Zoznam najvyšších budov v Európe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najvyšších budov v Európe.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Mrakodrapy[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Mesto Krajina Výška (m) Počet poschodí Rok dokončenia
Merkurij Siti Tauer Moskva Rusko 339 75 2013
Shard London Bridge May 2012.JPG Shard London Bridge Londýn Spojené kráľovstvo 310 87 2012
Eurasia Tower 20th October 2012.JPG Eurázia Moskva Rusko 309 70 2013
Moscow-City 28-03-2010 3.jpg Gorod Stoľic, veža Moskva Moskva Rusko 301,8 76 2010
Bašňa na Naberežnoj, blok C Moskva Rusko 268,4 59 2007
Viktorenko street 10.JPG Triumf-Palas Moskva Rusko 264,1 54 2005
IstanbulSapphireOverall.jpg Sapphire Istanbul Turecko 261 54 2010
Frankfurt Am Main-Commerzbank Tower vom Rathenauplatz-20100808.jpg Commerzbank-Tower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 258,7 56 1997
Moscow-City 28-03-2010 3.jpg Gorod Stoľic, veža Sankt Petersburg Moskva Rusko 256,9 65 2010
Friedrich-Ebert-Anlage 2, Frankfurt.jpg Messeturm Frankfurt nad Mohanom Nemecko 256,6 55 1990
Torre Caja Madrid (CTBA) 06b.jpg Torre Caja Madrid Madrid Španielsko 250 45 2008
Torre de Cristal (Madrid) 09d.jpg Torre de Cristal Madrid Španielsko 249,5 45 2008
Federation-tower-2009-09-28.JPG Federacija, veža Západ Moskva Rusko 242,4 62 2007
Moskva MGU 2.jpg Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova Moskva Rusko 240 36 1953
Imperia Tower in Moscow-city 28-03-2010 enhanced.png Imperia Tower Moskva Rusko 238,6 60 2011
CTBA (Madrid) 17.jpg Torre Sacyr Vallehermoso Madrid Španielsko 236 52 2007
Canary Wharf 1 Canada Square.png 1 Canada Square Londýn Spojené kráľovstvo 235 50 1991
SkylineMilanItaly-fromPirelliPenthouse1.jpg La Torre Garibaldi Miláno Taliansko 231 32 2011
Tour First Paríž (Courbevoie) Francúzsko 231 56 2010
PKiN widziany z WFC.jpg Palác kultúry a vedy Varšava Poľsko 230,7 43 1955
Heron Tower, Bishopsgate, London.JPG Heron Tower Londýn Spojené kráľovstvo 230 46 2010
Torre Espacio (Madrid) 09a.jpg Torre Espacio Madrid Španielsko 224 57 2008
Dom na Mosfilmovskej 2 Moskva Rusko 213,3 54 2011
Skytower09.jpg Sky Tower Vroclav Poľsko 212 50 2012
Anthill Residence, veža 1 Istanbul Turecko 210 54 2011
Anthill Residence, veža 2 Istanbul Turecko 210 54 2011
Cemetery Montparnasse for Wikipedia.jpg Tour Montparnasse Paríž Francúzsko 210 59 1972
Frankfurt Am Main-Westend Tower-Ansicht vom Maintower.jpg Westendstraße 1 Frankfurt nad Mohanom Nemecko 208 53 1993
Warsaw Trade Tower Varšava Poľsko 208 43 1999
Vienna 2006-11-02 091.jpg Millennium Tower Viedeň Rakúsko 202 51 1999
Citigroup EMEA Centre.jpg 25 Canada Square Londýn Spojené kráľovstvo 201 45 2001
Luminale-2012-Tower-185-b.jpg Tower 185 Frankfurt nad Mohanom Nemecko 200 50 2011
Maintower-ffm002.jpg Main Tower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 200 55 1999
HSBC Tower.jpg 8 Canada Square Londýn Spojené kráľovstvo 199,5 45 2002
Kutuzovsky night.jpg Hotel Ukraina Moskva Rusko 198 34 1953
