Metylénová skupina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Metylén)
Hexametyléndiamín obsahuje šesť metylénových skupín.

Metylénová skupina alebo metylén[1] je akákoľvek súčasť molekuly, ktorá pozostáva z dvoch vodíkových atómov viazaných na uhlíkový atóm, ktorý je pripojený k zvyšku molekuly dvomi jednoduchými väzbami.[2] Túto skupinu je možné zapísať ako CH2<, kde '<' značí dve jednoduché väzby. Rovnako je možné ju zapísať ako −CH2−.

Túto skupinu je možné ju pomenovať ako metylénový mostík,[1] čím je možné ju odlíšiť od metylidénovej skupiny. Metylidén je skupina, kde je jeden atóm uhlíka viazaný na zvyšok molekuly pomocou dvojitej väzby. Je teda možné zaznačiť ho ako CH2=.[3] Kedysi sa označenie „metylén“ používalo pre obidva izoméry. Z chemického hľadiska je rozdiel medzi dvomi jednoduchými väzbami a jednou dvojitou väzbou, takže označenie „metylénový mostík“ je presnejšie.

Metylénová skupina by zároveň nemala byť zamieňaná s CH2 radikálom, nazývaným karbén, ktorý sa tiež niekedy označuje alebo označoval ako metylidén alebo metylén.[4][5][6]

Aktivovaný metylén[upraviť | upraviť zdroj]

Kyslosť dietylmalonátu, príkladu 1,3-dikarbonylovej zlúčeniny

Stredný uhlíkový atóm v 1,3-dikarbonylových zlúčeninách sa niekedy označuje ako aktivovaná metylénová skupina. Tento uhlík je obzvlášť kyslý a schopný deprotonácie, pretože tým vzniká delokalizovaná štruktúra.[7]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b PUTALA, Martin. NÁZVOSLOVIE ORGANICKÝCH ZLÚČENÍN [online]. [Cit. 2022-03-27]. Dostupné online. Archivované 2022-03-11 z originálu.
  2. methylene (preferred IUPAC name [online]. . Dostupné online.
  3. methylidene (preferred IUPAC name [online]. . Dostupné online.
  4. methylidene (preferred IUPAC name [online]. . Dostupné online.
  5. carbene (retained name) [online]. . Dostupné online.
  6. carbene [online]. . Dostupné online.
  7. Active Methylenes [online]. . Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Methylene group na anglickej Wikipédii.