Zoznam najvyšších budov v Madride

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam najvyšších budov v Madride.

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia
Torre Caja Madrid (CTBA) 08a.jpg Torre Caja Madrid 250 m 45 2008
Torre de Cristal (Madrid) 06a.jpg Torre de Cristal 249 m 52 2009
Torre PwC (Madrid) 001.jpg Torre PwC 236 m 52 2009
Madrid Cuatro Torres Business Area Torre Espacio03.jpg Torre Espacio 230 m 57 2008
AZCA (Madrid) 06.jpg Torre Picasso 157 m 46 1988
Torre de Madrid - 10.jpg Torre de Madrid 142 m 36 1957
Torre Europa (Madrid) 05.jpg Torre Europa 120 m 30 1985
Edificio España (Madrid) 02.jpg Edificio España 117 m 25 1920
Obelisco calatrava.jpg Puerta de Europa, veža I 114 m 26 1996
Obelisco calatrava.jpg Puerta de Europa, veža II 114 m 26 1996
Torres de Colón (Madrid) 03.jpg Torres de Colón 110 m 23 1976
Torre del Banco de Bilbao 01.jpg Torre del Banco de Bilbao 107 m 32 1981
Torre Titania (Madrid) 03.jpg Torre Titania 103,5 m 23 2013
Windsor II (nueva torre-new tower).jpg Nuevo Edificio Windsor 101 m 21 2011
Rasacielos Ministerio comercio Madrid.jpg Ministerio de Economía 100 m 28 1979
Torre Castilla.jpg Torre Castilla 98 m 24 1981
Torre de Valencia (Madrid) 01.jpg Torre de Valencia 94 m 30 1973
HCD GOMEZ ULLA.jpg Hospital Central de la Defensa Gómez Ulla 89 m 22 197?
Edificio Telefónica (Gran Vía 28, Madrid) 03.jpg Edificio Telefónica 89 m 14 1929
Torre Metropolitana 89 m 24 1978
Torre del Retiro-GutierrezSoto.jpg Torre Retiro 89 m 24 1971
Edificio Alfredo Mahou (Madrid) 02.jpg Edificio Alfredo Mahou 85 m 22 1990

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Torrespaña - 2008.jpg Torrespaña[1] 231 m 1982
Faro de Moncloa (Madrid) 05.jpg Faro de Madrid[2] 100 m 1992
Obelisco calatrava.jpg Obelisco de Calatrava[3] 93 m 2009
La almudena.jpg Catedral de Santa María la Real de la Almudena de Madrid 69 m 1993
Templo de San Francisco El Grande Madrid 1.jpg Real Basílica de San Francisco el Grande[4] 56 m 1784
Iglesia de Santa Cruz (Madrid).JPG Iglesia de la Santa Cruz[5] 55 m 1902
Abismo pda.JPG Abismo[6] 46,2 m 2006
Iglesia de la Concepción de Nuestra Señora (Madrid) 01.jpg Iglesia de la Purísima Concepción[7] 43,9 m 1914

Časová os[upraviť | upraviť kód]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1910 - 1921 PC060484-bis.jpg Edificio Metrópolis 45 m 5
1921 - 1929 Gran Vía -Palacio de la Prensa.(Madrid).jpg Palacio de la Prensa 61 m 14
1929 - 1953 Edificio Telefónica (Gran Vía 28, Madrid) 03.jpg Edificio Telefónica 89,3 m 14
1953 - 1957 Edificio España (Madrid) 02.jpg Edificio España 117 m 25
1957 - 1988 Torre de Madrid - 10.jpg Torre de Madrid 142 m 34
1988 - 2007 AZCA (Madrid) 06.jpg Torre Picasso 157 m 43
2007 - 2008 Madrid Cuatro Torres Business Area Torre Espacio03.jpg Torre Espacio 230 m 56
2008 - 2009 Torre PwC (Madrid) 001.jpg Torre PwC 236 m 50
2009
Torre de Cristal (Madrid) 06a.jpg Torre de Cristal 249 m 52
2009 - dnes Torre Caja Madrid (CTBA) 08a.jpg Torre Caja Madrid 250 m 45

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Torrespaña [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. Faro de Madrid [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Obelisco de Calatrava [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. Basílica de San Francisco El Grande [online]. Lonely Planet.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. La Comunidad restaura la torre de la Iglesia de la Santa Cruz, la atalaya de Madrid [online]. ABC.es. Dostupné online. (španielsky)
  6. Abismo - Parque de Atracciones de Madrid [online]. Roller Coaster Database. Dostupné online. (anglicky)
  7. Iglesia de la Purisisma Concepcion [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Anexo:Rascacielos en Madrid na španielskej Wikipédii a List of tallest buildings in Madrid na anglickej Wikipédii.