James Cagney

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
James Cagney
americký herec
Narodenie 17. júl 1899
New York, New York, USA
Úmrtie30. marec 1986 (86 rokov)
Stanfordville, New York, USA
Roky pôsobenia1919 – 1984
ManželkaFrances Vernon
(1922 – 1986)
Deti2
Cena Akadémie
Najlepší herec v hlavnej úlohe
1942Yankee Doodle Dandy

James Francis Cagney (* 17. júl 1899, New York, New York, USA – † 30. marec 1986, Stanfordville, New York) bol americký herec nórsko - írskeho pôvodu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1942 získal Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Yankee Doodle Dandy, kde stvárnil skladateľa a autora broadwayských muzikálov Georga M. Cohana. Nominovaný na sošku Akadémie bol ešte dvakrát, už v roku 1938 za hlavnú úlohu v gangsterskom filme Angels with Dirty Faces a v roku 1955 za film Love Me or Leave Me, životopisnom snímku o speváčke a herečke Ruth Ettingovej. Veľkým prelomom v jeho hollywoodskej kariére bol gangsterský film The Public Enemy z roku 1931. Jeho posledným filmom na dlhú dobu bola komédia Billyho Wildera Raz, dva, tri z roku 1961. Na plátno sa vrátil až po dlhých dvadsiatich rokoch, keď prijal ponuku Miloša Formana na účasť vo filme Ragtime, ktorý bol jeho poslednou filmovou úlohou. V snímke Terrible Joe Moran, kde boli použité aj zábery z dávneho Cagneyovho boxerského filmu Winner Take All, hral Cagney bývalého boxera na vozíčku.

Politicky bol dlho demokratom a v 50. rokoch bol dokonca vyšetrovaný pre „neamerickú činnosť“. Postupne sa však posúval doprava a ako osobný priateľ Ronalda Reagana ho v 80. rokoch podporil v jeho prezidentských kampaniach. Svoj presun od ľavice ku konzervativizmu vysvetlil v autobiografickej knihe Cagney by Cagney (1976) zdesením z rozkladnej roli hnutia hippies.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému James Cagney

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku James Cagney na českej Wikipédii.