Redaktor:Cat of the Six/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spišská Magura
pohorie
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský
Okresy Stará Ľubovňa, Kežmarok
Najvyšší bod Repisko
 - výška 1 259 m n. m.
Poloha Spišskej Magury
Poloha Spišskej Magury
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Spišská Magura je flyšové pohorie na severnom Slovensku, súčasť Podhôľno-magurskej oblasti. Susedí z juhu s Podtatranskou brázdou, Tatrami a Podtatranskou kotlinou, z východu s Levočskými vrchmi a Spišsko-šarišským medzihorím a na severe s Pieninami. Západnú a časť severnej hranice tvorí štátna hranica s Poľskom.

Spišská Magura sa delí na dva geomorfologické podcelky: Repisko na juhozápade a Veterný vrch na severe. Hranica medzi nimi vedie údolím Rieky a cez Magurské sedlo. Najvyšším vrchom pohoria je Repisko (1 259 m n. m.) v juhozápadnej okrajovej časti pohoria.

Hlavný hrebeň podcelku Repisko vedie po línii Repisko - Magurka - Bukovina - Smrečiny - Spádik - Magurské sedlo - Javor - Toporecké sedlo, kde nadväzuje na hlavný hrebeň podcelku Veterný vrch - Kameniarka - Riňava - Veterný vrch (najvyšší vrch rovnomenného podcelku, 1 101,2 m n. m.).

Pohorie je rozdelené na viaceré rázsochy údoliami potokov a riečok: Frankovský potok, Rieka, Jordanec, Lesniansky potok, Toporský potok, Šoltýsa a ďalšie. Údolie Dunajca na severe je hranicou s Pieninami, toky Javorinky a Bielej od Tatier a v údolí Popradu, v tzv. Ružbašskej bráne sa stýka s pohorím Levočské vrchy.

V časti Osturnianska brázda a na priľahlých svahoch Spišskej Magury sa zachovali viaceré jazierka zosuvného charakteru. Napr. Malé jazero, Veľké jazero, Ksenino jazierko, Osturnianske jazero. V podcelku Repisko sa zachovalo Jezerské jazero tiež zosuvného charakteru. Na styku pohoria s kotlinami vyvierajú minerálne pramene (Vyšné Ružbachy, Toporec).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°18′57″S 20°24′44″V / 49,315902°S 20,412228°V / 49.315902; 20.412228