Zefirín Giménez Malla

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Blahoslavený
Zefirín Giménez Malla
podnikateľ, katechét a mučeník
Zefirín Giménez Malla, známy ako „El Pelé“ medzi rokmi 1910 a 1920
Zefirín Giménez Malla, známy ako „El Pelé“ medzi rokmi 1910 a 1920
Biografické údaje
Narodenie26. august 1861
Fraga, Španielsko
Úmrtie9. august 1936 (74 rokov)
Barbastro, Španielsko
Hrobneznámy
Uctievanie
Začiatok beatifikačného procesu1993
Blahorečenie4. máj 1997
Vatikán
Ján Pavol II.
PatronátRómov
CirkevKatolícka cirkev
Sviatok2. august (spomienka)
Odkazy
Spolupracuj na CommonsZefirín Giménez Malla
(multimediálne súbory na commons)

Zefirín Giménez Malla (špa. Ceferino Giménez Malla, tiež známy ako El Pelé, v preklade „Silný“ alebo „Odvážny“; * 26. august 1861, Fraga – † 9. august 1936, Barbastro) bol španielsky Róm, rímskokatolícky katechét a aktivista za španielske rómske potreby.[1] Je považovaný za patróna Rómov u rímskokatolíkov. Malla sa stal obeťou republikánskych milícií počas španielskej občianskej vojny v roku 1936. V roku 1997 bol blahorečený.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Rodinný život[upraviť | upraviť zdroj]

Zefirín Giménez Malla sa narodil v katolíckej rómskej rodine Juanovi Jiménezovi a Josefe Mallovej vo Frage (provincia Lleida) v Katalánsku v Španielsku v roku 1861.[1][2] Bol pokrstený vo Frage v provincii Huesca.[1] Jeho otec bol obchodník s dobytkom. Rodina zvyčajne prečkala zimu na farmách na miestach, ktoré im farmári vyčlenili, alebo si na niekoľko mesiacov prenajali chalupu. Zefirín v detstve často hladoval, najmä počas zím.[1] V sprievode svojho otca sa naučil po katalánsky aj rómsky. Na rozdiel od iných Rómov nemal hudobný talent.[1] Okolo roku 1880 otec opustil rodinu a oni odišli do Barbastra, kde ho jeho strýko naučil pliesť prútené košíky. Asi ako osemnásťročný sa oženil s nevestou podľa otcovho výberu[3] Teresou Jiménez Castro podľa tradičného rómskeho obradu.[1] Štyridsať rokov boli šťastní manželia. Nemali deti, ale starali sa o jeho mladších bratov a sestry. Okolo roku 1909 si adoptovali Terezinu osirelú neter Pepitu. V roku 1912 Zefirín a jeho manželka Tereza uzavreli aj katolícke manželstvo v kostole sv. Vavrinca v meste Lérida.[1] Neskôr si kúpili dom v huescanskom meste Barbastro. Tereza zomrela v roku 1922. Po jej smrti sa každý deň modlil ruženec za jej dušu.[1] Zhruba v tomto čase vstúpil do Spoločenstva sv. Vincenta de Paul.

Podnikateľská činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Zefirín, známy svojou čestnosťou, sa stal akýmsi lídrom v rómskej komunite v Barbastre a okolí. Ľudia ho vyhľadávali, aby im poradil a uzmieril rodinné hádky. Riešil aj spory medzi Rómami a Španielmi. Bol hrdý na svoj rómsky pôvod a vždy, keď to bolo možné, hovoril rómsky.[4] Jedného dňa miestny statkár trpiaci tuberkulózou omdlel na ulici. Bez ohľadu na nebezpečenstvo nákazy, Malla zdvihol muža na plecia a odniesol ho domov. Vďačná rodina ho odmenila sumou dostatočnou na rozbehnutie podnikania. Zefirín sa rozhodol, že sa stane tzv. tratante – obchodníkom venujúcim sa nákupom a predajom prebytočných mulíc, ktoré francúzska armáda už po prvej svetovej vojne nepotrebovala.[4] (Nástroje, s ktorými Zefirín Malla čistil konské kopytá a podkovy mulíc a oslov daroval Ferruchón, syn Zefirínovho priateľa, do Múzea mučeníkov v Barbastre). V rámci podnikania často cestoval po Španielsku a Francúzsku.[1] Aj keď bol Zefirín úspešný v podnikaní, stále bol k chudobným a núdznym rovnako štedrý. Mnohí ľudia pod prísahou potvrdili, že bol vždy čestným podnikateľom.[1] Hovorí sa, že často požičiaval peniaze chudobným Rómom a tiež im dovolil zobrať si zo stajní zvieratá, ktoré sa im najviac pozdávali. Svoje dlhy mohli splatiť pri predaji alebo po skončení sezónnych prác, keď si to mohli dovoliť. Podľa rómskej tradície zvykol Zefirín kŕmiť aj chudobné deti.

