Joe Trendy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joe Trendy
slovenský stand-up komik, moderátor, podcaster, scenárista
Rod. menoTeodor First
Iné menáHubert Klözig, Señor Bueno, Ctižiadoslav Tetrov, Hubert Spasslieber
Narodenie25. september 1987 (36 rokov)
Dolný Kubín
BydliskoBratislava
Profesiastand-up komik, podcaster, moderátor, scenárista
Aktívne roky2014 – súčasnosť
RodičiaVáclav First
PartnerkaSimona
Odkazy
Webstránkainstagram.com

Joe Trendy (vlastným menom Teodor First; * 25. september 1987, Dolný Kubín) je slovenský stand-up komik[1], scenárista, moderátor a podcaster. Známy je hlavne z vystupovania v stand-up comedy Silné Reči, z podcastu Nebezpečný obsah a z Joe Trendy Show.[chýba zdroj]

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Do povedomia menšej verejnosti sa dostal hlavne na sociálnej sieti Instagram, kde točil krátke skečové videá.[chýba zdroj]

Rádio show Príjmi #Cveng[upraviť | upraviť zdroj]

Spolu so Škrupom a Michalom Nemtudom spustili v roku 2014 na Rádiu SiTy show Príjmi Cveng.[2] Do show si pozývali rôznych hostí hlavne hip-hopovej scény, robili si žarty z bulvárnych článkov a predstavovali ľuďom svoje obľúbené pesničky. Relácia sa skončila po dvoch rokoch, kvôli vyťaženosti moderátorov.

Hviezdoslavov Brooklyn[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2015 sa prihlásil na súťaž Hviezdoslavov Brooklyn.[3] Išlo o súťaž, v ktorom proti sebe súťažiaci recitovali rapové texty. Trendy vyhral bratislavské kolo, keď srdcia fanúšikov si získal tým, že rozhadzoval peniaze so svojou podobou. Celkové prvenstvo sa mu však napokon nepodarilo vyhrať.

Stand-up comedy[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2017 Joe Trendy pravidelne vystupuje po celom Slovensku a v Česku, hlavne ako súčasť stand-up comedy show Silné Reči.[chýba zdroj] Najďalej sa mu podarilo vystupovať v Írsku.

Svoje prvé vystúpenie mal 17. mája 2016 v show Na smiech v Nitre. Následne začal vystupovať na open mic-och v show Silné Reči. Po niekoľkých vystúpeniach sa Jano Gordulič rozhodol, že ho zoberie do Silných Rečí ako stáleho komika[4], čím splnil Trendymu veľký sen.

Medzi jeho obľúbené disciplíny patrí roast. Ide o druh humoru, v ktorom komik „uráža” nejakú osobnosť, čím mu vzdáva poklonu. Medzi jeho “obete” patrili napr. rapper Vec[5], komička Lujza Schrameková Garajová, ako aj komici Gabo Žifčák, Jano Gordulič[6] a Tomáš Hudák. Trendy tak isto tri roky po sebe roastoval nominovaných na Radio Head Awards.[7] Bol tak isto súčasťou dvoch TV sérii Silných rečí, ktoré odvysielala TV Joj.[8] Vystúpil aj v českej show Comedy club.

V roku 2021 so svojou manželkou komičkou Simonou vystúpil aj s ich spoločným hodinovým stand-up comedy špeciálom na Kremnických Gagoch a Divadelnej Nitre.[9]

Joe Trendy Show[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2017 začal robiť rozhovory so známymi osobnosťami vo svojej Joe Trendy Show. Na Trendyho drzé a často absurdné otázky odpovedali napr. Pil C, Expl0ited, Sajfa, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Adela Vinczeová, Zuzana Kovačič Hanzelová, Fero Joke, Ego, Bekim, Simona, Emma Drobná, GoGo a mnoho ďalších.

Joe Trendy Show si získala fanúšikov, najúspešnejšie epizódy majú vyše 400 000 pozretí[10] na YouTube. Na 10 epizód sa partnerom show stal aj Trendyho lovebrand Coca-Cola.

