Pouzdřanská step-Kolby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pouzdřanská step-Kolby
Národná prírodná pamiatka
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Okres Břeclav
Lokalita Pouzdřany, Uherčice
Nadmorská výška 220 - 284 m n. m.
Súradnice 48°57′4.55″S 16°38′28.1″V / 48,9512639°S 16,641139°V / 48.9512639; 16.641139
Rozloha 49,0911 ha
Vznik 10. máj 1946[1]
 - Vyhlásil Okresná správna komisia Mikulov
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 334
Česko: Pouzdřanská step-Kolby
Pouzdřanská step-Kolby
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Pouzdřanská step - Kolby
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Pouzdřanská step

Pouzdřanská step - Kolby je Národná prírodná pamiatka a nachádza sa v katastrálnom území obcí Pouzdřany a Uherčice v okrese Břeclav. Rozkladá sa na ploche 47,09 ha a tvorí ju východné, južné a čiastočne západné úbočie Uherčickej novej hory (kóta 306,7 m n. m.) a časť jej plošiny na temene smerom k vrchu Strážna (294 m n. m.) v Starovickej pahorkatine.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Dôvodom ochrany je stepná flóra a fauna s komplexom teplomilných dúbrav a dubohrabín panónskeho typu. Na svahoch boli v minulosti založené kultúry ovocných drevín, viniča a sladkovky. Stepná vegetácia je poškodzovaná ohryzom od divých králikov. V minulosti bola step pravidelne vypaľovaná, dnes dochádza k vypaľovaniu iba občas. Na časti rezervácie prebieha v niekoľkoročných intervaloch pastva oviec. Pouzdřanský kopec bol už 12. mája 1946 vyhlásený prísnou botanickou rezerváciou okresnou správnou komisiou v Mikulove. Časť Kolby bola vyhlásená chráneným prírodným výtvorom samostatne, rozhodnutím ONV Břeclav 9. októbra 1986.

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Podložie je tvorené paleogénnymi ílovcami a pieskovcami flyšového pásma, na západe patriace Pouzdřanskej jednotke, na východe Ždánickej jednotke, nesúvislo prekrytými sprašou a sprašovými hlinami. Údolia a upady vypĺňajú deluviofluviálne hlinitopiesčité sedimenty. Pôdy reprezentujú pararendzina typická a kambizemná, v časti Kolby hnedozem typická a luvizem typická.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Na kavyľovej stepi dominuje kavyľ pôvabný, kostrava valeská a ometlina štíhla, ďalej je to poniklec veľkokvetý, kosatec nízky, sezel pestrý, ostropysk chlpatý, kozinec rakúsky. V miestach s dominujúcou ostricou nízkou je to kavyľ Ivanov, sinokvet mäkký, oman mečolistý alebo palina pontická. Na svahoch s teplomilnými trávnikmi rastie mrvica peristá, kostrava žliabkatá, hrachor mliečny, horčinka väčšia, vstavač vojenský, veternica lesná a astra spišská. V lesoch je to hrab obyčajný, javor poľný, v ich podraste chochlačka nízka, pupkovec nezábudkovitý, mednička jednokvetá, ľalia zlatohlavá a ďalšie. Na odumierajúcich či už odumretých kavyľoch rastie trúdnik trávomilný, v lesoch je z húb zastúpený zvlášť chránený hríb kráľovský, ďalej hríb vínovočervený, ohnivček zimný, hviezdovka vlasatá či stopkovec zimný.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Rezervácia je významnou hmyzov lokalitou. Nápadným a významným druhom je sága stepná, ďalej potom bystruška južná, rad druhov bystrušiek, májok alebo chrobákov, vzácni (Trox cadaverinus a Trox eversmannii), fúzač piesočný, teplomilné druhy nosatcov, tesárikov alebo krasoň čerešňový, viazaný na ovocné stromy a kríky. V lesnom poraste bol nájdený roháč veľký. Medzi motýľmi je zastúpená nesytka šalviová, vretienka kotúčová, modráčik vičencový, očkáň kostravový, piadivky piadivka smldníková, piadivka drapuľová, mory morica páskatá alebo morička palinová. Podrobne boli v rezervácii skúmané mravce a lokalita je jedinečnou z arachnologického hľadiska. Zo stavovcov tu žije jašterica zelená, z vtákov včelárik zlatý, penica jarabá, strnádka lúčna, pŕhľaviar čiernohlavý, krutohlav hnedý alebo strakoš obyčajný, v lesoch muchárik bielokrký, vlha obyčajná, včelár lesný alebo ďateľ prostredný.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2014-10-05]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pouzdřanská step-Kolby na českej Wikipédii.