John Goodman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John Goodman
Celé menoJohn Stephen Goodman
Narodenie 20. jún 1952 (71 rokov)
St. Louis, Missouri, USA
Zlatý glóbus
Najlepší televízny herec - komédia/muzikál
1993 - Roseanne

John Stephen Goodman (* 20. jún 1952, St. Louis, Missouri, USA) je americký herec.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na Southwestern Missouri State University s futbalovým štipendiom. Pôvodne sa chcel stať futbalistom, ale po zranení kolena sa musel vzdať športovej kariéry. Zameral sa na dramatické štúdium a v roku 1975 ho absolvoval s Kathleen Turnerovou.

Po ukončení štúdia sa presťahoval do New Yorku, začal hrať najskôr v menších divadlách a nakoniec, v roku 1979, sa prvýkrát dostal do širšieho povedomia na Broadwayi v hre Loose Ends.

Prvé filmové úlohy prišli začiatkom osemdesiatych rokov. Hral v televíznych filmoch, aj v takzvanom „béčkovom“ horore C.H.U.D. (1984).

V roku 1987 spolupracoval prvýkrát s bratmi Coenovcami na čiernej komédii Raising Arizona, v ktorej stvárnil postavu trestanca Galea. Za vedľajšiu úlohu Charlieho Meadowsa v ďalšom Coenovskom filme s názvom Barton Fink z roku 1991 bol nominovaný na Zlatý Glóbus.

Koncom 80. rokov začal hrať v deväť rokov trvajúcom televíznom seriáli Roseanne, v ktorom stvárnil Dana Connera, manžela hlavnej predstaviteľky. Za túto úlohu bol sedemkrát nominovaný na cenu Emmy a dostal Zlatý Glóbus.

Bratia Coenovci ho obsadili do vedľajšej úlohy aj v chandlerovskom filme Big Lebowski z roku 1998, v ktorom stvárnil postavu poľského katolíka konvertovaného na žida Waltera Sobchaka, veterána Vietnamskej vojny. V roku 2000 si zahral predavača Biblií v ich ďalšej komédii Braček, kde si?.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]