Peter Pavol Roy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Pavol Roy
slovenský evanjelický farár, bibliograf, historik, múzejník, vydavateľ a národný buditeľ
Narodenie1. jún 1839
Nové Mesto nad Váhom
Úmrtie1909
Melčice
RodičiaJán Roy, Karolína Vodičková
ManželkaBožena Hurbanová
DetiVladimír Roy

Peter Pavol Roy (* 1. jún 1839, Nové Mesto nad Váhom - † december 1909, Melčice) bol slovenský evanjelický farár, bibliograf, historik, múzejník, vydavateľ a národný buditeľ.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z rodiny patriacej k zemianskemu stavu (otec Ján Roy a matka Karolína rod. Vodičková) ktorej predkovia, francúzski hugenoti, podľa rodinnej tradície prišli na Slovensko pred náboženským prenasledovaním z Francúzska. Po absolvovaní štúdia teológie v Bratislave, Lipsku, Erlande a vo Viedni pôsobil v Starej Turej, Púchove a v rokoch 1874 – 1904 v Kochanovciach, kde je aj pochovaný. Bol zaťom J. M. Hurbana a otcom básnika Vladimíra Roya. V rokoch 1884 – 1904 bol konseniorom Trenčianskeho seniorátu. V rokoch 1904 – 1909 žil na dôchodku v Melčiciach.

Patrí medzi zakladateľov slovenskej národnej bibliografie. Bol obľúbeným rečníkom, zanieteným národovcom a ľudovýchovným pracovníkom. Publikoval články z oblasti histórie, národného a náboženského života. Bol členom Muzeálnej slovenskej spoločnosti a účastinárom Kníhtlačiarenského spolku v Martine, členom Matice slovenskej.

 Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • SLÁVIK, Michal. Slovenskí národovci do 30. októbra 1918. Trenčín : V. Čelko, 1945. S. 390.