Антей I и III.JPG Vysotsky 3 Jekaterinburg Rusko 192 50 2011
Zlota 44, Intercontinental i Warsaw Financial Center z Palacu Kultury.jpg Złota 44 Varšava Poľsko 192 54 2012
Wawa124 DSC0294.JPG Rondo 1 Varšava Poľsko 192 40 2006
Turning torso by night2.jpg Turning Torso Malmö Švédsko 190 57 2005
Flame Towers, veža 1 Baku Azerbajdžan 190 33 2012
Moscow (3701534299).jpg Vorobiovy Góry, veža 2 Moskva Rusko 188,2 49 2004
Gran-hotel-bali-160410.jpg Gran Hotel Bali Benidorm Španielsko 187 52 2002
Tour Total Paríž (Courbevoie) Francúzsko 187 48 1985
Trianon Frankfurt.jpg Trianon Frankfurt nad Mohanom Nemecko 186 45 1993
Tour T1 Paríž (Courbevoie) Francúzsko 185 36 2008
Tour Areva Paríž (Courbevoie) Francúzsko 184 44 1974
Natwest.tower.arp.500pix.jpg Tower 42 Londýn Spojené kráľovstvo 183 47 1980
2001-2008 Société Générale tower, La Défense, Paris.jpg Tour Granite Paríž (Courbevoie) Francúzsko 183 36 2008
Is kuleleri 1.JPG Isbank Towers, veža 1 Istanbul Turecko 181 52 2010
Varyap Meridian Grand Towers, veža 1 Istanbul Turecko 180 45 2011
30 St Mary Axe (The Gherkin) - geograph.org.uk - 1083532.jpg 30 St Mary Axe Londýn Spojené kráľovstvo 179,8 41 2003
La Defense - Stairway to Heaven.jpg Tour Gan Paríž (Courbevoie) Francúzsko 179 44 1974
Edelweiss, Moscow.jpg Edelweiss Moskva Rusko 176 43 2003
Bolshoy Krasnokholmsky Bridge.jpg Kotelničeskaja naberežnaja Moskva Rusko 176 32 1952
Alye Parusa.jpg Alye Parusa, veža 2 Moskva Rusko 175,6 48 2003
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna a Hercegovina 172 42 2009
Panoramio - V&A Dudush - МИД России ночью.jpg Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej Federácie Moskva Rusko 172 27 1953
Nordstar Tower Moskva Rusko 171,5 40 2009
Şişli Plaza Istanbul Turecko 170 46 2007
Opernturm.jpg Opernturm Frankfurt nad Mohanom Nemecko 170 42 2009
Beetham tower facade.jpg Beetham Tower Manchester Spojené kráľovstvo 169 50 2006
Koza Plaza, veža 1 Istanbul Turecko 168 44 2000
Koza Plaza, veža 2 Istanbul Turecko 168 44 2000
La Defense 4.jpg Tour Alicante Paríž (Nanterre) Francúzsko 167 37 1995
La Defense 4.jpg Tour Chassagne Paríž (Nanterre) Francúzsko 167 37 1995
Krasnye holmy3.jpg Swissôtel Krasnye Holmy Moscow Moskva Rusko 166,5 34 2005
Dresdner-bank-hochhaus-ffm001.jpg Silberturm Frankfurt nad Mohanom Nemecko 166 32 1978
Rotterdam toren maastoren.jpg Maastoren Rotterdam Holandsko 165 35 2009
100px LCL-Tour Part Dieu Lyon Francúzsko 165 42 1977
Tour EDF Paríž (Puteaux) Francúzsko 165 41 2002[1]
Torreiberdrola2011.jpg Torre Iberdrola Bilbao Španielsko 165 40 2011
Broadgate Tower.jpg Broadgate Tower Londýn Spojené kráľovstvo 164,3 35 2009
Selenium Twins, veža 1 Istanbul Turecko 164 34 2009
Selenium Twins, veža 2 Istanbul Turecko 164 34 2009
Gulliver Kyjev Ukrajina 164 35 2009
InterContinental Warszawa.JPG InterContinental Varšava Varšava Poľsko 163,5 45 2004
Post Tower Bonn 2009-06-25.jpg Post Tower Bonn Nemecko 163 42 2002
Wellhouse na Leninskom Moskva Rusko 162 46 2009
