Portál:Pes/Plemená mesiaca(2009)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


2007 - 2008 - 2009

Obsah[upraviť zdroj]

Január | Február | Marec | Apríl | Máj | Jún | Júl | August | September | Október | - | -

Január[upraviť zdroj]

Anglický chrt, alebo inak Greyhound, je psie plemeno, uznané FCI a klasifikované v skupine X (Chrty), v sekcii 3 pod číslom 158. Ide o starodávny typ vysokého krátkosrstého chrta.

História[upraviť zdroj]

Anglický chrt má dlhú históriu, všeobecne sa zaraďuje medzi najstarobylejšie psie plemená. Považuje sa za potomka starovekých Egyptských chrtov. Konkrétnejšie vieme o jeho vývoji to, že je ho predkom bol určite kontinentálny chrt, ktorý sa na územie dnešnej Veľkej Británie dostal okolo roku 200 nášho letopočtu, počas migrácie Keltov v Európe. ...čítaj ďalej

Február[upraviť zdroj]

Austrálsky teriér je plemeno psa uznané v FCI v skupine 3 pod číslom 8.

Vzhľad[upraviť zdroj]

Austrálsky teriér je nízky, kompaktný pes s dlhou hlavou a plochou lebkou. Hustá, drsná srsť ho chráni pred prudkými zmenami teplôt austrálskej buše. Husté obočie chráni oči pred slnkom a v minulosti ho vraj chránilo tiež pri boji s hadmi. Netrimovaná srsť vytvára okolo krku výrazný límec, rozširuje sa na predhrudie. Srsť je modrá, oceľovo modrá alebo tmavošedomodrá s pálením na tvári, ušiach, spodnej časti tela, na labkách a pod nasadením chvosta. Srsť môže byť tiež piesková alebo červená bez tmavých odtieňov, pričom chochol môže byť svetlejší.Už nemá chvost. Prípustné je aj iné sfarbenie, ale bez bielych odznakov. ...čítaj ďalej

Marec[upraviť zdroj]

Slovenský kopov je jediné plemeno duriča, ktoré vzniklo na území Slovenska; je to naše národné plemeno.

Vzhľad[upraviť zdroj]

Stavba tela je ľahšia, ale vždy pevnej kostry. Má obdĺžnikový tvar tela. Nos je vždy čiernej farby. Papuľa je rovná, v pomere k lebke primerane dlhá a nie príliš široká. Nemá previsnuté pysky, sú krátke, priliehajúce, tenké, so zreteľným kútikom. ...čítaj ďalej

Apríl[upraviť zdroj]

Teriér Jacka Russella je plemeno psa uznané v FCI v skupine nízkonohých teriérov pod číslom 345. Vďaka svojmu atraktívnemu exteriéru a mediálnej podpore dnes patrí medzi tzv. módne plemená.

Mnoho ľudí má problém so správnym pomenovaním tohto plemena. Medzi najčastejšie omyly patria : "Jack Russell teriér" (čo je však popletené s anglickým názvom "Jack Russell Terrier") alebo "Jack Russel teriér".

Laici si ho často mýlia s hladkosrstým foxteriérom, prípadne s "pouličnou zmesou".

Vzhľad[upraviť zdroj]

Teriér Jacka Russella je pes obdĺžnikového rámca s pevnou kostrou a dobrým osvalením. Hrudné končatiny sú rovné, panvové končatiny silné a svalnaté, vzhľadom k pleciam vyvátžené, pri pohľade zo zadu rovnobežné. Pohybuje sa priamo, voľne a čulo. Chvost nesie vzpriamene. ...čítaj ďalej

Máj[upraviť zdroj]

Výstavný postoj
Výstavný postoj

Zlatý retríver je psie plemeno uznané v FCI v skupine 8 pod číslom 111.

Vzhľad[upraviť zdroj]

Zlatý retríver je pes stredne veľkého, vyváženého a súmerného rámca. Má priestorný hrudník, rovné predné a svalnaté zadné končatiny. Má mohutnú, dobre osvalenú kostru, umožňujúcu elegantnú chôdzu bez kolísania. Chrbát je rovný, v bedrovej časti krátky.

Má širokú lebku so zreteľným stopom, nie príliš dlhou papuľou, čiernym nosom a dobrosrdečnými hnedými očami. Nos môže v starobe, prípadne po dlhej zime zružovieť. Uši nosí zvesené a posadené vo výške očí. Chrup je nožnicový.

Srsť zlatého retrívera môže byť hladká alebo zvlnená. Má nepremokavú podsadu. Sfarbenie srsti sa pohybuje od krémovej až po zlatavo červenú. V Európe sa uprednostňuje zlatá a krémová farba, v USA zasa sýta zlatá až zlatočervená. ...čítaj ďalej

Jún[upraviť zdroj]

Československý vlčiak je psie plemeno uznané v FCI v skupine 1 pod číslom 332. Bol vyšľachtený z nemeckého ovčiaka a karpatského vlka.

Československý vlčiak je stredne veľký pes vzhľadom pripomínajúci vlka. Dosahuje výšku v kohútiku minimálne 65 cm (psy) /60 cm (suky), horná hranica nie je stanovená. Telo československého vlčiaka má byť obdĺžnikového rámca s pomerom 9:10 (výška:dĺžka).

Toto plemeno sa vyznačuje dlhými bedrovými aj hrudnými končatinami. Typické je žltosivé až strieborné sfarbenie so svetlou maskou. Srsť je hustá s rovnými chlpmi.

