Melčice-Lieskové

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Melčice-Lieskové
obec
Melčice-Lieskové
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Trenčín
Vodný tok Kochanovský potok
Nadmorská výška 202 m n. m.
Súradnice 48°50′43″S 17°55′04″V / 48,8452°S 17,9177°V / 48.8452; 17.9177
Rozloha 21,58 km² (2 158 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 700 (31. 12. 2022) [2]
Hustota 78,78 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1398
Starosta Katarína Remencová[3] (nezávislá)
PSČ 913 05
ŠÚJ 545686
EČV (do r. 2022) TN
Tel. predvoľba +421-32
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad

Melčice – Lieskové 119 913 05 Melčice – Lieskové

E-mailová adresa poslať email
Telefón +421 32 64 90 298
Fax +421 32 64 90 201
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Melčice-Lieskové
Webová stránka: melcice-lieskove.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Melčice-Lieskové je obec na Slovensku v okrese Trenčín.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Obec Melčice-Lieskové leží v údolí stredného Považia v pohorí Bielych Karpát na pravej strane Váhu medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom. Terajšia obec vznikla v roku 1975 zlúčením dovtedy samostatných Melčíc a Zemianskeho Lieskového, ktoré sa spojilo už v roku 1914 s Malými Žabokrekmi. Súčasťou obce je i kopaničiarska časť Dolina. Melčická dolina vyhlásená za chránený prírodný útvar je zaujímavá nielen z prírodovedného hľadiska.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Do pravekej histórie vstúpila obec objavmi z mladšej doby bronzovej i nálezmi kostrového pohrebiska z veľkomoravského obdobia. Hustotu ranostredovekých sídel vo vhodnom geografickom prostredí ovplyvnila blízkosť Beckovského hradu, brod cez rieku Váh, kde sa vyberalo mýto, stredoveká cesta, na ktorú sa napájali komunikácie vedúce z dôležitých priesmykov na moravsko-uhorských hraniciach.

Do písanej histórie sa však prvýkrát Melčice dostávajú až na konci 14. storočia. V listine z roku 1398, ktorou kráľ Žigmund Luxemburský daroval Beckovské panstvo Ctiborovi zo Ctiboríc sa uvádzajú popri ostatných okolitých obciach pod názvom „Myliche“.

Obec Zemianske Lieskové sa naopak nespomína ani v jednej kráľovskej donácii, pretože bola od počiatku vyňatá z rozsiahleho komplexu hradu Beckov. Ako majetok rodiny Slopnianskej (podľa dediny Slopná pri Považskej Bystrici) sa v písomných prameňoch objavuje až v roku 1478. Často menila majiteľov - v roku 1496 dostal obec od rodiny Slopnianskej Osvald Rozvadský z Malých Stankoviec, svoje diely mali v obci píšucej sa ako Nemeslieszko, alebo Leskowe nobilium aj Žambokrétyovci. Susedné Malé Žabokreky (Samokregh, Sabokrek, Vágzsambokrét), boli ich dedičným majetkom, naposledy ich vlastnil barón Július Szálavský, tajný radca, a koncom 19. storočia trenčiansky župan.

V priebehu 17. storočia sa obce začali osídľovať na nehostinných od intravilánu vzdialených kopaniciach. V období medzi prvou a druhou svetovou vojnou vznikla osada Dúžniky. Táto prirodzeným spôsobom zanikla v päťdesiatych rokoch.

Melčice patrili k typickým kuriálnym obciam Beckovského panstva, jednotlivé čiastky vlastnili takmer 2 desiatky šľachtických rodín (Bánfiovci, Rozgoňovci, Kanižajovci, Nádašdyovci ...). Po vytvorení komposesorátu v roku 1648 majetky v Melčiciach dostalo tzv. 12 hradných rodín, patrili medzi ne napr. Beréniovci, Esterháziovci, Drugethovci, Horeckí, Medňanskí, Rátkaiovci, Pongrácovci, ... Svoje diely tam mali aj miestni zemania Melčickí.

Ešte komplikovanejšie majetkové pomery boli v Zemianskom Lieskovom, ktoré vlastnili koncom 16. storočia Apponiovci, Madočániovci, Perényiovi, Sugoňovci, rodiny Raymanus. Jej majetkové čiastky prešli v roku 1751 vydajom Zuzany Raymanovej na Silvayovcov.[4]

Politika[upraviť | upraviť zdroj]

Starostovia obce[upraviť | upraviť zdroj]

Chronologický zoznam predstaviteľov správy obce

Ešte za 1. Československej republiky mali Melčice významnejšie postavenie ako okolité obce. Dôvodom bolo zriadenie obvodného notariátu, ktorý riadil štátny notár.

Do roku 1939 spravovalo obec obecné zastupiteľstvo a obecná rada na čele z richtárom, neskôr so starostom. Za Slovenského štátu spravovali a zodpovedali za chod obce menovaní komisári.