Palazzo Lombardia Miláno Taliansko 161,3 39 2010
Defense1.jpg Cœur Défense Paríž (Courbevoie) Francúzsko 161 40 2001
Vostanija Moskva Rusko 160 22 1954
Sky Towers, veža 1 Istanbul Turecko 160 42 2010
Flame Towers, veža 2 Baku Azerbajdžan 160 30 2012
PBC-2.jpg Westend Gate Frankfurt nad Mohanom Nemecko 159 47 1976
Rixos Bomonti Istanbul Turecko 159 43 2010
Benidorm-pano-160410.jpg Torre Lugano Benidorm Španielsko 158 43 2008
Rotterdam toren new orleans.jpg New Orleans Rotterdam Holandsko 158 45 2010
Sabancı Kuleleri.jpg Sabancı Center, veža Akbank HQ Istanbul Turecko 158 39 1993
AZCA (Madrid) 06.jpg Torre Picasso Madrid Španielsko 157 43 1988
Canary Wharf - geograph.org.uk - 23058.jpg One Churchill Place Londýn Spojené kráľovstvo 156 32 2004
БЦ Парус Київ вид згори бульвару Лесі Українки.JPG Biznes Centr „Parus“ Kyjev Ukrajina 156 34 2007
Tour Egée Paríž (Courbevoie) Francúzsko 155 40 1999
Moscow (3701534299).jpg Vorobiovy Góry, veža 1 Moskva Rusko 155 44 2004
Moscow (3701534299).jpg Vorobiovy Góry, veža 3 Moskva Rusko 155 44 2004
Trump Towers Istanbul.jpg Trump Towers Istanbul, veža 1 Istanbul Turecko 155 39 2010
Park Arkon, veža 1 Istanbul Turecko 155 39 2010
Twintowers of Deutsche Bank Headquarter in Frankfurt a.M..jpg Deutsche-Bank-Hochhaus, veža 1 Frankfurt nad Mohanom Nemecko 155 40 1984
Twintowers of Deutsche Bank Headquarter in Frankfurt a.M..jpg Deutsche-Bank-Hochhaus, veža 2 Frankfurt nad Mohanom Nemecko 155 40 1984
Ladefense100 4008.JPG Tour Adria Paríž (Courbevoie) Francúzsko 155 40 2002
Hotel Arts.jpg Hotel Arts Barcelona Španielsko 154 44 1992
Suzer 2.jpg Süzer Plaza Ritz-Carlton Istanbul Turecko 154 34 1998
Uprise Elite Istanbul Turecko 154 42 2010
Torre Mapfre Barcelona.jpg Torre Mapfre Barcelona Španielsko 154 40 1992
Frankfurt Am Main-Skyper von Suedosten-20120309.jpg Skyper Frankfurt nad Mohanom Nemecko 154 38 2004
Polat Tower Istanbul Turecko 153 40 2001
25 Bank Street 2012.JPG 25 Bank Street Londýn Spojené kráľovstvo 153 33 2003
40 Bank Street Heron Quay London.jpg 40 Bank Street Londýn Spojené kráľovstvo 153 33 2003
Tour Ariane Paríž (Puteaux) Francúzsko 152 36 1975
Rotterdam montevideotoren.jpg Montevideo Rotterdam Holandsko 152 43 2005
Призма1.JPG PRISMA Jekaterinburg Rusko 151 37 2009
Gazpromheadquarters.jpg Gazprom Moskva Rusko 151 35 1994
10 Upper Bank Street London.jpg 10 Upper Bank Street Londýn Spojené kráľovstvo 151 32 2003
Rotterdam toren delftsepoort.jpg Gebouw Delftse Poort, veža 1 Rotterdam Holandsko 151 41 1992
Tour du Midi Brusel Belgicko 150 38 1967
Amsterdam Berlagebrug 002.JPG Rembrandttoren Amsterdam Holandsko 150 36 1995
Vienna 2006-11-02 060.jpg Hochhaus Neue Donau Viedeň Rakúsko 150 34 2001

Výškové budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Mesto Štát Výška (m) Počet poschodí Rok dokončenia
Rotterdam toren milleniumtoren.jpg Millenium Rotterdam Holandsko 149 34 2000
Koeln-Turm 001.jpg KölnTurm Kolín nad Rýnom Nemecko 148,1 43 2001
