Psychedelický trance

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Psychedelic trance)
Psychedelický trance
Pôvod v štýlochGoa tranceTranceSpace rockIndustriálna hudbaNew beatAcid house - EBM[1]
Kultúrne pozadieKoniec 90-tych rokov – India (Goa)[2]
Typické nástrojeSyntetizátorBicí automatSekvencerSampler, Elektrická gitara
Všeobecná popularitaGoa, Izrael, Viktória, Florida, Japonsko, Európa, Brazília, Mexiko
Odvodené štýlyPsybient - Psybreaks
Podštýly
Melodický psytranceProgresívny psytrance
(Kategória:Psychedelický trance)
Regionálne scény
Fínsko - Južná Afrika - Izrael - Spojené kráľovstvo - Nemecko - Taliansko - Francúzsko - Maďarsko - Rusko - Mexiko - Brazília - USA - Austrália
VooV Experience 2005 – jedna z najdlhšie existujúcich psytrance otvorených udalostí

Psychedelický trance alebo aj Psytrance (odvodené zo starogréckeho] slova ψυχή „psyche“, myseľ; duša; dýchanie; duch),[3] je forma elektronickej hudby, ktorá je charakteristická hypnotickým usporiadaním syntetických rytmov a komplexne vrstvených melódií vytvorené vysokým tempom riffov. Táto forma prvýkrát prešla do mainstreamu v roku 1995, keď britská hudobná tlač začala písať o Goa trance. Odvtedy sa tento žáner rozrástol a teraz má mnoho odnoží čo sa týka nálady, tempa a štýlu. Niektoré príklady sú Full on, Dark, Progressive, Suomi, Psybreaks a Psybient.

Štýl[upraviť | upraviť zdroj]

Psychedelický trance má výrazný, rýchly zvuk (obyčajne medzi 140 až 150 úderov za minútu), ktorý má tendenciu byť rýchlejší oproti iným formám trance alebo techno hudby. Psychedelic trance používa výrazné basové beaty, ktoré sú neustále v celej skladbe, a prekrývanie basov s rôznymi rytmami pochádzajúcimi od funky, techno, EBM, New beat a trance pomocou bubnov a iných syntetických nástrojov. Vedenie, rytmus a beaty sa obvykle menia každých 32 beatov. Skladby tohto žánru trvajú obyčajne 6 až 10 minút. Psychedelický trance využíva v hojnej miere frekvenčnú moduláciu priepustnosti filtra na syntetizátore (Cutoff), tzn. na koľko percent je otvorený/zatvorený filter a ako je ovplyvnený výsledný zvuk v závislosti na použitom druhu filtra (Low Pass, High Pass, Band Pass, Band Reject, atď...).

Odvodené žánre[upraviť | upraviť zdroj]

Psybreaks[upraviť | upraviť zdroj]

Psybreaks alebo Psychedelický breakbeat je forma psychedelického trance, ktorá vznikla v neskorých 90-tych rokoch splynutím breakbeatovej basovej linky a inak ťažko ovplyvniteľnej psytrance stopy. Typické psybreaks skladby: Drone – „Pulsar“, Morphonix – „Island Sanctuary“ a Planewalker – „Spellbound“.

Žáner psybreaks je zastúpený vo väčšej breakbeatovej a psytrance komunite. Vďaka blogom ako je Global Psybreaks Archivované 2011-11-11 na Wayback Machine je viac poslucháčov spojených s touto hudbou každý deň. Je tam aj veľa diskusií na tému kvality psybreaks skladieb. Mnoho electro skladieb sú tvorené so „psy“ prvkami, ktoré zakrývajú rozdiely medzi čistými psybreaks a breaks skladbami, ktoré majú „psy“ prvky.

Full on[upraviť | upraviť zdroj]

Full on je forma psychedelického trance, ktorý vznikol v Izraeli počas neskorých 90-tych rokov. Výraz „full on“ je prevzatý z prvej zo siedmich kompilácií, a prvého albumu vôbec vydaného pod Hom-mega Productions v roku 1998, nazvanej Full On. Niektoré zdroje hovoria, že názov pochádza z názvu festivalu Fullmoon, zatiaľčo iní argumentujú, že názov je odvodený z frázy bežne používanej na označenie najmä high-energy hudby („That tune is really full-on !“). Je tiež možné, že táto fráza odkazovala na užívanie drog („full-on drugs“) na festivaloch, kde je táto hudba považovaná za viac vyčerpávajúcu oproti iným žánrom psytrance a teda používanie stimulujúcich drog je viac zrejmé. Full on má zvyčajne rýchlejšie tempo BPM ako psytrance.

Rozpoznateľným prvkom „Full on“ je hlavne tzv. „rolling“ basová linka. Umelci reprezentujúci tento žáner sú napr.: Sesto Sento, Gataka, Vibe Tribe, DNA, 1200 Micrograms, Bizzare Contact, Indra, Aquatica, Didrapest, Skazi, Astrix a iní.

Dark[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Dark psytrance

Dark psytrance (dark psychedelic trance, darkpsy) je temnejšia a rýchlejšia forma psychedelického trance s tempom pohybujúcim sa od 145 do 150 BPM. Tento žáner má pôvod v Rusku a Nemecku, ale rozšíril sa aj do ďalších krajín po celom svete. Full On Dark Psytrance je populárna variácia a môže obsahovať melódie raného trance. Niektoré viac známe Dark psytance vydavateľstvá sú Parvati Records, Noise Poison Records a Lost Theory Records. Niektorí známi dark psytrance umelci sú Psy4tecks, Schranz Militia, Enichkin či Alien Mental, ktorí sú viac prístupní pre nových poslucháčov tohoto žánru. Hlavnými propagátormi tohto žánru sú rádio Trancemoon a webstránka Ektoplazm.

Progresívny psychedelický trance[upraviť | upraviť zdroj]

S pomalším tempom BPM v rozmedzí asi 125 až 140 BPM má Progresívny Psychedelický Trance čistý ostrejší zvuk oproti ostatným podžánrom a je viac známy pre svoje dobre postavené bicie, ktoré sú základom komplikovanej série alebo vývoj hudobných koreňov melódie. Prominentné vydavateľstvá ako Zenon Records, Spin Twist, Blue Tunes, Iboga pracujú s umelcami ako Planewaker, Sensient, Tetrameth, Vibrasphere, Sun Control Species, Visua, FREq, Shadow FX a Motion Drive sú niekoľkými zdrojmi tohto subžánru.

Suomisaundi alebo Freeform psytrance[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Suomisaundi

Ide o „voľnú“ variáciu psytrance, kde umelec nemá takmer žiadne limity, ale stále musí mať špecifický „fínsky“ štýl (ktorý je tvorený aj v iných krajinách, ale pôvodom Suomi označenie je v širokom používaní).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Eugene ENRG (aka DJ Krusty): Psychic Sonics: Tribadelic Dance Trance-formation. Eugene ENRG (aka DJ Krusty) interviews Ray Castle (PDF; 4,0 MB). In: Graham St John: FreeNRG. Notes from the Edge of the Dance Floor, S. 265.
  2. Goa Trance [online]. Allmusic, [cit. 2012-08-03]. Dostupné online.
  3. Etymology of the English word psychedelic. myetymology.com. Retrieved 25 May 2013.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]