Historický odbor Matice slovenskej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Historický odbor Matice slovenskej
Historický odbor Matice slovenskej
Právna formaDobrovoľné združenie
OdvetvieVeda
Založená1920 (obnovený v roku 1992)
SídloBratislava, Slovensko
Vedeniedoc. PhDr. Ivan Mrva, CSc.
(predseda)
10. mája 2023 organizoval HO MS v Bratislave odborný seminár na počesť profesora Richarda Marsinu.

Historický odbor Matice slovenskej (HO MS) je dobrovoľným záujmovým združením profesionálnych historikov, archeológov a archivárov. Tvorí samostatnú súčasť Matice slovenskej ako jej vedecký odbor a má vlastnú právnu subjektivitu. Podieľa sa na výskume slovenských dejín, uskutočňuje výskum regionálnych dejín Slovenska, ako aj jednotlivých miest a obcí. Historický odbor MS pomáha pri ochrane kultúrneho a historického dedičstva, popularizuje výsledky svojej vedeckovýskumnej činnosti a aktívne sa podieľa na formovaní historického a národného povedomia občanov Slovenskej republiky. HO MS spolupracuje s inými domácimi a zahraničnými vedeckými inštitúciami a jednotlivcami. V rámci edície Spisy Historického odboru MS vydáva monografie, zborníky a dokumenty. Vedeckým periodikom Historického odboru MS je odborný časopis Historický zborník.[1] Medzi významných členov Historického odboru MS patrili aj dôležité osobnosti slovenskej historiografie ako Jozef Škultéty, Michal Matunák, Jozef Branecký, Václav Chaloupecký, Pavol Florek, Jan Eisner, Daniel Rapant, František Hrušovský, Branislav Varsik, Alexander Húščava, Vendelín Jankovič, Belo Polla, Richard Marsina, Ladislav Deák a mnoho ďalších.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prof. PhDr. Daniel Rapant, DrSc., predseda Historického odboru v rokoch 1945 až 1948.

Historický odbor Matice slovenskej bol ustanovený na druhom riadnom valnom zhromaždení Matice slovenskej v Martine 25. augusta 1920. Jeho prvým predsedom sa stal banskobystrický biskup Marián Blaha. V 20. a 30. rokoch dvadsiateho storočia zohral Historický odbor MS kľúčovú úlohu pri formovaní modernej slovenskej historickej vedy a aktívne vytváral jej pracovnú základňu. K výrazným zmenám v rámci Historického odboru MS došlo po komunistickom prevrate v roku 1948. Z Historického odboru musel odísť jeho predseda Daniel Rapant. V rámci politiky centralizácie boli v roku 1950 Historický odbor MS a jeho odborné periodikum Historický zborník zrušené a jediným pracoviskom profesionálnych historikov sa stal Historický ústav SAV, ktorý začal od roku 1953 vydávať Historický časopis.

Dr. h. c. univ. prof. PhDr. Richard Marsina, DrSc., predseda Historického odboru MS po jeho obnovení v roku 1992.

K obnoveniu Historického odboru Matice slovenskej došlo po páde komunistického režimu. Oficiálne bola jeho činnosť obnovená 11. decembra 1992 na valnom zhromaždení. Prvým predsedom po obnovení činnosti sa stal Richard Marsina a čestným predsedom Belo Polla. V roku 1996 bolo obnovené aj vydávanie Historického zborníku. V súčasnosti je predsedom Historického odboru MS Ivan Mrva, má niekoľko desiatok členov, organizuje vedecké konferencie, semináre a podujatia pre širokú verejnosť a vydáva vlastné odborné stanoviská ku kľúčovým otázkam slovenských dejín, čím obohacuje verejnú debatu.[2]

Zoznam predsedov Historického odboru Matice slovenskej[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MARSINA, Richard. Materiály z valného zhromaždenia HO MS. Historický zborník (Martin: Matica slovenská), 1996, roč. 6, čís. 1, s. 161-170.
  2. ŠARLUŠKA, Vojtech. Účasť Matice slovenskej na historickom výskume Slovenska 1919-1953. Martin : Matica slovenská, 1986.
  3. Historický odbor Matice slovenskej [online]. [Cit. 2024-01-09]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • MARSINA, Richard. Slovenská historiografia 1945 – 1990. In: Historický časopis, roč. 39, 1991, č. 4 – 5, s. 370–379
  • ŠARLUŠKA, Vojtech. Účasť Matice slovenskej na historickom výskume Slovenska II. 1919-1953. Martin : Matica slovenská, 1986. 297 s.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]