Frankfurt, BfG-Hochhaus 1.jpeg Eurotower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 148 39 1977
Pan Peninsula London.jpg Pan Peninsula, východná veža Londýn Spojené kráľovstvo 147,4 48 2008
Sun Plaza Istanbul Turecko 147 38 2005
3 skyscrapers The Hague.JPG Ministerie van Justitie Haag Holandsko 147 36 2011
3 skyscrapers The Hague.JPG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Haag Holandsko 147 36 2011
Strata.jpg Strata SE1 Londýn Spojené kráľovstvo 147 43 2010
Tour CMA-CGM Marseille Francúzsko 147 33 2010
Coloniahochhaus.jpg Colonia-Hochhaus Kolín nad Rýnom Nemecko 147 42 1972
Zdanie v Sokoľnikah Moskva Rusko 146,9 43 2008
München - o2-Zentrale (Luftbild).jpg Uptown München Mníchov Nemecko 146 38 2003
FinanceTowerBrussel.jpg Tour Finances Brusel Belgicko 145 36 2008
Edificio Neguri Gane Benidorm Španielsko 145 40 2001
Barcelona546.jpg Torre Agbar Barcelona Španielsko 144,9 35 2004
Trump Towers Istanbul.jpg Trump Towers Istanbul, veža 2 Istanbul Turecko 144,5 37 2010
Tour Bretagne (2).jpg Tour Bretagne Nantes Francúzsko 144 32 1976
Warsaw Financial Center WFC.jpg Warsaw Financial Center Varšava Poľsko 143,9 35 1999
TAT Twin Towers.jpg TAT Towers, veža 1 Istanbul Turecko 143 34 2010
TAT Twin Towers.jpg TAT Towers, veža 2 Istanbul Turecko 143 34 2010
Tour CBX Paríž (Courbevoie) Francúzsko 143 34 2005
Tour Pleyel Fresque.JPG Tour Pleyel[2] Paríž (Saint-Denis) Francúzsko 143 37 1972
City-Haus-2008.jpg City-Haus Frankfurt nad Mohanom Nemecko 143 42 1975
Guy's Tower, Guy's Hospital - geograph.org.uk - 1623716.jpg Guy's Tower Londýn Spojené kráľovstvo 142,6 34 1974
Fbc-ffm001a.jpg Frankfurter Büro Center Frankfurt nad Mohanom Nemecko 142 40 1980
Bundesarchiv Bild 183-1982-0816-002, Leipzig, Karl-Marx-Platz, Brunnen.jpg City-Hochhaus Leipzig Leipzig Nemecko 142 36 1971
Torre de Madrid-Mad.jpg Torre de Madrid Madrid Španielsko 142 34 1957
Hoftoren 1.jpg Hoftoren Haag Holandsko 141,9 30 2003
Koningin Julianaplein met Nieuw Babylon.jpg New Babylon, veža 1 Haag Holandsko 141,7 45 2012
Tilburg westpoint.jpg Westpoint Tilburg Holandsko 141,6 47 2004
Sabancı Kuleleri.jpg Sabancı Center, veža 2 Istanbul Turecko 140 34 1993
6 Warszawa 053.jpg Hotel Marriott Varšava Poľsko 140 43 1989
Warszawa foto br4.jpg Oxford Tower Varšava Poľsko 140 42 1979
EdificioKronos.jpg Edificio Kronos Benidorm Španielsko 140 41 2008
IDZTower as seen from southwest.jpg IZD Tower Viedeň Rakúsko 140 38 2001
Flame Towers, veža 3 Baku Azerbajdžan 140 28 2012
Февральская революция 6.JPG Februárová revolúcia Jekaterinburg Rusko 139 42 2010
Centraľny dom Turista Moskva Rusko 138,5 33 1980
DW.JPG Rheinturm Kolín nad Rýnom Nemecko 138 34 1980
Vienna twin tower.JPG Vienna Twin Towers, veža 1 Viedeň Rakúsko 138 37 2001
22 Marsh Wall.jpg 22 Marsh Wall, východná veža Londýn Spojené kráľovstvo 138 44 2010
L' hôtel Concorde La Fayette vu de nuit.JPG Hôtel Concorde La Fayette Paríž Francúzsko 137 33 1974
Tour Rogier Brusel Belgicko 136,9 37 2006
Gallileo-ffm001.jpg Gallileo Frankfurt nad Mohanom Nemecko 136,8 38 1999