Po roku 1945 zabezpečovali spravovanie obce miestne národné výbory, ktoré boli zriaďované ako orgány štátnej správy. Predseda MNV bol volený z členov rady MNV a bol výkonným pracovníkom miestneho národného výboru. Tajomníka volila rada MNV, a poslancov volili občania obce.

Významný medzník pre samostatné obce Melčice a Zemianske – Lieskové nastáva 1. januára 1975, keď sa obe obce zlúčili a odvtedy sa používa označenie obce Melčice Lieskové.

Melčice:

  • 1945 – Ľudovít Fabian, predseda MNV
  • 1948 – Ján Zbudila, predseda MNV
  • 1954 – Štefan Borsek ml., predseda MNV , Štefan Hrabovský, tajomník MNV
  • 1954 – Štefan Hrabovský, predseda MNV;
  • 1965 – František Matúš, predseda MNV, Adam Misároš, tajomník MNV
  • 1969 – Štefan Dobiáš, predseda MNV, Ivan Misároš, tajomník MNV
  • 1971 – Gustáv Lehotský, predseda MNV, Adam Misároš, tajomník MNV

Zemianske – Lieskové:

  • 1945 – Ján Vlček, predseda MNV
  • 1958 – Ján Rybár, predseda MNV
  • 1971 – Adam Chlapík, predseda MNV

Melčice – Lieskové:

  • 1975 – Adam Chlapík, predseda MNV, Adam Misároš, tajomník MNV
  • 1981 – Milan Srvátka, predseda MNV , Jozef Baňár, tajomník MNV
  • 1983 – Ondrej Hladký, predseda MNV
  • 1986 – Milan Srvátka, predseda MNV, Milan Pavlík, tajomník MNV
  • 1990 – Milan Pavlík, starosta obce
  • 1992 – Jozef Hulvák, starosta obce
  • 1994 – Jozef Hulvák, starosta obce
  • 1998 – Jozef Hulvák, starosta obce
  • 2003 – Ľudmila Nechutná, Ing., starostka obce
  • 2006 – Miroslav Matiáš, Ing., starosta obce
  • 2010 – Miroslav Matiáš, Ing., starosta obce
  • 2014 – Miroslav Matiáš, Ing., starosta obce
  • 2018 – Katarína Remencová, Mgr., starostka obce[4]

Základná škola s materskou školou Jána Smreka[upraviť | upraviť zdroj]

ZŠ s MŠ Jána Smreka

Budova 1. stupňa.
Základné údaje
Rok založenia~ 1768
Vyučovací jazykSlovenský
RiaditeľMgr. Róbert Košťál
Zástupca riaditeľaMgr. Daša Fabianová
Štatistické údaje
Počet učiteľov28
Počet žiakov~ 450
Počet tried20
Ďalšie informácie
Školský časopisZo života pred tabuľou
Kontaktné údaje
AdresaMelčice-Lieskové 377
Telefón032/6490327
Oficiálny webhttps://zsmelcice.edupage.org/
Oficiálny e-mailriaditel@zs-melcice.sk

V obci sa nachádza Základná škola s materskou školou Jána Smreka pomenovaná po Jánovi Smrekovi, ktorý sa v tejto obci narodil.[5][6] Škola sa skladá z budov 1. a 2. stupňa a jedálne. V budovách pre 1. a 2. stupeň sa spolu nachádza celkom 20 tried, obidve budovy sú dvojposchodové. Na 1. stupni sa nachádza materská škola.[7] Budova jedálne bola v minulosti kaštieľom, momentálne sa tam nachádza učebňa anglického jazyka.[8]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Stav základnej školy sa v priebehu 18. - 20. storočia výrazne menil. Podľa kroniky bola škola postavená už pred rokom 1768 a preto patrí medzi najstaršie školy v okolí. Táto škola bola pravdepodobne postavená z dreva.

O takmer polstoročie neskôr, v roku 1816 sa škola nachádzala vo veľmi zlom stave. O 10 rokov sa preto postavila nová škola. Autor kroniky ju popísal takto:

Pozostáva z veľkej učebni, z izby a kuchyni pre učiteľa, komory a z maštale. V Učebni boli dlhé lavice, celkom obyčajné a dlhé stoly. Škola bola súca prijať i cudzie deti.