Show sa vysielala najprv na Trendyho Youtube kánali, potom na Refresher kanáli a nakoniec na Silné Reči kanáli. Aktuálne Trendy chystá nové epizódy a obsah sa vráti opäť na jeho YouTube.[11]

Podcasty[upraviť | upraviť zdroj]

Joe Trendy sports podcast[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2019 začal nahrávať svoj vlastný podcast Joe Trendy podcast, do ktorého si pozýval rôznych hostí z rôznych oblastí či už novinárov, rapperov, promotérov alebo komikov.

Od roku 2021 sa začal podcast zameriavať čisto na NBA a premenoval sa na Joe Trendy sports podcast.[12] Trendy podcast robí so slovenským športovým novinárom Tomášom Prokopom. Podcast vychádza aj ako video na YouTube partnera podcastu The Streets. Hosťom v podcaste bol napríklad aj hráč NBA z Oklahoma City Thunder Vít Krejčí.[13]

Nebezpečný obsah[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 začal Trendy spolu so svojim kamarátom a kolegom komikom Kubom Lužinom robiť podcast Nebezpečný obsah, ktorý vychádza na týždennej báze. Epizódy sú dostupné cez platformu Patreon[14] a ich podcast bol najrýchlejšie rastúcim patreonom na Slovensku. Aktuálne majú okolo 1 000 patreonov. Polhodinové ukážky si ľudia môžu pozrieť na ich YouTube[15] alebo vypočuť na všetkých známych streamovacích službách.

Silné Reči podcasty[upraviť | upraviť zdroj]

Pravidelne sa objavoval aj v podcastoch Silných rečí[16], ktoré sa vysielali na dennej báze počas pandémie Covid-19.

Scenár k OTO 2019[upraviť | upraviť zdroj]

Spolu s Matejom Adámym a Simonou písal scenár pre OTO 2019, ktorý pohoršil hlavne konzervatívnu verejnosť, pretože odkazoval na “boha showbiznisu”.[17]

Show Nálož s Joe Trendym[upraviť | upraviť zdroj]

Pre internetovú televízu Mall TV písal s Matejom Adámym show Nálož[18], ktorú aj moderoval. V show vtipne reagovali na udalosti z posledného týždňa. Show skončila po roku, keďže vzniklo nepochopenie zo strany vedenia a scenáristov, kam sa ma relácia uberať.

Artattack / Ajlávmjuzik / Hip-hop[upraviť | upraviť zdroj]

Popri štúdiu na vysokej škole sa spoznal s Mirom Gajdošom (známy ako MtotheG), s ktorým začal spolupracovať ako redaktor pre internetový portál zameraný na hip-hop ArtAttack. Písal recenzie na albumy, robil reporty z akcií a najviac si užíval rozhovory s interpretmi[19], medzi ktorými boli napríklad DMS, Mc Gey, PSH, James Cole, Boy Wonder, DMS a pod. V rokoch 2011 a 2012 spolu s MtotheG a Keysmaticom točili ArtAttack vlogy.[20] Išlo o vtipné krátke správy z česko slovenskej hip-hopovej scény. Trendy vtedy vystupoval pod menom Hubert Klozig, Hubert Hubermayer alebo Hubert Spasslieber.

DILLALOG[upraviť | upraviť zdroj]

Vrcholom ich spolupráce sa môže určite brať projekt Dillalog: Happy B-Day Mr. Yancey[21], ktorým vzdali poctu ich obľúbenému hudobnému producentovi J Dillovi. Dali dokopy takmer celú rapovú scénu a do J Dillových beatov tak rapujú napr. Separ, Boy Wonder, Idea, Rest, Supa, Delik, Bene, Lyrik, Otis a mnoho ďalších. Celý album bol dostupný zadarmo a vyšiel pod vydavateľstom Ajlávmjuzik.

Taktiež bol hosťom na tour rappera Veca k albumu Domáce potreby spolu s Tonom S. a Škrupom. Tour mala dokopy 12 zástavok, vrátane Bratislavy, Prahy alebo Švajčiarska. Trendy mal na starosti úvod do show, kde mal krátky stand-up.[22]

V roku 2017 sa objavil ako hosť na albume rappera Delika – MVP, kde nahovoril tri skity.[23]

Vo svojich textoch Trendyho spomínajú aj rapperi ako Rest, Matys alebo James Cole. A tiež ho dissoval P.A.T. (Pouličný autor tónov).

