Mark Zuckerberg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mark Zuckerberg
americký podnikateľ a programátor
Mark Zuckerberg
Rod. menoMark Elliot Zuckerberg
Narodenie14. máj 1984 (39 rokov)
White Plains, New York, USA
Známy vďakazakladateľ Facebooku
Alma materHarvard University
ProfesiaPodnikateľ, programátor, filantrop
Aktívne roky2003- súčasnosť
RodičiaKaren Kempner, Edward Zuckerberg
PríbuzníDonna, Arielle, Randi
ManželkaPriscilla Chan
DetiMaxima Chan Zuckerberg (* 2015),
August Chan Zuckerberg (* 2017)
PodpisMark Zuckerberg, podpis
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mark Zuckerberg

Mark Elliot Zuckerberg (* 14. máj 1984, White Plains, New York, Spojené štáty)[1] je americký podnikateľprogramátor. Počas štúdia na Harvard University založil spolu s Dustinom Moskovitzom, Andrewom McCollumom, Eduardom Saverinom a Chrisom Hughesom sociálnu internetovú sieť Facebook.[2] Momentálne pracuje ako jej výkonný riaditeľ (CEO). Patrí k najmladším miliardárom a najbohatším ľuďom sveta.[3]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v mestečku White Plains.

Zo strednej školy šiel na Harvard University, kde sa venoval programovaniu. Vytvoril veľa stránok na báze sociálnych sietí. Vznik Facebooku inšpiroval ich školský časopis Facebook, kde boli mená študentov, ich fotky, podpisy a informácie minimálne na jednu stranu. Jedna z nich, Facebook, bola určená práve pre študentov jeho univerzity. Na jej vytvorenie sa však musel nabúrať do školskej databázy, kvôli čomu skončil aj pred disciplinárnou komisiou. Jeho najznámejší a najúspešnejší projekt sa volá Facebook. Je to sociálna sieť, ktorá uľahčuje kontakt s priateľmi, umožňuje vymieňať a zdieľať fotografie a videá, nadväzovať nové priateľstvá, vyjadrovať názory pomocou pridávania do skupín alebo môže taktiež poslúžiť ako reklama alebo pri hľadaní pracovných pozícií, pričom zamestnávateľovi pomáhajú informácie každého registrovaného pri hľadaní vhodného zamestnanca. Okrem iného Facebook disponuje aj hrami, chatom a inými prvkami. Mark sám tvrdí, že naprogramovanie zdrojového kódu mu trvalo iba dva týždne. Jeho projekt si získal okamžite popularitu po celej univerzite. Za dva týždne ho využívala polovica študentov. Preto sa rozšíril najskôr do Stanfordu a Yaleu a zanedlho do celých Spojených štátov.

Cez leto 2004 sa rozhodol opustiť školu a so svojím priateľom si prenajal malý domček v Kalifornii. Neskôr si ho povšimol Peter Thiel, spoluzakladateľ PayPalu a stal sa Zuckerbergovým prvým veľkým investorom. V priebehu roku 2006 dostal veľa ponúk na kúpu Facebooku, tie však všetky odmietol, pretože s ním mal rozsiahle plány. Zo stránky pre vysokoškolákov chcel spraviť sociálny web pre všetkých. Jeho vízia sa mu podarila a v júni 2015 sa mohol chváliť viac než 2 miliardami užívateľov.[4] V štvrtom štvrťroku 2021 dosiahol Facebook 2,91 miliardy aktívnych užívateľov.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MALONE, Jasmine. Mark Zuckerberg wins Time person of the year: profile. The Daily Telegraph (London, UK), December 15, 2010. Dostupné online.
  2. CARLSON, Nicholas. At Last – The Full Story Of How Facebook Was Founded. Business Insider, March 5, 2010. Dostupné online.
  3. SHINAL, John. Mark Zuckerberg is less than half the age of his super-wealthy peers [online]. 2017-08-01. Dostupné online.
  4. Statistika [online]. Facebook, [cit. 2013-01-21]. Dostupné online. (anglicky)
  5. Number of monthly active Facebook users worldwide as of 4th quarter 2021 [online]. www.statista.com, [cit. 2022-02-14]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mark Zuckerberg na anglickej Wikipédii.