Leningradskaja002.JPG Hotel Leningradskaja Moskva Rusko 136 26 1953
Turm am Thurn-und-Taxis-Platz 2010-02-08.jpg Nextower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 136 32 2006
Beybi Giz Plaza Istanbul Turecko 135,9 36 1996
Dom na Begovoj, veža 1 Moskva Rusko 135,6 41 2008
Dom na Begovoj, veža 2 Moskva Rusko 135,6 41 2008
Monte Falcone Tower.jpg Monte Falcone Moskva Rusko 135,2 35 2008
Nida Business Center Istanbul Turecko 135 35 2010
Business tower-nuremerg2.jpg Business-Tower Norimberg Nemecko 135 34 1999
Westtowerlpool.jpg West Tower Liverpool Spojené kráľovstvo 134 40 2007
Metrocity Shopping Center.jpg Metrocity Millennium, veža 1 Istanbul Turecko 134 23 2003
Défense 2000.JPG Défense 2000 Paríž (Puteaux) Francúzsko 134 46 1976
Mirax Park, veža Leto Moskva Rusko 134[3] 35 2008
Unicenter Köln - Ostansicht-0068.jpg Uni-Center Kolín nad Rýnom Nemecko 133 42 1973
Jena - Sophienhoehenblick 02.jpg Jentower Jena Nemecko 133 32 1972
Netherlands, The Hague (Den Haag), Stationsbuurt, Strijkijzer.JPG Het Strijkijzer Haag Holandsko 131,6 42 2007
De Kroon Haag Holandsko 131,5 41 2011
Dom na Mosfilmovskej, veža 1 Moskva Rusko 131 36 2010
Sisli TAT Center, veža 1 Istanbul Turecko 130,1 26 2007
Sisli TAT Center, veža 2 Istanbul Turecko 130,1 26 2007
Kaya Ramada Plaza Hotel Istanbul Turecko 130,1 32 2002
Frankfurt am Main Kastor & Pollux 2007-08.jpg Pollux Frankfurt nad Mohanom Nemecko 130 33 1997
Москва, ул. Маршала Катукова (01).jpg Jantarny Gorod, veža 1 Moskva Rusko 130 39 2008
Tour Descartes Paríž (Courbevoie) Francúzsko 130 40 1988
Tour poissons est 1.jpg Tour Les Poissons Paríž (Courbevoie) Francúzsko 129,5 42 1970
Europa Tower Lithuania Vilnius.jpg Europe Tower Vilnius Litva 128,9 33 2004
Olympia Towers, veža 2 Moskva Rusko 128,9 35 2004
Telecom Italia Neapol Taliansko 128,9 33 1994
Zincirlikuyu metrocity.JPG Metrocity Millennium, veža 2 Istanbul Turecko 128,4 27 2003
Zincirlikuyu metrocity.JPG Metrocity Millennium, veža 3 Istanbul Turecko 128,4 27 2003
Budynek TP SA w Warszawie.jpg TP S.A. Tower Varšava Poľsko 128 30 2001
Rotterdam toren red apple.jpg The Red Apple Rotterdam Holandsko 127,1 40 2009
Kempinski Residences Astoria, veža 1 Istanbul Turecko 127,1 28 2007
Kempinski Residences Astoria, veža 2 Istanbul Turecko 127,1 28 2007
The City Point building.JPG CityPoint Londýn Spojené kráľovstvo 127 36 1967
Tour Michelet Paríž (Puteaux) Francúzsko 127 34 1985
Vereinte Nationen in Wien.jpg Vienna International Centre, budova A Viedeň Rakúsko 127 28 1979
Frankfurt Am Main-Garden Towers von Sueden-20120312.jpg Garden Towers Frankfurt nad Mohanom Nemecko 127 25 1976
NRW, Essen, Sudviertel - RWE-Turm.jpg RWE-Turm Essen Nemecko 127 30 2006
Vienna twin tower.JPG Vienna Twin Towers, veža 2 Viedeň Rakúsko 127 34[4] 2001
Samara 8-01-2009.jpg Ladya Complex, veža 2 Samara Rusko 126 25 2007
Samara 8-01-2009.jpg Ladya Complex, veža 3 Samara Rusko 126 25 2006
Industriequartier - Prime Tower 2011-08-08 13-56-38.JPG Prime Tower Zürich Švajčiarsko 126 34 2011
