Nanebovstúpenie Krista

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nanebovstúpenie Krista
Christi Himmelfahrt od Gebharda Fugela
Christi Himmelfahrt od Gebharda Fugela
Iný názovNanebovstúpenie Pána
Druhkresťanský sviatok
DátumVeľká noc + 39 dní (Západná cirkev)
Súvisí sVeľká Noc, Turíce
Dátumy slávenia v jednotlivých rokoch
202318. máj
20249. máj
202529. máj
202614. máj
20276. máj

Nanebovstúpenie Krista alebo Nanebovstúpenie Pána je posledné zjavenie sa Krista apoštolom po svojom zmŕtvychvstaní, kedy bol vyzdvihnutý v oblaku do neba. Nanebovstúpenie Krista sa udialo štyridsať dní po jeho zmŕtvychvstaní, keď bol s apoštolmi na Olivovom vrchu (Sk 1, 9 - 12[1]).

Rovnomenný sviatok sa v rímskokatolíckej, gréckokatolíckej i pravoslávnej cirkvi (i ďalších cirkvách) slávi 40. deň po Veľkonočnej nedeli (Pasche), tento deň vždy pripadne na štvrtok.

Nanebovstúpenie v byzantskom obrade[upraviť | upraviť zdroj]

V byzantskom obrade je Nanebovstúpenie nášho Pána Ježiša Krista jeden z dvanástich veľkých sviatkov, má osem dní posviatku (teda slávi sa do piatku pred Zostúpením Svätého Ducha). Deň pred sviatkom, v stredu, sa slávi Odovzdanie (zakončenie) Paschy.

Nanebovstúpenie poukazuje na Kristovo triumfujúce božstvo. Bohoslužobné texty večierne a utierne synteticky predstavujú celý Kristov plán spásy od jeho poníženia vo vtelení a utrpení, cez vzkriesenie až po prísľub zostúpenia Svätého Ducha a druhého Kristovho príchodu (parúzie). Sviatok má teda aj výrazný eschatologický nádych, čo vyjadrujú aj čítania na večierni (Iz 2, 2 – 3e; Iz 62,10 – 63,3b. 7–9; Zach 14, 1a. 4a. 8–11), a zároveň pripravuje na prichádzajúce Turíce.

Ikona Nanebovstúpenia zobrazuje v hornej časti Krista v nebeskom majestáte ako Krista vševládcu obklopeného anjelmi, toto vyobrazenie zároveň poukazuje na jeho slávny návrat, keď „sa vráti jedného dňa takým istým spôsobom.“ Dole sú zobrazení apoštoli s Máriou, ktorá je v postoji modlitby.[2][3]

V Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je Nanebovstúpenie prikázaným sviatkom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku Feast of the Ascension zverejneného na anglickej Wikipédii.