Hnusné

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hnusné je potok na Horehroní, na území okresu Brezno.[1] Je to pravostranný prítok Hrona s dĺžkou 9,5 km a je tokom III. rádu.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Nízkych Tatrách, v podcelku Ďumbierske Tatry, na juhovýchodnom svahu Lomu (1 156,3 m n. m.), v nadmorskej výške okolo 1 055 m n. m. Tečie prevažne severojužným smerom, na hornom toku sa esovito stáča a vstupuje do Horehronského podolia, do podcelku Bystrianske podhorie a preteká rekreačnou oblasťou Krpáčovo. Na jeho území priberá zľava najprv Veľkú Riavku, potom prítok zo severného svahu Príslopu (890,6 m n. m.) a preteká Suchou dolinou. Zľava ďalej priberá prítok spod Hrádku (843 m n. m.) a na krátkom úseku tečie juhojuhovýchodným smerom. Následne napája tri malé vodné nádrže (Richtárovo, Hnusno 1, Tajch), pričom do hornej nádrže ústi v nadmorskej výške 537,3 m n. m. a zľava do nej vteká prítok z oblasti Richtárova, potom pokračuje juhujuhozápadným smerom. Preteká osadou Bruchačka, kde sprava priberá potok z obce Horná Lehota a tečie opäť na juh. Napokon sa stáča na juhozápad, preteká obcou Podbrezová, na území ktorej ústi v nadmorskej výške cca 460,5 m n. m. do Hrona.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.