Preskočiť na obsah

Fran Drescherová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fran Drescherová
v roku 2018
Celé menoFrancine Joy Drescher
Narodenie 30. september 1957 (66 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1977 – súč.
ManželPeter Marc Jacobson (1978 – r.1999)
PriateľShiva Ayyadurai (2014 – 2016)

Fran Drescherová (angl. Francine "Fran" Joy Drescher; * 30. september 1957, New York, New York, USA) je americká herečka, komička, spisovateľka, aktivistka a súčasná prezidentka SAG-AFTRA od roku 2021. Známa je aj televíznou postavou Fran Fine, z televízneho seriálu Pestúnka Franny (1993 – 1999).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Drescherová sa narodila 30. septembra 1957 v New Yorku, ako mladšia z dvoch dcér Sylvie Drescher a Mortyho Dreschera. Má židovský, rumunský a poľský pôvod.

Navštevovala Flushing's Parsons Junior High School, z ktorej neskôr odišla a potom Hillcrest High School, kde sa spoznala so svojim budúcim manželom, Peterom Marcom Jacobsonom, za ktorého sa vydala v roku 1978.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvou filmovou rolou, bola vedľajšia postava vo filme Horúčka sobotňajšej noci z roku 1977. O rok neskôr, ju Wes Craven obsadil do filmu Stranger in Our House.

V roku 1981 si zahrala vo filme režiséra Miloša Formana Ragtime, kde hrala po boku hercov ako Brad Dourif, Elizabeth McGovern, Mandy Patinkin, Mary Steenburgen, Jeff Daniels a Debbie Allen.

Drescherová v roku 1996.

V roku 1990 hosťovala v televíznom seriáli ALF.

V roku 1993 Drescherová spoločne so svojim vtedajším manželom Jacobsonom, vytvorili svoj vlastný sitkom, Pestúnka Franny, ktorý sa vysielal v rokoch 19931999. Sitkom zožal úspech a Drescherová sa stala populárnou. Za svoj herecký výkon v sitkome, bola dva krát nominovaná na Zlatý glóbus. V neskorších rokoch, si zahrala vo filmoch Jack (1996) a Kozmetička a zviera (1997).

V roku 2005 sa vrátila na televízne obrazovky so sitcomom Living with Fran, v ktorom hrala postavu Fran Reeves. Sitkom nezískal očakávaný úspech a bol zrušený po dvoch sériách. O rok neskôr, prepožičala svoj hlas jednej z postáv v animovanom televíznom seriáli Simpsonovci.

V roku 2010 moderovala vlastnú talk show s názvom The Fran Drescher Show. O rok neskôr, stvárnila hlavnú rolu v televíznom seriáli Šťastne rozvedení, ktorý Drescherová vytvorila spoločne s jej bývalým manželom, Peterom Marcom Jacobsonom. Seriál mal dve série.

V roku 2014 nahradila herečku Harriet Harris na Broadwayi, v divadelnej inscenácii Rodgers + Hammerstein's Cinderella.

V roku 2020 účinkovala v sitkome Indebted. V roku 2023 účinkovala po boku Donny Mills vo filme Dawn.

V roku 2021 Drescherová začala svoju kampaň na post prezidentky združenia SAG-AFTRA a kandidovala proti hercovi Matthewovi Modineovi. Drescherová vyhrala a nahradila tak Gabrielle Carteris.

Drescherová spoločne s jej bývalým manželom, Peterom Marcom Jacobsonom, v roku 2011.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Drescherová sa na strednej škole ako pätnásťročná zoznámila s Peterom Marcom Jacobsonom, za ktorého sa v roku 1978 vydala. V januári 1985 sa dvaja ozbrojení lupiči vlámali do ich spoločného bytu v Los Angeles, pričom jeden ich vykradol a druhý Drescherovú a jej priateľku znásilnil. Jej manžel bol fyzicky napadnutý, zviazaný a nútený byť svedkom celého utrpenia. V roku 1999 sa Drescherová s Jacobsonom rozviedli. Jej manžel sa priznal k homosexuálnej orientácii ale aj napriek tomu, sú obaja priateľmi.

V roku 2014 bol jej partnerom Shiva Ayyadurai, s ktorým sa rozišli v roku 2016.

V marci 2024 zomrel jej otec Morty vo veku 94 rokov.

V roku 2000 bola Drescherovej diagnostikovaná rakovina maternice. Musela okamžite podstúpiť radikálnu hysterektómiu, aby sa predišlo komplikáciám. Odvtedy bola zdravá a nemusela podstúpiť žiadnu pooperačnú liečbu. O svojich skúsenostiach napísala Drescherová vo svojej druhej knihe "Cancer Schmancer".

Cancer Schmancer Movement je nezisková organizácia, ktorú 21. júna 2007, sedem rokov po svojom uzdravení, Drescherová založila. Cieľom tejto organizácie je zabezpečiť, aby boli všetky ženy s rakovinou diagnostikované v najvyššej možnej miere, čo im poskytne najväčšiu šancu na vyliečenie.

V septembri 2008 bola Drescherová menovaná americkou diplomatkou – verejnou zmocnenkyňou pre zdravotné potreby žien. Ako diplomatka prvýkrát vycestovala na konci toho istého mesiaca a navštívila Rumunsko, Maďarsko, Kosovo a Poľsko. Okrem toho podporovala senátorku Hillary Clintonovú na prezidentskú nomináciu za Demokratickú stranu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fran Drescher na anglickej Wikipédii.