviť zdroj]

Ashba sa pripojil najprv ku skupine a dva roky s nimi cestoval. V roku 1996 vydal svoje debutové album inštrumentálnych nahrávok s názvom Addiction to the Friction. O dva roky neskôr sa stak spoločne s bývalým bubeníkom Guns N‘ Roses Stevenem Adlerem členom zostavy skupiny Bullet Boys. Počas pôsobenia vv Bullet Boys sa prvýkrát stretol s José Lestém, pôsobiacim vtedy v skupine Bang Tango. Keď v roku 1999 z Bullet Boys odišiel, založili spolu Ashba a Lesté novú skupinu.

Beautiful Creatures ( 1999 - 2002 )[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1999 Daren Jay Ashba spolu s bývalým frontmanom skupiny Bang Tango José Lestém založili skupinu, ktorú neskôr nazvali Beautiful Creatures. Ďalšími členmi boli basgitarista Kenny Kweens, bývalý člen skupiny Shake The Faith, Wicked Jester, a bubeník Anthony Focx. Ten sa nakoniec stal druhým gitaristom skupiny, potom čo sa k nim pripojil ďalší bubeník Glen Sobel. Skupina v tejto zostave vystúpila v Houstone ako predkapela KISS na ich turné po znovuobjavení pôvodnej zostavy. Skupina potom podpísala zmluvu s Warner Bross na vydanie svojho debutového albumu Beautiful Creatures, ktorý produkoval producent Marilyna Mansona Sean Beaven. Album vyšiel 14. augusta 2001. Titulna skladba albumu “1 A. M.” sa objavila v ten istý rok na soundtracku k hororu Valentine a k televíznemu seriálu Smallville. Skladba “Ride” bola uvedená na soundtracku k filmu Rollerball. Napriek ich vystúpeniam na predstížnom Ozzfeste sa album nepredával veľmi dobre a povesť skupiny tak tým veľmi utrpela. Vo februári 2002 Daren Jay Ashba odišiel zo radov Beautiful Creatures. Skupina sa však rozhodla nájsť si náhradu a pokračovať v aktívnej činnosti ďalej.

Sólová kariéra ( 2002 - 2007 )[upraviť | upraviť zdroj]

DJ Ashba potom sformoval vlatnú hudobnú skupinu, pod názvom ASHBA. Jeho ďalšími členmi boli basgitarista John Younger a bubeník Bones Elias. Ashba bol tiež pozvaný zúčastniť sa na projekte skupiny Brides of Destruction s Nikki Sixxom a Tracii Gunsom, ale odmietol, pretože sa chcel naplno sústrediť na svoju sólovú kapelu. Medzi fanúšikmi sa v roku 2005 rozšírili fámy, že se DJ Ashba pridá na turné ku kapele Motley Crue, a dokonca, že s nimi mal i nahrávať ich kompiláciu Red, White & Crue (skupina mala v tej dobe problémy s gitaristom Mickym Marsom i bubeníkom Tommym Leem a šuškalo sa, že Lee sa nahrávania vôbec nezúčastnil ). Ale to však sám Lee ihneď dementoval. Dokument hudobnej televízie VH1, natočený po znovuzjednotení skupiny ukázal, že na Red, White & Crue hral skutočne Tommy Lee. V roku 2006 založil Ashba s Nikki Sixxom Funny Farms Studios. Ich spolupráca sa postupne utužovala, obaja hudobníci začali skladať spoločne a vystupovať spolu so speváčkou Marion Ravenovou, s ktorou Sixx spolupracoval predtým. Na ich albumoch je uvedený tiež ich neskorší kolega z Sixx:A.M. James Michael.

Sixx A.M. ( od roku 2007 )[upraviť | upraviť zdroj]

Ashba v splupráci so Sixxom a Michaelom vydal v auguste 2007 pod názvom Sixx:A.M. album The Heroin Diaries Soundtrack, ktorý kritika nadšene prijala, i keď slúžilo iba ako hudobný sprievod k Sixxovej autobiografii The Heroin Diaries: A Year in the Life of a Shattered Rock Star. Uspech z tohto albumu zaznamenal najviac singel Life is Beautiful. Skupina pôvodne oznámila, že nemá v úmysle vycestovať na turné. Ale pre veľký záujem medzi fanúšikmi sa nakoniec rozhodli členovia skupiny toto prehlásenie porušiť a po niekoľkých odkladoch v lete 2008 na turné vyrazili. Ako bubeník pre turné bol vybraný člen Papa Roach Tony Palermo. V apríli 2009 ako Sixx tak aj Michael potvrdili, že skupina v štúdiu nahráva nový hudobný materiál.

Guns N' Roses (od roku 2009)[upraviť | upraviť zdroj]

V marci 2009 bol Daren Jay Ashba predstavený ako nový gitarista slávnej hardrockovej skupiny Guns N‘ Roses, v ktorej nahradil Robina Fincka. Ten se vrátil späť k svojej pôvodnej kapele Nine Inch Nails. V súčasnej dobe je spolu s Guns N’ Roses na turné k novému albumu Chinese Democracy. Nie všetci fanúšikovia tejto skupiny však vnímajú jeho príchod pozitívne, niektorým sa nepáči jeho osobitý štýl, ďalší zase tvrdia, že sa až príliš podobá na Slasha, legendárneho bývalého gitaristu skupiny.

Ďalšie projekty[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2003 DJ Ashba založil umeleckú agentúru Ashba Media Inc. Táto spoločnosť pracuje napríklad pre Virgin Entertaiment, Ovation Guitar Company alebo Royal Underground. Ashba spolupracoval so skupinou Motley Crue na najnovšom albume skupiny Mötley Crüe Saints of Los Angeles. Rovnako je pomenovaná aj titulná skladba, ktorej je Ashba spoluautorom a bola nominovaná na cenu Grammy.