Vdovec[upraviť | upraviť zdroj]

Zefirín Giménez Malla bol opísaný ako príjemný, dobromyseľný, vysoký, štíhly muž, ktorý bol vždy starostlivo oblečený a vyzeral distingvovane. Hoci bol Giménez Malla negramotný, po smrti manželky v roku 1922[4] začal kariéru katechéta pod vedením kňaza-profesora Nicholasa Santosa de Otta Escudera, ktorý vyučoval rómske aj španielske deti. Mal dar katechizovať deti tým, že im rozprával príbehy, najmä z Biblie. V roku 1926 sa stal členom Tretieho františkánskeho rádu[5] Spoločnosti sv. Vincenta de Paul[1] a zúčastňoval sa na štvrtkových nočných eucharistických adoráciách. Jeho okolie ho pre jeho príkladný život a mnohopočetné aktivity pokladalo za svätého už počas života.[4] Pre nedostatok síl skončil s podnikaním vo veku 70 rokov a býval v sídle svojho dobrého priateľa profesora Escudora.[1]

Väzenie a smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Počas španielskej občianskej vojny republikáni prenasledovali kresťanov. Dňa 25. júla 1936 Zefirín videl, ako milicionári bili mladého kňaza. Začal ho preto brániť.[3] Keď vojaci u neho našli ruženec, zbili aj jeho.[1] Obaja boli následne zatknutí a uväznení v bývalom kapucínskom kláštore v Barbastre, ktorý bol prerobený na vojnové väzenie. V cele s rozmermi necelých 5x5 metrov boli zhruba 12.[4] Každý deň ho navštevovala jeho neter Pepita.[1] Zefirín, ktorý mal v tom čase zhruba 75 rokov, neustále viedol modlitbu ruženca, aby ich morálka neochabovala.[4] Známy mu poradil, že ho asi prepustia, ak sa vzdá ruženca. Zefirín to zásadne odmietol.[3] Rómska legenda hovorí, že sa ho vojaci pýtali, či má pri sebe zbrane. On odpovedal: „Áno, a je tu“, pričom ukazoval ruženec. Po 15 dňoch bol Giménez Malla a ďalší v noci z 8. na 9. augusta prevezení nákladným autom na cintorín a zastrelení.[3] Zefirín údajne počas streľby držal v rukách ruženec a kričal: „Nech žije Kristus Kráľ!“[6] Zefirín Giménez Malla bol pochovaný v masovom hrobe. Jeho telo sa nikdy nenašlo.

Uctievanie[upraviť | upraviť zdroj]

Diecézne skúmanie jeho kauzy sa začalo v roku 1993.[1] Dňa 4. mája 1997 bol Zefirín Giménez Malla vyhlásený za blahoslaveného[4] pápežom Jánom Pavlom II., ktorý povedal, že Malla „vedel, ako zasiať harmóniu a solidaritu medzi svojimi, aj sprostredkovať konflikty, ktoré niekedy zahmlievajú vzťah medzi Nerómami a Rómami, ukazujúc Kristovu lásku, ktorá nepozná hranice rasy ani kultúry“.[7] Na slávnosti blahorečenia v Ríme sa zúčastnilo približne 40 000 veriacich,[3] z toho asi 3000 Rómov, niektorí cestovali až zo Slovenska a Brazílie.[8]

Rímske martyrológium uvádza jeho sviatok na 2. august.[9] Je patrónom Rómov.[10]

Uctievanie na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku sa nachádza základná škola v Bardejove, ktorá nesie jeho meno.

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ceferino Jiménez Malla. El Pelé. Un gitano en el Cielo. – film režiséra Toño L'Hotellerie. (Madrid: Fundación Secretariado Gitano, 2003)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o Zefirín Giménez Malla, mučeník : Životopisy svätých [online]. [Cit. 2023-03-09]. Dostupné online.
  2. Ceferino Giménez Malla - VincentWiki [online]. wiki.famvin.org, [cit. 2023-03-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. a b c d e bl. Ceferino Giménez Malla - 4.5. - Vincentini.sk - Misijná spoločnosť sv.Vincenta de Paul, Slovenská provincia [online]. Vincentini.sk, [cit. 2023-03-09]. Dostupné online.
  4. a b c d e f g Bl. Ceferino Jimenez [online]. web.archive.org, 2007-10-30, [cit. 2023-03-09]. Dostupné online. Archivované 2007-10-30 z originálu.
  5. Nomads: Sinti, Roma - Zefferino Giménez Malla - Pontifical Council for the Pastoral Care of Migrants and Itinerant People [online]. www.vatican.va, [cit. 2023-03-09]. Dostupné online.
  6. Nomads: Sinti, Roma - Zefferino Giménez Malla - Pontifical Council for the Pastoral Care of Migrants and Itinerant People [online]. www.vatican.va, [cit. 2023-03-09]. Dostupné online.
  7. 4 May 1997, Beatification of five Servants of God | John Paul II [online]. www.vatican.va, [cit. 2023-03-09]. Dostupné online.
  8. BOHLEN, Celestine. Spanish Martyr Is First Gypsy Beatified by Catholic Church. The New York Times, 1997-05-05. Dostupné online [cit. 2023-03-09]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)
  9. CATHOLIC CHURCH. Martyrologium Romanum (2004). [s.l.] : [s.n.], 2004. Dostupné online.
  10. Blahoslavený Zefirín [online]. www.lunik9.sk, [cit. 2023-03-09]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • SENČÍK, Štefan: Zefirín Jiménez Malla. Prvý blahoslavený Róm. Dobrá kniha, ISBN 80-7141-234-1

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ceferino Giménez Malla na anglickej Wikipédii.