Highlight Towers Muenchen A9-1.jpg Highlights Towers, veža 1 Mníchov Nemecko 126 33 2004
Tour France.JPG Tour France Paríž (Puteaux) Francúzsko 126 41 1973
Mirax Park, veža Zima Moskva Rusko 126 37 2008
POL.Gdynia.SeaTowers.2008.6.jpg Sea Towers, veža 1 Gdyňa Poľsko 125,4 36 2009
Unipol Tower Bologna Taliansko 125 33 2012
Allianz in Treptow Berlin.jpg Treptowers Berlín Nemecko 125 32 1998
ParkInnNew.jpg Park Inn Hotel Berlín Nemecko 125 41 1969
Tour la Villette Paríž (Aubervilliers) Francúzsko 125 35 1972
ARAG-Tower Duesseldorf.jpg ARAG-Tower Düsseldorf Nemecko 125 32 2001
Willis Building (London).jpg The Willis Building Londýn Spojené kráľovstvo 124,9 26 2007
Bank Ekspres Tower Istanbul Turecko 124,4 27 1999
Euston Tower - IMG 0787.JPG Euston Tower Londýn Spojené kráľovstvo 124,4 36 1970
Grattacielo Pirelli Miláno Taliansko 124,1 32 1958
Benidorm-pano-160410.jpg Edificio Don Jorge Benidorm Španielsko 124 36 2008
Bašňa na Naberežnoj, blok B Moskva Rusko 123,3 27 2005
World Port Center from Euromast.jpg World Port Center Rotterdam Holandsko 123,1 33 2000
Tour Prelude Paríž Francúzsko 123,1 39 1979
Torre Pontina Latina Taliansko 123 38 2010
Aerobus Korpus, veža 1 Moskva Rusko 123 35 2006
Aerobus Korpus, veža 2 Moskva Rusko 123 35 2008
Bašne, veža 1 Dnepropetrovsk Ukrajina 123 30 2005
Bašne, veža 2 Dnepropetrovsk Ukrajina 123 30 2005
Istanbul Canyon Towers, veža 1 Istanbul Turecko 123 30 2006
Mondriaantoren2.jpg Mondriaantoren Amsterdam Holandsko 123 32 2001
Torre ENEL, veža 1 Neapol Taliansko 123 36 1994
Torre ENEL, veža 2 Neapol Taliansko 123 36 1994
Düsseldorf LVA Hochhaus 2.jpg Landesversicherungsanstalt Hauptgebäude Düsseldorf Nemecko 123 29 1976
Saules Akmens Riga Lotyšsko 123 27 2004
Shakespeare Tower - geograph.org.uk - 967313.jpg Shakespeare Tower Londýn Spojené kráľovstvo 123 43 1976
St Martins le Grand and the Museum of London - geograph.org.uk - 160158.jpg Lauderdale Tower Londýn Spojené kráľovstvo 123 43 1974
The Barbican - geograph.org.uk - 527146.jpg Cromwell Tower Londýn Spojené kráľovstvo 123 43 1973
Tour Levant Paríž (Bagnolet) Francúzsko 122 34 1977
Tour Ponnant Paríž (Bagnolet) Francúzsko 122 34 1975
Tour Winterthur Paríž (Puteaux) Francúzsko 122 35 1974
Tour Europlaza Paríž (Courbevoie) Francúzsko 122 31 1972
Wiesdorf bayer 02.jpg Bayer Hochhaus Leverkusen Nemecko 122 29 1963
Offenbach 1.jpg City Tower Offenbach Offenbach am Main Nemecko 122 32 2003
Holloway Circus Tower Birmingham.JPG 10 Holloway Circus Birmingham Spojené kráľovstvo 121,9 40 2005
Pan Peninsula London.jpg Pan Peninsula, západná veža Londýn Spojené kráľovstvo 121,8 39 2008
Garanti Bank HQ Istanbul Turecko 121,6 22 2002
Torre Europa (Madrid) 05.jpg Torre Europa Madrid Španielsko 121 35 1985
Zorlu Holding.JPG Zorlu Plaza Istanbul Turecko 120,4 30 1999
TorresSantaCruz.jpg Las Torres de Santa Cruz, veža 1 Santa Cruz Španielsko 120,1 35 2004
TorresSantaCruz.jpg Las Torres de Santa Cruz, veža 2 Santa Cruz Španielsko 120,1 35 2006
