Monika z Tagasty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Svätá Monika)
Svätá Monika
Svätá Monika, Luis Tristán de Escamilla, 1616
Svätá Monika, Luis Tristán de Escamilla, 1616
Biografické údaje
Narodenie332
Úmrtie387
Uctievanie
Patronáttrpezlivosti, vydatých žien, matiek, manželiek, vdov, alkoholikov, problémových manželstiev, neuspokojivých detí
Cirkevrímskokatolícka cirkev, pravoslávna cirkev
Sviatok27. august / 4. máj
Odkazy
Spolupracuj na CommonsMonika z Tagasty
(multimediálne súbory na commons)

Svätá Monika (Monika z Tagasty, * 332, Tagasta, Numídia - † 387, Ostia Antica, Taliansko) je kresťanská svätá a matka svätého Augustína. Sviatok má v rímskokatolíckej cirkvi 27. augusta, v pravoslávnej cirkvi 4. mája.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Svätá Monika a svätý Augustín

Monika bola matka sv. Augustína a ďalších dvoch detí. Rodičia ju vydali za pohanského úradníka Patrícia. Svojho syna Augustína zachránila svojimi modlitbami (modlila sa zaňho 17 rokov) a slzami od manichejského bludu a od nemravnosti, takže sa obrátil a stal sa slávnym biskupom v Hippo a cirkevným učiteľom. ,,Syn, pre ktorého matka vyplakala toľko sĺz sa nemôže stratiť, " povedal raz sv. Ambróz - milánsky biskup Monike, keď bola opäť zúfala nad výstredným a bezúčelným životom svojho syna Augustína. So slzami ho prosila, aby sa obrátil a prijal krst. Ona mala rozhodujúci podiel na tom, že Augustín našiel cestu. Je znázorňovaná ako matróna alebo s vdovským závojom a má pri sebe kríž alebo knihu. Je patrónkou kresťanských žien a matiek a je vzývaná na záchranu duší detí. Pozostatky sv. Moniky sa nachádzajú v rímskom Kostole sv. Augustína, ktorý sa nachádza neďaleko Panteónu.

Úcta[upraviť | upraviť zdroj]

Zomrela a bola pochovaná v Ostii. Na kvetnú nedeľu v roku 1430 dal jej pozostatky pápež Martin V. previesť do Ríma, do chrámu svätého Tryfonia. Neskôr boli prenesené a uložené v kostole sv. Augustína.

Monikina pamiatka bola do rímskeho kalendára vložená okolo roku 1550 a určená na 4. máj, deň, keď si ju pripomínal sv. Augustín. Od 5. mája sa potom oslavovalo obrátenia svätého Augustína. Presný deň jej smrti je neznámy. Pri revízii kalendára v 1969 v rímskokatolíckej cirkvi bol jej sviatok v presunutý ako pamiatka na 27. august, deň pred spomienkou na sv. Augustína.

Mesto v Kalifornii Santa Monica bolo pomenované po nej, pretože misionári na miesto dorazili po prvýkrát práve v deň jej sviatku.

Zobrazenie[upraviť | upraviť zdroj]

Býva zobrazovaná s vdovským závojom, knihou, krížom, s ružencom v ruke, alebo aj v augustiniánskom hábite - na počesť sv. Augustína. Často je zobrazená, ako sa zhovára sa so svojím synom Augustínom.

Aj keď nebola umučená, občas býva zobrazená s palmou - znakom mučeníkov. Má sa tým naznačiť jej utrpenie, ktoré prežívala nad svojím synom.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]