Villejuif

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Villejuif
mesto
Radnica
Erb
Krajina Francúzsko Francúzsko
Región Île-de-France
Departement Val-de-Marne
Nadmorská výška 62 – 130 m n. m.
Súradnice 48°47′31″S 2°21′49″V / 48,79194°S 2,36361°V / 48.79194; 2.36361
Rozloha 5,34 km² (534 ha) [1]
Obyvateľstvo 53 240 (2008)
Hustota 9 970,04 obyv./km²
Primátor Franck Le Bohellec
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Villejuif je francúzske mesto v metropolitnej oblasti Paríža v departemente Val-de-Marne, v regióne Île-de-France. Od centra Paríža je vzdialené 8 km. Má asi 51 000 obyvateľov.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto má rozlohu 534 ha. Jeho hranice tvoria obce Le Kremlin-Bicêtre na severe, Arcueil na severozápade, Cachan na západe, L'Haÿ-les-Roses na juhozápade, Chevilly-Larue a Vitry-sur-Seine na juhovýchode a Ivry-sur-Seine na severovýchode.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1896 bolo pri archeologickom prieskume objavené prehistorické sídlo v juhovýchodnej časti mesta. Bolo nájdených veľa neolitických predmetov: náradie – vítačky, škrabky, nože, ale aj zbrane – sekery, hroty šípov a malý bronzový nôž, čo umožnilo datovanie nálezu do konca doby kamennej.

Sídlo tu existovalo aj v dobe Rímskej ríše, lebo v roku 1909 boli pri stavbe plynovodu odhalené dva múry a základy ciest pochádzajúce z galsko–rímskeho obdobia. V roku 1997 boli priamo v centre mesta Villejuif objavené ďalšie galsko-rímske pozostatky, vrátane antickej alebo merovejovskej budovy.

Farnosť Villejuif bola založená pravdepodobne na konci karolínskeho obdobia asi v 9. storočí, ako potvrdzujú kópie listín zo začiatku 11. storočia a zasvätenie kostola svätej Júlii, ktoré bolo obvyklé v karolínskom období.

Pozemky boli väčšinou vo vlastníctve náboženských inštitúcií (kapitula pri katedrále Notre-Dame v Paríži, kostol Saint-Pierre Jumièges a i.), na ktorých pracovali ich nevoľníci: išlo hlavne o vinohrady na východných svahoch kopcov a o obilné polia v nížine.

Dedina bola sčasti zničená počas storočnej vojny a kostol vyhorel. V 16. storočí bol kostol prestavaný a pozdĺž kráľovskej cesty (dnešná Rue Jean-Jaurès) postavené nové budovy. Bola tu otvorená škola.

V 17. a 18. storočí prebiehal rozvoj. Severozápadne od Villejuif začala ťažba sadrovca, ktorá trvala až do 20. storočia. Naopak pestovanie révy vinnej ustúpilo do pozadia.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko miestnych stavieb je zaradených medzi historické pamiatky:

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. podľa francúzskeho katastra nehnuteľností, ktorý neberie do úvahy aj jazerá, rybníky, ľadovce > 1 km² a ústia riek.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Villejuif

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Villejuif na českej Wikipédii.