Stavikrvovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stavikrvovité

štiav lúčny (Rumex acetosa)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Polygonaceae
Juss.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Stavikrvovité (Polygonaceae) je čeľaď dvojklíčnolistových rastlín z radu klinčekotvaré (Caryophyllales s.l.). Sú to byliny, kry, stromy aj liany, zvyčajne s jednoduchými, striedavými listami, pričom stonku na báze listov obopínajú rúrky prílistkového pôvodu (ochrea). Kvety sú pravidelné a obojpohlavné, u dvojdomých zástupcov jednopohlavné. Kvetný vzorec je P5–6 A6–9 G(2–3). Súkvetím je vrcholík, plodom nažka, typicky obalená trvácim okvetím. Stavikrvovité, napr. štiav lúčny (Rumex acetosa), často obsahujú kyselinu šťavelovú.[1]

Na základe prítomnosti rúrok sa klasicky rozlišovali podčeľade Polygonoideae (s rúrkami) a Eriogonoideae (bez rúrok), no strata rúrok zrejme nie je apomorfným znakom Eriogonoideae, ale objavila sa až v rámci nej. Zástupcovia čeľade stavikrvovité majú celosvetové rozšírenie, najmä v miernych oblastiach severnej pologule. Pohánka jedlá (Fagopyrum esculentum) alebo rebarbora (Rheum rhabarbarum) sa pestujú pre jedlo.[2] Inváznym druhom je pohánkovec japonský (Fallopia japonica).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MÁRTONFI, P. Systematika cievnatých rastlín. 5. vyd. Košice : Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, 2022. S. 124–125.
  2. SIMPSON, Michael G.. Plant Systematics. Burlington, MA : Academic Press, an imprint of Elsevier, 2019. ISBN 978-0-12-812628-8. S. 381.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]