Windows CE

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Windows CE
VývojárMicrosoft
Rodina OSWindows CE
Posledná stabilná verzia6.0 R3
LicenciaMicrosoft EULA
Ďalšie odkazy

Pozri aj Informačný portál
Operačné systémy
Microsoft Windows
1.02.03.03.1x95NT982000MeXP2003Vista2008Windows 7CEMobileWindows 8Windows 8.1Windows 10Windows 11
Mac OS
System 6 · System 7 · Mac OS 8 · Mac OS 9 · macOS
GNU/Linux (distribúcia)
Ubuntu · Debian · Fedora · Gentoo · Knoppix · Mandriva · Red Hat Linux · Slackware · SUSE · ďalšie...
BSD
FreeBSD · NetBSD · OpenBSD · DragonFly BSD
Mobilný telefón a PDA
PalmOS · Windows Mobile · Windows Phone · Android · Symbian OS · OS X · iOS
DOS
MS-DOS · DR-DOS · Enhanced-DR-DOS · FreeDOS · PTS-DOS
Ďalšie
CP/M · OS/2 · QNX · Solaris · UNIX · AmigaOS · BeOS · OpenVMS · NeXTSTEP
z  d  u

Windows CE (oficiálne Windows Embedded CE od verzie 6.0 a skrátene tiež WinCE) je operačný systém firmy Microsoft pre malé počítače (Handheld PC, PDA). Windows CE je operačný systém reálneho času s hybridným jadrom, ktoré sa líši od jadra používaného klasickými Microsoft Windows pre osobné počítače, aj keď používa malú podmonožinu Win32 API. Podporuje procesory Intel x86 kompatibilné, MIPS, ARM, a Hitachi SuperH.

Funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Windows CE je optimalizovaný pre zariadenia, ktoré majú málo miesta pre uloženie operačného systému. Pre beh jadra systému stačí veľmi málo miesta, iba niekoľko jednotiek megabajtov. Prístroje sú často bez pamäťových jednotiek na ukladanie dát a preto Windows CE môže byť nakonfigurovaný ako „uzavretý“ systém, ktorý už neumožňuje rozšírenie (uložené v pamäti ROM). Windows CE je operačný systém reálneho času (RTOS). Podporuje 256 úrovní priority a používa prednostne dedičné priority pre prácu s procesmi. Neskoršie použitie vlákien prispelo k zvýšeniu výkonu.

Prvá verzia, ktorá bola známa v priebehu vývoja pod kódovým menom Pegasus pomohla k vytvoreniu palmtopu, predovšetkým vďaka malým nárokom na pamäť. Od tej doby sa Windows CE vyvinul v operačný systém reálneho času. Veľa operačných systémov je založených na jadre systému Windows CE, ako napríklad Microsoft AutoPC, Pocket PC 2000, Pocket PC 2002, Windows Mobile 2003, Windows Mobile 2003 SE, 5.0 Windows Mobile, Windows Mobile 6.x, Smartphone 2002 a Smartphone 2003.

Charakteristickou črtou systému Windows CE v porovnaní s inými operačnými systémami spoločnosti Microsoft je, že veľké časti systému sú ponúkané niektorým spoločnostiam v podobe zdrojového kódu, aby mohli systém prispôsobiť hardvéru. Platforma Builder (integrované prostredie pre Windows CE) ponúka niekoľko komponentov v podobe zdrojového kódu aj pre širokú verejnosť, avšak iné sú stále distribuované iba v binárnej podobe.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Windows CE na českej Wikipédii.