Ostreľovačská puška Dragunova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ostreľovačská puška Dragunova
Dragunov
Typ: odstreľovacia puška
Miesto pôvodu: Sovietsky zväz
História služby
V službe: 1963
Používaná: Sovietsky zväz,
krajiny Varšavskej zmluvy,
Irak, Čína
Vojny: Vietnamská vojna,
Prvá vojna v Čečensku,
Púštna búrka atď.
História výroby
Konštruktér: Jevgenij Fedorovič Dragunov
Navrhnuté: 1958 – 1963
Výrobca: IŽMAŠ (Sovietsky zväz, Rusko),
Norinco (Čína)
Vyrobené: 1963 -
Základné údaje
Hmotnosť: 4 300 g (nenabitá s puškohľadom)
Dĺžka: 1 225 mm
Dĺžka hlavne: 620 mm
Typ náboja: 7,62 × 54 mm R, 7N1
Kaliber: 7,62
Úsťová rýchlosť strely: 830 m/s
Kadencia: 35 – 40 rán/min
Účinný dostrel: 600 – 800 m (štandardná munícia),
1 300 m (7N1 náboj)
Maximálny dostrel: 3 800 m
Zásobovanie muníciou: 10 rán (základná verzia)

Dragunov, alebo tiež SVD (rus. Снайперская винтовка Драгунова – Snajperskaja vintovka Dragunova) je odstreľovacia puška pôvodne sovietskej výroby.

SVD vznikol na konci 50. rokov, keď bola potrebná zbraň, ktorá by bola presná, odolná a nenáročná na údržbu a obsluhu. Bol náhradou za pušky Mosin-Nagant a SVT-40. Skonštruoval ho konštruktér Jevgenij Fedorovič Dragunov. Hlavný dizajnový aspekt bol zhotoviť ostreľovačskú pušku, ktorá by so smrteľnou presnosťou zasiahla cieľ v akýchkoľvek podmienkach. Do sovietskej armády bol zavedený v roku 1963, neskôr sa zaviedol aj do armád Varšavskej zmluvy. Do československej armády bol zavedený v 70. rokoch. Dodnes sa vyrába v zbrojovke IŽMAŠ, okrem Ruska sa vyrábal aj v Poľsku, Iraku a Číne.

Dizajn[upraviť | upraviť zdroj]

Dragunov je samonabíjacia poloautomatická puška, ktorá používa upravený Kalašnikovov mechanizmus, pracuje na princípe odberu plynov z hlavne tlakom na piest uložený nad hlavňou s pevne uzamknutým záverom pomocou rotácie závorníku. Puška má dvojpolohový plynový regulátor. Puška je zásobovaná zo zakriveného zásobníku s kapacitou 10 nábojov, náboje sú v zásobníku uložené vo dvoch radoch v tzv. cik-cak vzore, ktorý šetrí miesto. Po tom, ako je zo zásobníka vypálený posledný náboj, držiak závorníka a závorník sú zadržiavané záchytným mechanizmom, ktorý je uvoľnený ťahaním napínacej páky smerom vzad. Puzdro uzáveru je vyrobené z výkovku trieskovým obrábaním a poskytuje zbrani vyššiu stabilitu a presnosť. Puzdro uzáveru pušky Dragunov má veľa spoločného s puzdrom uzáveru AK-47, ako aj protiprachový kryt, mieridlá a pákový prepínač režimu streľby. Avšak mechanizmus SVD nie je kompatibilný s mechanizmom AK 47.

Hlaveň Dragunova je vŕtaná s na konci umiestneným tlmičom záblesku pre zvýšenie utajenia pozície strelca. Vývrt hlavne je pochrómovaný, čo zabezpečuje vysokú trvanlivosť hlavne (chróm je najtvrdší kovový prvok). Charakteristickým znakom hlavne Dragunova je to, že nie je vŕtaná v celej svojej dĺžke, ale je vŕtaných len 547 mm z celkových 620 mm hlavne.

Teplo zo zahriatej hlavne SVD je odvádzané popod dvojdielnym dreveným krytom nadpažbia a plynového piesta, laminovaná pažba s veľkým výrezom na odľahčenie je štandardne vybavená odnímateľnou lícnou opierkou. Modely z poslednej produkcie majú plastickú pažbu. Vyrába sa aj variant so sklopnou pažbou. Kryt nadpažbia a plynového piesta vyzerá takmer totožne, no pažba má už iný tvar, ktorý ešte viac odľahčuje zbraň.

Mieridlá[upraviť | upraviť zdroj]

Zámerná osnova PSO-1

PSO-1 je štandardný puškohľad dodávaný s SVD. Má možnosti ako výškovú a stranovú korekciu dopadu strely pre strelu kalibru 7.62×54mm, ďalej je vybavená diaľkomerom a možnosťou podsvietenia zámernej osnovy. So správne nastaveným puškohľadom PSO-1 s vhodne použitou muníciou je zbraň schopná zasiahnuť cieľ do 1300 m. Zbraň má tiež mechanicky upraviteľné železné mieridlá, ktoré môžu byť nastavené do maximálnej vzdialenosti 1200 m. Dá sa vybaviť aj zameriavačom pre nočné videnie NSP-3 alebo PGN-1 ruskej konštrukcie. Ako lovecký puškohľad môže byť použitý POSP 4-12x42, ktorý už nemá pevné zväčšenie, ale je s ním možné približovať 4-12 násobne. Strieľanie s týmto puškohľadom je jednoduchšie o to, že puškohľad automaticky kompenzuje trajektóriu strely. Ďalej môžu byť použité puškohľady POSP 6x24, POSP 6x42, POSP 8x42, POSP 2-6x24, POSP 3-9x42.

Munícia[upraviť | upraviť zdroj]

Na presné strieľanie sú používané špeciálne navrhnuté náboje nazývané 7N1. Tento náboj bol vyvinutý V. M. Sabelnikovom, P. P. Sazonovom a V. M. Dvorianinovom. Náboj 7N1 má povrch pláštený oceľou so vzduchovou bublinou v špičke, oceľové jadro a olovenú náplň na konci náboja pre maximálny konečný efekt. Rokom 1999 náboj 7N1 nahradil novší 7N14. 7N14 je nová munícia vyvinutá špeciálne pre SVD. Hlavný rozdiel bol v jadre, ktoré bolo plne olovené. Šéf výskumu a vývoja v zbrojovke IŽMAŠ Nikolai Bezborodov uviedol, že to je najpresnejšia munícia pre SVD.

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

  • SVDS (Snajperskaja Vintovka Dragunova Skladnaja) – má pištoľovú rukoväť, sklopnú pažbu, skrátenú hlaveň a nemá úchyt na bodák.
  • SVU (Snajperskaja Vintovka Ukoročennaja) – skrátená odstreľovacia puška so zásobníkom umiestneným za rukoväť (bull-pup).
  • SVU-A (Snajperskaja Vintovka Ukoročennaja – Avtomatičeskaja) – je plne automatická verzia SVU
  • Tiger (Tigr) – lovecká verzia Dragunova, exportovaná aj do USA

Príslušenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

  • štyri desaťranové zásobníky
  • plátenné puzdro na zásobníky
  • čistiaca a montážna súprava
  • nosný popruh
  • viacúčelový bodák
  • puškohľad PSO-1 s ochranným obalom

Užívatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]