Polaris Plaza Istanbul Turecko 120,1 28 1998
Lille Europe (1).jpg Tour de Lille Lille Francúzsko 120,1 20 1995
Yapi Kredi Bank HQ Istanbul Turecko 120,1 25 1995
RAN 01.jpg Akadémia vied Moskva Rusko 120,1 29 1989
Carlton wtc almere.png Carlton Almere Holandsko 120 32 2010
Tour Madou Brussels.jpg Madou Plaza Brusel Belgicko 120 34 2004
Skyport Istanbul Turecko 120 35 2010
Al Office Building Istanbul Turecko 120 23 2007
Benidorm skyline.jpg Torre Levante Benidorm Španielsko 120 36 1985
Kas-herlev-2004.jpg Amtssygehuset i Herlev Herlev Dánsko 120 25 1976
Fotovoltaik Goettelborn.jpg Kesselhaus Kraftwerk Weiher III Quierschied Nemecko 120  ? 1976
Hh-radisson.jpg Hotel Radisson Blu Hamburg Nemecko 120 32 1973
Erasmus MC 2012.JPG Erasmus MC Rotterdam Holandsko 120 30 2012
Mirax Park, veža Osen Moskva Rusko 120 35 2008
Kozyatagi Business Center Istanbul Turecko 119,2 30 2003
Torre Costa Rica La Coruña Španielsko 119 31 1975
Millbank Tower across the thames - geograph.org.uk - 111401.jpg Millbank Tower Londýn Spojené kráľovstvo 119 33 1963
Maslak Skyline.JPG Maslak Towers, veža 6 Istanbul Turecko 119 33 2008
Maslak Skyline.JPG Maslak Towers, veža 9 Istanbul Turecko 119 33 2008
Travemuende-Leuchtturm mit Maritim.jpg Maritim Travemünde Lübeck-Travemünde Nemecko 119 35 1974
B-Steglitz Okt12 Kreisel.jpg Steglitzer Kreisel Berlín Nemecko 119 30 1980
Zoofenster.jpg Zoofenster Berlín Nemecko 118,8 32 2012
20120226 Leie and Arteveldetoren.jpg Arteveldetoren Ghent Belgicko 118,5 27 2012
Prospekt Vernadskogo, 41 Moskva Rusko 118,5 32 2008
Maslak Skyline.JPG Maslak Towers, veža 7 Istanbul Turecko 118 33 2008
Maslak Skyline.JPG Maslak Towers, veža 8 Istanbul Turecko 118 33 2008
Centro Direzionale - Napoli.jpg Torre Francesco Neapol Taliansko 118 36 1994
Centro Direzionale - Napoli.jpg Torre Saverio Neapol Taliansko 118 36 1994
Tekfen Sabanci IsBank.jpg Tekfen Tower Istanbul Turecko 118 28 2003
Is Bankasi Towers, veža 2 Istanbul Turecko 118 36 2000
Is Bankasi Towers, veža 3 Istanbul Turecko 118 36 2000
Grattacielo di Cesenatico 1962, Emilia Romagna, IT.jpg Grattacielo di Cesenatico Cesenatico Taliansko 118 35 1958
Aviva, London.jpg St Helen's Londýn Spojené kráľovstvo 118 28 1969
The Co-operative loves MCR.jpg Co-operative Insurance Tower Machester Spojené kráľovstvo 118 25 1962
Victoria Tower.jpg Victoria Tower Štokholm Švédsko 117,4 33 2011
Centre Point - geograph.org.uk - 1445016.jpg Centre Point Londýn Spojené kráľovstvo 117,3 35 1967
The New Order - geograph.org.uk - 1691174.jpg Empress State Building Londýn Spojené kráľovstvo 117,3 31 1961
Kista science tower.jpg Kista Science Tower Štokholm Švédsko 117,2 30 2003
Maslak Skyline.JPG Maslak Towers, veža 5 Istanbul Turecko 117 33 2008
Messe-Torhaus, Frankfurt.jpg Messe-Torhaus Frankfurt nad Mohanom Nemecko 117 30 1984
Swissôtel Tallinn Tallin Estónsko 117 30 2007
Tornimäe Tallin Estónsko 117 30 2006
Hotel Hilton Valencia.JPG Hilton Valencia Valencia Španielsko 117 35 2006
