Heather Graham

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Heather Grahamová
Celé menoHeather Graham
Narodenie 29. január 1970 (54 rokov)
Milwaukee, Wisconsin, USA
Povolanieherečka, spisovateľka
Roky pôsobenia1981 - súčasnosť
PriateľYaniz Raz (2011 - 2018)

Heather Grahamová (angl. Heather Joan Graham; * 29. január 1970, Milwaukee, Wisconsin, USA) je americká herečka a spisovateľka, aktivistka a advokátka mimovládnej organizácie Children International.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Grahamová je najstaršou z dvoch detí. Jej mladšia sestra Aimee je tiež herečka a spisovateľka a matka je učiteľkou a autorkou detských kníh a otec je agent FBI na dôchodku. Bola vychovávaná v katolíckej viere.

K herectvu si našla cestu krátko po tom, ako bola obsadená do školskej inscenácie Čarodejník z krajiny Oz.

Od deviatich rokov býva v Kalifornii. Na Kalifornskej Univerzite študovala dva roky angličtinu, neskôr štúdium opustila aby sa začala venovať herectvu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1984 sa objavila v niekoľkých menších rolách v televíznych seriáloch a filmoch. V roku 1988 prišla jej väčšia úloha v komédii Vodičský preukaz, kde stvárnila objekt lásky Coreyho Haima. O rok neskôr sa objavila po boku Matta Dillona a Kelly Lynch vo filme Drugstore Cowboy, kde stvárnila drogovo závislú k Nadine. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na Independent Spirit Awards. Objavila sa tiež v komédii Milujem ťa na smrť, z roku 1990 po boku Tracey Ullman a Rivera Pheonixa.

V roku 1991 bola obsadená Davidom Lynchom do televízneho seriálu Twin Peaks, kde sa objavila v posledných šiestich epizódach. Svoju postavu v seriály si zopakovala aj vo filmovom spracovaní, Twin Peaks: Oheň vo mne, z roku 1992.

V roku 1996 hosťovala v jednej epizóde televízneho seriálu Krajné medze. V rovnakom roku si zahrala vo filme Swingers, po boku hercov ako Vince Vaughn a Ron Livingston. O rok neskôr sa objavila v oscarovom filme Hriešne noci, vďaka ktorému sa zvýšila jej popularita. Po boku Mikea Myers si zahrala v komédii Austin Powers: Špión, ktorý ma pretiahol, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na Saturn Award.

Po boku Johnnyho Deppa sa objavila v thrilleri Z pekla, ktorý bol natočený na motív poviedky o Jackovi Rozparovačovi. O rok neskôr sa objavila v priemernej komédii Guru.

V roku 2005 si zahrala vo filme Mary po boku herečiek Juliette Binoche a Marion Cotillard. V roku 2006 mala menšiu rolu vo filme Atentát v Ambassadore. V ďalších rokoch sa objavila skôr v nízkorozpočtových komédiách.

V roku 2014 sa pripojila k hereckému obsadeniu Californication, kde sa objavila v deviatich epizódach. V rokoch 20162018 hosťovala v televíznom seriály Angie Tribeca po boku Rashidy Jones.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Grahamová sa nikdy nevydala a nemá žiadne deti. V roku 1992 randila s Jamesom Woodsom a v rokoch 20112018 bol jej partnerom Yaniz Raz.

Od roku 1991 praktizuje transcendentálnu meditáciu. So svojimi rodičmi má zlý vzťah, nakoľko sa v minulosti "odcudzili".

Grahamová je považovaná dlhé roky ako sexsymbol. Niekoľko krát bola v uvedená v predných rebríčkoch najpríťažlivejších žien. Od roku 2005 je hovorkyňou značky Garnier. Tiež sa vyjadrila, že začiatkom roku 2000 ju oslovil Harvey Wenstein s ponukou, že by mohla dostať hereckú rolu podľa svojho výberu, ak za ním príde večer do hotela. Grahamová neskôr zrušila stretnutie, nakoľko jej Wenstein zakázal prísť s jej priateľom. Odvtedy sa s Wensteinom nekontaktovala.

Slúži ako advokátka verejnej mimovládnej organizácie Children International. Spolupracuje s kambodžským detským fondom. V roku 2007 podporila kampaň na zmenu klímy Global Cool a tiež sa objavila v rovnomennom filme, po boku Sienny Miller.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Heather Graham na anglickej Wikipédii.