Keďže pribúdalo mnoho nových obyvateľov, škola sa musela rozšíriť. V rokoch 1870 - 1875 došlo k výstavbe novej budovy. Neskôr pri novej budove vybudovali pálenicu. V pálenici sa potom rozmnožilo veľa potkanov a tie spôsobili škole značné problémy. Majiteľ pálenice však tento problém zanedbával až ho nakoniec miestni obyvatelia udali. Súd rozhodol, že musí vybudovať novú budovu školy, keďže tá pôvodná bola priveľmi poškodená. V roku 1947 bol v Melčiciach zriadený štátny detský internát. Umiestnený bol v prenajatej budove, bolo v ňom v tom čase umiestnených 31 detí. Obyvatelia Zemianskeho Lieskového v týchto rokoch posielali svoje deti do školy v Kochanovciach, keďže obec patrila pod tento školský obvod. 29. septembra 1946 sa v Zemianskom Lieskovom konala slávnosť pri príležitosti novozriadenej štátnej meštianskej školy. V okolitých obciach prebiehala výučba približne po 5. ročník. Ďalšie vzdelávanie mali žiaci absolvovať v Trenčíne. Myšlienka novšej a väčšej školy tak bola započatá. V roku 1948 kronikár píše:

Už od minulého roku pracuje riaditeľ školy na tom, aby bolo prikročené k novostavbe Štátnej ľudovej školy. Viackrát zdôrazňoval a propagoval tak v Melčiciach potrebnú stavbu novej školy, keďže staré budovy vôbec ani zďaleka nevyhovujú ani najnutnejším požiadavkám školy. Prípravné práce sú už hodne ďaleko, len pozemok nie je ešte definitívne v rukách obce, čo je prvou podmienkou.

Definitívne spojenie školy v Melčiciach, Zemianskom Lieskovom a Adamovských Kochanovciach sa uskutočnilo v roku 1953, a tak bola otvorená osemročná stredná škola v Zemianskom Lieskovom. 1. septembra sa začalo vyučovať už ako na jednej škole, spojením žiakov z Kochanoviec a Melčíc. Na tomto mieste kronika končí.[9]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Stavebné pamiatky v Melčiciach[upraviť | upraviť zdroj]

Neskororenesančný rímskokatolícky kostol Najsvätejšej Trojice je zaiste starší, ako ukazuje letopočet 1611, vytesaný na zárubni žobráčne v jeho blízkosti. V interiéri kostola, v pravej časti presbytéria, je historicky a umelecky cenný epitaf Martina Melčického z roku 1652 s erbom v oválnej kartuši. V kostole sa nachádza i krypta rodiny Melčických.

V strede obce stojí dnes už prestavaná kaplnka Najsvätejšej Trojice z 19. storočia. Na cintoríne sú hodnotné náhrobníky rodín Melčických, Nedeckých, Kubicovcov z 19. storočia.

Na silnú komunitu židovskej náboženskej obce poukazuje synagóga. Pôvodne honosná budova s bohato členeným priečelím bola po 2. svetovej vojne prestavaná a ako stavebno-kultúrna pamiatka znehodnotená. Dnes slúži ako výrobná prevádzka súkromnej firmy.

Stavebné pamiatky v Zemianskom Lieskovom[upraviť | upraviť zdroj]

Na starších základoch zemianskej kúrie bol postavený barokovo-klasicistický kaštieľ rodiny Silvayovcov, dnes zrenovovaný do pôvodnej podoby. Jeho súčasťou bol rozsiahly anglický park, tiahnuci sa pozdĺž hlavnej cesty do Melčíc. Dnes slúži rímskokatolíckemu ženskému rádu.

Kaštieľ Žambokrétyovcov v bývalých Malých Žabokrekoch, dnes v časti Lieskové, je dvojkrídlová neskoroklasicistická budova z polovice 19. storočia. Majitelia ju predali začiatkom 20. storočia Júliusovi Szálavskému, trenčianskemu županovi. Dnes slúži ako školská jedáleň a družina.

Na Salaši v Zemianskom Lieskovom stojí rodinná hrobka rodiny Silvayovcov, postavená koncom 19. storočia a koncom 20. storočia zreštaurovaná.

Plynúci čas poznačil i kúriu rodiny Nedeckých a Ostrolúckych.[4]

Pomníky[upraviť | upraviť zdroj]

V miestnom parku stojí socha Jána Smreka.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

  • V obci pôsobí futbalové mužstvo FK Melčice-Lieskové.[10]

Rodáci a osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. a b c História - Oficiálna stránka obce Melčice - Lieskové [online]. www.melcice-lieskove.sk, [cit. 2023-12-11]. Dostupné online.
  5. Základná škola s materskou školou Jána Smreka, Melčice - Lieskové 377 [online]. zsmelcice.edupage.org, [cit. 2023-09-18]. Dostupné online.
  6. ZŠ s MŠ Jána Smreka Melčice -Lieskové, Facebook [online]. www.facebook.com, [cit. 2023-09-18]. Dostupné online.
  7. Materská škola [online]. ms.melcice-lieskove.sk, [cit. 2023-09-20]. Dostupné online.
  8. Základná škola s materskou školou Jána Smreka, Melčice - Lieskové 377 [online]. zsmelcice.edupage.org, [cit. 2023-12-23]. Dostupné online.
  9. REDAKCIA. Zo života pred tabuľou [online]. [Cit. 2023-09-18]. Dostupné online.
  10. Futbal FK Melčice-Lieskové

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]