Líška horská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Líška horská
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pseudalopex culpaeus
Molina, 1782

Rozšírenie
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Líška horská alebo pes horský[1] (lat. Pseudalopex culpaeus, Lycalopex culpaeus, Canis culpaeus, Dusicyon culpaeus) je juhoamerický mäsožravec.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Je to druhá najväčšia juhoamerická psovitá šelma hneď po vlkovi hrivnatom. Vyskytuje sa v horách (až do výšky 4 800 m) a trávnatých pláňach na území Ekvádoru, Peru, Bolívie, Argentíny a Čile. Umelo bola vysadená na Falklandách.

Táto šelma váži 5-13 kg a má šedivú až oranžovú farbu srsti s bielou škvrnou na brade a na chrbte má výrazný tmavý pruh. Sfarbenie sa môže ešte líšiť podľa toho, kde presne jedinec žije. Vzhľadom je líška horská veľmi podobná líške hrdzavej.

Líška horská loví predovšetkým drobné hlodavce, králiky, vtáky a jašterice. Niekedy sa živí aj ovocím alebo loví ovce a iné hospodárske zvieratá, preto je prenasledovaná človekom. V niektorých oblastiach jej početné stavy ubúdajú, ale v súčasnosti tento druh nie je bezprostredne ohrozený vyhynutím.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Príloha 2 k vyhláške 93/1999 Z. z.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pes horský na českej Wikipédii.