Kim Novaková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kim Novak)
Kim Novaková
v roku 1962
Celé menoMarilyn Pauline Novak
Narodenie 13. február 1933 (91 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Povolanieamerická herečka, maliarka
Roky pôsobenia1954 – 1991
ManželRichard Johnson (1965 - 1966)
Robert Malloy (1976 - 2020; jeho smrť)

Kim Novaková (angl. Marilyn Pauline Novak; * 13. február 1933, Chicago, Illinois, USA ) je americká herečka a maliarka. Predovšetkým je známa svojou rolou vo filme Vertigo. Má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Novaková sa narodila v Chicagu v štáte Illinois. Obaja jej rodičia boli českého pôvodu. Po maturite nastúpila na Wright Jr. College. Počas štúdia získala štipendium Chicagského inštitútu a študovala na Umeleckej škole. Bola vychovávaná v katolíckej rodine.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvou filmovou rolou bola vo filme Easy prey z roku 1954. Zlom v jej kariére nastav roku 1955 po tom, čo bola obsadená do filmu Piknik. Novaková získala za jej herecký výkon ocenenie Zlatý glóbus v kategórii Najlepší ženský herecký objav roka. V roku 1957 sa objavila v hudobnom filme Pal Joey po boku Rity Hayworth a Franka Sinatru.

Jej najznámejšia úloha bola postava Madeline v dráme Vertigo z roku 1958. Novaková nahradila herečku Veru Miles, ktorá vtedy otehotnela. Mala tiež niekoľko krát rozpor s režisérom Alfredom Hitchcockom kvôli kostýmom, ktoré musela mať vo filme oblečené. Novaková označila Hitchcocka ako džentlmena so zvláštnymi spôsobmi. Podľa jej slov, bol veľmi kritický a pedantný. V rovnakom roku vyšiel film Bell, Book and Candle, kde Novakova účinkovala po boku Jamesa Stewarta, svojho hereckého kolegu z filmu Vertigo. Vo filme sa objavila aj Elsa Lanchester či Jack Lemmon.

Po boku Kirka Douglasa hrala v romantickej dráme Strangers When We Meet z roku 1960. Dňa 8. februára 1960 získala svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Stvárnila tiež hlavnú ženskú úlohu vo filme The Notorious Landlady z roku 1962. Objavila sa tiež v komédii z roku 1964, Kiss Me, Stupid, ktorá získala zmiešané recenzie od filmových kritikov.

V roku 1966 získala hlavnú úlohu vo filme Eye of the Devil. Novaková bola veľmi zaujatá dejom filmu ale musela z natáčania odstúpiť, nakoľko sa zranila počas jazdy na koni. Tieto zranenia si vyžiadali dlhodobú starostlivosť a nahradila ju herečka Deborah Kerr. Odvtedy zriedka prijímala filmové role a začala sa venovať výtvarnému umeniu.

Novaková a Alfred Hitchcock pri natáčaní jednej zo scén z filmu Vertigo.

V roku 1968 stvárnila na požiadanie herca Roberta Aldricha hlavnú postavu v satirickom filme The Legend of Lylah Clare. Film uviedla spoločnosť Metro-Goldwyn-Mayer a dej filmu bol inšpirovaný televíznym seriálom DuPont Show of the Week z roku 1962. Aldrich požiadal Novakovú aby používala v jej reči nemecký prízvuk, s čím ona nesúhlasila. Na premiére filmu bola veľmi prekvapená, keď videla, že ju dabovala nemecká herečka a Novaková následne získala najhoršie hodnotenie od filmových kritikov v jej hereckej kariére. V roku 1969 vyšiel westernový film The Great Bank Robbery, po ktorom sa na štyri roky odmlčala.

V roku 1973 sa objavila v horore Tales That Witness Madness, ktorý bol nominovaný na ocenenie Saturn v kategórii Najlepší horor. Objavila sa tiež v nízkorozpočtovom horore Satan's Triangle z roku 1975.

V roku 1980 si zahrala vo filmovom spracovaní The Mirror Crack'd. Knižnú predlohu napísala Agatha Christie. Vo filme si zahrala po boku Angely Lansbury, Rocka Hudsona, Elizabeth Taylor či Tonyho Curtisa. V roku 1985 sa objavila v pilotnej epizóde televízneho seriálu Alfred Hitchcock Presents. V rokoch 19861987 stávrnila postavu Kit Marlowe v televíznom seriály Falcon Crest. Meno Kit Marlowe, mala pôvodne používať Novaková ako umelecké meno v Hollywoode, preto sa rozhodla, že by mohla využiť toto meno mohlo patriť postave ktorú stvárni. V roku 1989 predávala na 61. ročníku udeľovania Oscarov s jej hereckým kolegom Jamesom Stewartom.

Kim Novaková na MFF v Cannes, v roku 2013

V roku 1991 ukončila svoju hereckú kariéru a začala sa venovať maľovaniu. V roku 1995 bola Novaková časopisom Empire Magazine zaradená na 92. miesto 100 najslávnejších hviezd vo filmovej histórii. O dva roky neskôr, v roku 1997 získala ocenenie za celoživotné dielo na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne. V roku 2004 bola sa objavila v relácii Larry King Live. V roku 2010 získala poctu od Grauman’s Chinese Theatre. Pred divadlom nechala odtlačky svojich rúk a nôh.

V roku 2014 druhý krát predávala ocenenie Academy Awards s Matthewom Mcconaugheyom.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Novaková je tiež vzorom pre veľa herečiek a módnych návrhárov. Herečka Naomi Wattsová uviedla, že jej oblečenie vo filme Mulholland Drive bolo podobné ako mala Novaková vo filme Vertigo. Nicole Kidmanová dokonca písala Novakovej list, v ktorom chválila jej herecké výkony, dobrotu a ducha.

Jej prvé manželstvo bolo s anglickým hercom Richardom Johnsonom. Trvalo 13 mesiacov, od 15. marca 1965 do 23. apríla 1966.

V 60-tych rokoch sa Novakova odsťahovala do Big Sur. V roku 1974 sa stretla s veterinárom koní Robertom Malloym, za ktorého sa dňa 12. marca 1976 vydala. Malloy má z prvého manželstva dve dospelé deti. Spolu s manželom má dom pozdĺž rieky Williamson neďaleko Chiloquin v Oregone. Malloy zomrel v novembri 2020.

V roku 2006 bola Novakova zranená pri dopravnej nehode. V roku 2008 priznala, že trpí bipolárnou poruchou a v roku 2010 manažérka Novakovej prehlásila, že Novakovej bola diagnostikovaná rakovina prsníka. Po čase Novakova potvrdila, že sa uzdravila.

V roku 2014 sa zúčastnila 86. ročníka udeľovania Academy Awards. Médiá upozorňovali na jej zlý vzhľad, ktorý bol poznačený plastickými úpravami.

V marci 2015 navštívila Česko, kde vystavovala svoje obrazy v Strahovskom kláštore.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kim Novak na anglickej Wikipédii.