Immaculata (Žilina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Immaculata
Súsošie Nepoškvrnenej Panny Márie
Immaculata
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Žilina
Obec Žilina
Súradnice 49°13′24″S 18°44′22″V / 49,223377°S 18,739377°V / 49.223377; 18.739377
Autor Václav Petráš
Štýl barok
Vznik 1738
Rekonštrukcie 1852
1900
1913
1940
1988 – 1990
2001 – 2002
Hlavná socha Panna Mária
Sokel sv. Florián z Lorchu
Poloha Immaculaty na Slovensku
Poloha Immaculaty na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Immaculata alebo Socha Nepoškvrnenej Panny Márie je baroková socha, ktorá sa nachádza na Mariánskom námestí v historickom centre Žiliny.

V období baroka sa Žilina opäť výraznejšie zaradila do dejín výtvarnej kultúry Slovenska. Prítomnosť reholí jezuitov a františkánov priniesla rozvoj monumentálnej architektúry kostolov a v ich výzdobe nebývalý nárast dovtedy skromného počtu pamiatok maľby a sochárstva. Dôležité je, že sa pamiatky baroka v Žiline, v minulosti sužovanej požiarmi, dodnes zachovali v len málo zmenenom stave, aj keď poznamenané pôsobením času. K pamiatkam baroka v meste patrí aj ojedinelá pamiatka exteriérového sochárstva – mariánsky stĺp so sochou Panny Márie, patrónky Slovenska.

Baroková socha v strede Mariánskeho námestia je z roku 1738. Stalo sa tak zásluhou žilinského senátora Jozefa Matulaja, ktorý daroval mestu peniaze pre základinu na platy farára, kaplána, profesorov, špitál a stavbu a údržbu Immaculaty. Autormi sochy boli rezbár a kamenár Jozef Veisman z Frýdku a sochár Václav Petráš Z Řetechova pri Uhorskom Brode. Na sokli sochy je umiestený sv. Florián, patrón hasičov, ochrana pred požiarmi. Na základe sochy – piedestále – bol pôvodne latinsky nápis:

Z úcty k Panne Márií a Bohu dal postaviť gróf (Juraj Erdödy) a mestská rada.

Socha bola reštaurovaná v rokoch 1852, 1900 a 1913. Pri tejto obnove jej dali nový maďarsko-slovenský nápis:

Tvoju pôvodnú krásu opätovne obnovil Tvoj ctiteľ Juraj Tvrdý, nitriansky kanonik a opát.

Až pri ďalšej obnove sochy v roku 1940 sa zmenil text nápisu, ktorý je tam ešte čiastočne vidieť a časť je zatretá maltou, v tomto znení:

Krásu Tvoju znova obnovilo Mesto Žilina za starostovania Vojtecha Tvrdého.

V čase úsilia premenovať mesto na Stalinovo chceli v roku 1953 sochu odstrániť a premiestniť na iné miesto. Avšak po páde kamenára z lešenia a jeho následnej smrti sa to už nik nepokúsil zopakovať. Dlho dokonca nikto nechcel ani odstániť lešenie.

Socha Panny Márie – Immaculaty stojí na mäkko tvarovanom sokli s reliéfom sv. Floriána, sokel je zdobený anjelmi a podopieraný volutami a elegantnou ornamentálnou kovovou mrežou. Je čiastočne zlátená, vytvorená zo zatočených rokajových a akantových rozvilín. Immaculata stojí na zemeguli a na polmesiaci s ľudským profilom, nohou prišľapuje hada. Bohato riasený šat má jemne rozviaty, ruky zopäté a zrak obrátený k nebesiam. Je prostovlasá a zdobí ju dvanásť hviezd. Socha bola reštaurovaná aj v rokoch 1988 – 1990 a 2001 – 2002. Pamiatka podlieha neustálym negatívnym vplyvom životného prostredia. Na stave Immaculaty sa výrazne prejavuje aj nepriaznivý vplyv blízkych líp.