Československý vlčiak sa pohybuje klusom. Je to temperamentný a aktívny pes s mimoriadne vyvinutými zmyslami a orientáciou v teréne. Toto plemeno je veľmi naviazané na svoju rodinu či svorku. V dnešnej plemenitbe sa tak ako aj v minulosti kladie veľký dôraz na jeho cvičiteľnosť.

Júl[upraviť zdroj]

Borderská kólia je psie plemeno uznané v FCI v sekcii 1 pod číslom 297. Je to atraktívny pes s živou, pozornou povahou. Je známa ako jeden z najlepších ovčiakov na svete. Na pasenie oviec sa využíva už niekoľko storočí.

Vzhľad[upraviť zdroj]

Borderská kólia je pes atraktívneho vzhľadu, strednej veľkosti, s pomerne ľahko udržovateľnou srsťou rôznych farieb, pričom prevažujú bielo-čierne jedince. V žiadnom farebnom variante však nesmie prevažovať biela.

Śtandard tohto plemena je značne voľný a toleruje sa pomerne veľká variabilita vo vzhľade. Dnes sa preto môžeme stretnúť s dvoma hlavnými líniami borderských kólií a to "pracovnou borderkou" a "show borderkou" ("exteriérová borderka"). Show borderka má svoje korene najmä v Austrálii a na Novom Zélande, kde sa chovateľom podarilo vyšľachtiť borderskú kóliu s elegantnejším exteriérom, ktorá na výstavách žne úspechy. Exteriérové borderské kólie sú jedince s vyšším telesným rámcom, výraznejšou hlavou a bohatším osrstením. Na úkor väčšej elegancie však táto línia stratila typické držanie hlavy, chýba jej správny pohyb a držanie chvosta, ktoré je priamo úmerné so správnou prácou zadných nôh pri pasení. ...čítaj ďalej

August[upraviť zdroj]

Bígl je stredne veľké plemeno psa uznaného v FCI v 6. skupine pod číslom 161. Radí sa do skupiny duričov a dožíva sa približne 13 až 15 rokov.

Vzhľad[upraviť zdroj]

Bígl je kompaktne stavaný pes so silnými kosťami. Má silnú, ale nie hrubú hlavu bez vrások, so stredne širokou lebkou, s vysokými obrysmi a výrazným stopom. Ňufák je široký, nos má byť čierny, ale u svetlo sfarbených psov je slabšia pigmentácia prípustná. Oči má pomerne veľké, majú tmavohnedú alebo orieškovú farbu. Uši má bígl dlhé, na koncoch mierne zaguľatené, nízko nasadené, previsnuté, preklopené dopredu a predným okrajom priliehajúce tesne k lícam. Telo má hlboký hrudník, rovný chrbát a silné, krátke, dobre klenuté a vyvážené bedrá. Hrudný kôš je dobre klenutý a dosahuje až k lakťom. Chvost je nasadený vysoko, je stredne dlhý a silný, nesený veselo nahor, ale nie zatočený nad chrbát. ...čítaj ďalej

September[upraviť zdroj]

Bulteriér je plemeno psa. v FCI je zaradený do kategórie 3 pod číslom štandardu 11. Ide o plemeno pôvodne využívané na zápasy v arénach s býkmi, psami, či dáviť krysy a poľovať na diviaky. Sú známi tým, že keď sa zakusnú, nepustia. Vyskytuje sa v dvoch výškových variantoch: nad 35,5 cm v kohútiku - štandardný bulteriér, pod 35,5 cm - miniatúrny bulteriér.

Pôvod[upraviť zdroj]

Bulteriér bol vyšľachtený v 19. storočí krížením anglických buldokov s bielymi, dnes už neexistujúcimi staroanglickými teriérmi. Cieľom bolo vyšľachtiť ostrého psa ako sú teriéry a odolného, tvrdého a odvážneho psa ako je buldog. ...čítaj ďalej

Október[upraviť zdroj]

Airedalský teriér je psie plemeno uznané v FCI v 3. skupine pod číslom 7.

Airedalský teriér je prezývaný aj "kráľ teriérov" pre svoju veľkosť v porovnaní s ostatnými teriérmi. Svoje meno dostal podľa údolia rieky Aire v grófstve Yorkshire vo Veľkej Británii.

Názov[upraviť zdroj]

Pôvodne sa nazýval brokenhaired terrier. Bol však známy aj ako bingley terrier a waterside terrier (pobrežný teriér) či rough-haired terrier (drsnosrstý teriér). Dnešný názov navrhol na výstave v Bingley v roku 1879 Dr. Gordon Stadles, ktorý názov odvodil od názvu rieky Aire nachádzajúcej sa v strednom Anglicku. O 3 roky neskôr bolo pomenovanie plemena oficiálne uznané.

História[upraviť zdroj]

Airedalský teriér nie je tzv. pôvodné plemeno s históriou siahajúcou do praveku. Je to pomerne mladé plemeno, ktoré človek vyšľachtil cieľavedomým krížením. Prvé jedince sa narodili približne v prvej polovici 19. storočia a išlo o krížence vydrára (otterhound) s dnes už vyhynutým čierno-trieslovým teriérom. Chovatelia sa snažili o vytvorenie všestranne upotrebiteľného loveckého plemena, je však pravdepodobné, že pre ustálenie čierno-trieslového sfarbenia bola pri šľachtení využitá aj kólia. Znalci plemena nevylučujú ani prikríženie írskeho teriéra, bulteriéra a gordonsetra. >>čítaj ďalej

November[upraviť zdroj]

11 2009 - nepoužité

December[upraviť zdroj]

12 2009 - nepoužité