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2022 Trendy daboval vo filme Space Jam 2 svojho obľúbeného basketbalistu Damiana Lillarda.[24]

Vzdelanie a práca[upraviť | upraviť zdroj]

Škola a právo[upraviť | upraviť zdroj]

Zmaturoval na osemročnom gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne odkiaľ sa presunul na vysokú školu do Bratislavy, kde vyštudoval na Fakulte práva na Paneurópskej vysokej škole. Po skončení vysokej školy pôsobil rok a pol ako advokátsky koncipient a tri roky ako hlavný štátny radca na Úrade pre verejné obstarávanie.[chýba zdroj]

Rok pôsobil aj v PR agentúre a rok a pol v digitálne reklamnej agentúre, kde mal na starosti stratégie pre sociálne siete klientov a tak isto sa venoval aj kreatíve pri kampaniach.[chýba zdroj]

Súkromie[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2020 tvorí pár so slovenskou komičkou Simonou( Salátovou ), ktorú v júli 2022 požiadal o ruku. Joe býva v byte so Simonou, jej synom Damiánom a ich spoločným psom Bilionom. Je veľký fanúšik športu,zbiera basketbalové kartičky. Jeho obľúbené tímy sú Los Angeles Lakers a Inter Miláno.[chýba zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Komik Joe Trendy: Danko zaberie vždy, ale už ma nebaví zosmiešňovať jeho vetnú skladbu, aj keď som jeho veľkým obdivovateľom. [Denník N]. Dostupné online [cit. 2019-04-07].
  2. VYPOČUJ SI NOVÚ RÁDIO SHOW A PRÍJMI #CVENG. [[1]].
  3. To, čo sa dialo na finále Red Bull Hviezdoslavov Brooklyn, nikto nečakal. [[2]].
  4. Joe Trendy. Silné Reči.
  5. Roast Veca na YouTube.
  6. Roast Jana Gorduliča na YouTube.
  7. Radio_Head Awards 2018: Skladbou roka sa stal satirický Slovák, najlepší album nahrala Para. [[3]].
  8. TV JOJ prináša na obrazovky Silné reči Jána Gorduliča. V každej časti vystúpi päť komikov. HN online. Dostupné online [cit. 2018-01-05].
  9. Tohtoročná Divadelná Nitra svojou témou presiahne dobu, nebudú chýbať ani zahraničné predstavenia. [Nečas].
  10. Joe Trendy Show - Pil C na YouTube.
  11. [https://www.youtube.com/channel/UCZBKGc0SAR_ygQAStvsOtAg Joe Trendy kanál na YouTube.
  12. [https://podcasts.apple.com/sk/podcast/joe-trendy-sports-podcast/id1450821904 Joe Trendy sports podcast.
  13. [https://www.youtube.com/watch?v=pa_lsAKi8V0 NBA podcast s Vítom Krejčím.
  14. [https://www.patreon.com/nebezpecnyobsah Patreon stránka Nebezpečný obsah.
  15. [https://www.youtube.com/c/Nebezpe%C4%8Dn%C3%BDObsah YouTube kanál Nebezpečný obsah.
  16. [https://www.youtube.com/watch?v=d51HprnAjPo Silné Reči podcast.
  17. Scenárista OTO 2019 Joe Trendy: Nikdy sa nezavďačíš všetkým, priestor v TV by mal dostávať aj tvrdší humor. [[4]].
  18. [https://sk.mall.tv/naloz-s-joe-trendym Nálož s Joe Trendym.
  19. James Cole: Nemám potrebu sa prispôsobovať. [[5]].
  20. [https://www.youtube.com/watch?v=i3AiDg6uwcE ArtAttack.
  21. [https://ajlavmjuzik.com/project/dillalog/ DILLALOG
  22. Majú svoj vek, hudbu aj humor a nehrajú žiadne diskotéky. Denník N.
  23. [https://genius.com/amp/albums/Delik/Mvp Tracklist k albumu Delik – MVP
  24. [https://www.dabingforum.sk/viewtopic.php?f=119&t=10660 Dabing Space Jam 2