Rooney Marová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rooney Mara)
Rooney Marová
Rooney Mara v roku 2013
Celé menoPatricia Rooney Mara
Narodenie 17. apríl 1985 (38 rokov)
Bedford, New York, USA
Alma materNew York University
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2005 – súčasnosť
Ostatné ocenenia
Festival v Cannes
Cena za ženský herecký výkon
2015 – Carol

Rooney Marová (angl. Rooney Mara; * 17. apríl 1985, Bedford, New York, USA) je americká herečka. Je známa z filmov ako Muži ktorí nenávidia ženy (2011), Vedľajšie účinky (2013) alebo Carol (2015) Bola dva krát nominovaná na cenu Oscar a dva krát na cenu Zlatý glóbus. V roku 2016 získala cenu v Cannes za film Carol (2015).[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Patricia Rooney Mara, pochádza z Bedfordu v štáte New York, kde aj vyrastala.[1] Má dvoch bratov a sestru Kate Mara, ktorá sa živí tiež ako herečka. Obaja jej rodičia sú írskeho pôvodu. Po maturite sa rozhodla precestovať celú Južnú Ameriku a venovať sa tak problematike životného prostredia. Po štyroch mesiacoch sa vrátila do New Yorku a začala študovať psychológiu.[1] Od malička mala Rooney rada filmy a muzikály, preto chcela skúsiť prácu herečky a podarilo sa. Po príchode do showbiznisu prestala používať jej prvé meno Patrícia, ktoré sa jej nikdy nepáčilo a začala používať pseudonym Rooney, ktoré je tiež jej druhým menom a tiež priezviskom jej mamy za slobodného stavu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej herecká kariéra sa začala v roku 2005, vo filme Temná legenda 3, kde si zahrala jednu dievčinu z triedy. Časom, sa začala viac vo filmoch presadzovať. Upútala na seba viac až v roku 2010, vo filme Sociálna sieť, kde stvárnila bývalú priateľku Marka Zuckerberga. Zahrala si tiež aj v remake horroru Nočná mora z Elm Street.

Zlom prišiel v roku 2011, keď si ju vybral režisér David Fincher do hlavnej ženskej úlohy Lisbeth vo filme Muži čo nenávidia ženy. Film jej zaručil nomináciu na Oscara aj na Zlatý glóbus.

Tiež si zahrala po boku hercov ako Channing Tatum, Jude Law či Catherine Zeta-Jones, v dráme Vedľajšie účinky z roku 2013.

V roku 2015 bola obsadená do filmu Carol spolu s jej hereckou kolegyňou Cate Blanchett. Film poukazuje na vzťah dvoch žien, ktoré stvárnila Mara s Blanchett, ktorý je v 50.rokoch 20. storočia neprijateľný.[2] Film jej zaručil druhú nomináciu na Oscara a taktiež aj na Zlatý glóbus. Cenu získala až na festivale v Cannes.

V roku 2016 sa objaví vo filme Lion, ktorý sa natáča v Kalkate. Vo filme sa objaví aj herečka Nicole Kidman.

V roku 2018 natočila film Mária Magdaléna, kde úlohu Ježiša Nazaretského zahral jej partner Joaquin Phoenix.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Rooney Mara Biography [online]. biography.com, [cit. 2019-11-04]. Dostupné online. Archivované 2018-03-22 z originálu.
  2. TASR. Cate Blanchett a Rooney Mara podávajú v dráme Carol životné výkony. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2016-03-08. Dostupné online [cit. 2019-11-04].

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rooney Mara na anglickej Wikipédii.