Horná Lužica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Horná Lužica
Oberlausitz
Łużyce Górne
Hornja Łužica
 Meißenské markgrófstvo 14101867 Severonemecký spolok 
Štátny znak
znak
Geografia
Mapa štátu
Horná Lužica v rámci Krajín českej koruny a Rímsko-nemeckej ríše r. 1618
Obyvateľstvo
Národnostné zloženie
Štátny útvar
Materský štát
Vznik
Zánik
Predchádzajúce štáty:
Meißenské markgrófstvo Meißenské markgrófstvo
Nástupnícke štáty:
Severonemecký spolok Severonemecký spolok

Horná Lužica (nem. Oberlausitz, horn. srb. Hornja Łužica, doln. srb. Górna Łužyca, poľ. Łużyce Górne, čes. Horní Lužice) bol v rokoch 1410 – 1867 štátny útvar na historickom území Hornej Lužice, od roku 1945 rozdelené medzi Nemecko (väčšina územia) a Poľsko (menšia časť). Väčšina nemeckej časti je od roku 1990 súčasťou spolkovej krajiny Sasko, malá časť je súčasťou spolkovej krajiny Brandenbursko. Takmer celá poľská časť je súčasťou Dolnosliezského vojvodstvoa, malá čast patrí k Lubuskému vojvodstvu.

Centrom Hornej Lužice je mesto Budyšín, najväčším mestom je však Görlitz (Zhorelec), v poľskej časti je dôležitým strediskom mesto Zgorzelec. Do 15. storočia bola oblasť známa ako Milsko, pretože ju obýval slovanský kmeň Milčanov. Dolná Lužica sa nazývala Lužica, pretože ju obýval kmeň Lužičanov. Neskôr bolo meno Lužice prevzaté pre obe časti a dochádza k rozlišovaniu na Hornú a Dolnú Lužicu.

Horná Lužica susedí na západe so Saskom, na juhu s Čechami, na východe so Sliezskom, na severe s Dolnou Lužicou.

V nemeckej časti Hornej Lužice žije približne 640 000 obyvateľov. Väčšinu z nich dnes tvoria Nemci, asi 20 000 obyvateľov sú Lužickí Srbi, ktorý hovoria hornolužickou srbčinou. Poľskú časť Hornej Lužice obývajú od roku 1945 najmä Poliaci, ktorí po 2. svetovej vojne vystriedali vysídlených Nemcov.

Súčasť Krajín českej koruny[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1329 do roku 1635, kedy bola saskému kurfirstovi daná do dedičného zálohu (ako tzv. české léno), bola Horná Lužica súčasťou Krajiny českej koruny. Od tohoto roku bola ich súčasťou už len formálne (de iure); fakticky prešli pod správu Saského kurfirstva.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Horní Lužice na českej Wikipédii.