Breda Tower from Viale Tunisia.jpg Torre Breda Miláno Taliansko 117 30 1954
Edificio España (Madrid) 02.jpg Edificio España Madrid Španielsko 117 25 1953
Oslo Plaza 270620085486.jpg Oslo Plaza Oslo Nórsko 117 37 1989
Вулиця Гайдара Київ 2012 02.JPG Bašňa 101 Kyjev Ukrajina 116,1 28 2012
Paris 055.jpg Hotel Meridien Montparnasse Paríž Francúzsko 116,1 31 1974
Teplichnyj lane (Moscow)-3.jpg Tepličny perjeulok, 4-8 Moskva Rusko 116,1 31
Costa Blanca, veža 1 Benidorm Španielsko 116 36 1993
AfE-Turm Uni-Frankfurt.JPG AfE-Turm Frankfurt nad Mohanom Nemecko 116 38 1972
Torres de Colón (Madrid) 03.jpg Torres de Colón Madrid Španielsko 116 23 1976
PereIV-HabitatSky.jpg Habitat Sky Barcelona Španielsko 115,2 31 2007
Skyline part d 4.jpg Tour Oxygène Lyon Francúzsko 115 28 2010
Orco tower warsaw 1.jpg ORCO Tower Varšava Poľsko 115 27 1996
Schapfenmuehle-ul-jungingen.jpg Schapfenmühle-Tower Lehr Nemecko 115 2005
Edifici.JPG Torre de Francia Valencia Španielsko 115 35 2002
Consilio Regionale Campania Neapol Taliansko 115 28 1994
Novi Beograd - West Gate 01.jpg Zapadna Kapija Beograda Belehrad Srbsko 115 35 1980
Augsburg hotelturm.JPG Augsburger Hotelturm Augsburg Nemecko 115 35 1972
Centar Usce.JPG Veža Ušće Belehrad Srbsko 115 25 1964
Frankfurt Main Japan Tower 6240a.jpg Japan Center Frankfurt nad Mohanom Nemecko 115 29 1996
Parktower.jpg Park Tower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 115 28 1972
Achmeatoren Willemskade.jpg Achmeatoren Leeuwarden Holandsko 115 28 2001
Rosobonoexport Moskva Rusko 115 26 1999

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od Do Obrázok Názov Miesto Výška
3200 p. n. l.[5][6] 456 p. n. l. Newgrange - geograph.org.uk - 257897.jpg Newgrange Írsko Lougher 12 m[7]
456 p. n. l.[8] 432 p. n. l. Fischer von Erlach Architektur 002.jpg Diov chrám Grécko Olympia ~13 m[9]
432 p. n. l.[10][11] 122 n. l. Parthenon - facade est.jpg Partenón Grécko Atény 13,72 m
122 n. l.[12] 280 Fori-imperiali-big-1-.jpg Tempio della Divina Traiano Taliansko Rím ~20 m
280 1250 Trier Porta Nigra BW 1.JPG Porta Nigra[13] Nemecko Trier 30 m
1250 1310 Speyer BW 6.JPG Altpörtel[14] Nemecko Speyer 55 m
1310 1382 Altes Rathaus München Westseite.jpg Altes Rathaus[15] Nemecko Mníchov 56 m
1382 1883 Ratusz miejski w Gdańsku.jpg Gdanská radnica[16] Poľsko Gdansk 82 m
1883 Palais de Justice from Hilton.jpg Palais de Justice[17] Belgicko Brusel 104 m
1883 1911 Rathaus Vienna June 2006 166.jpg Wiener Rathaus[18] Rakúsko Viedeň 104,3 m
1911 1940 Rathaus-kiel.jpg Neues Rathaus[19] Nemecko Kiel 106 m
1940 1952 Centro dei Liguri Genova.jpg Torre Terrazza Martini[20] Taliansko Janov 116 m
1952 1953 Bolshoy Krasnokholmsky Bridge.jpg Žiloj dom na Kotelničeskej naberežnej Rusko Moskva 176 m
1953 1990 Moskva MGU 2.jpg Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova Rusko Moskva 240 m
1990 1997 Friedrich-Ebert-Anlage 2, Frankfurt.jpg Messeturm Nemecko Frankfurt nad Mohanom 256,6 m
1997 2005 Frankfurt Am Main-Commerzbank Tower vom Rathenauplatz-20100808.jpg Commerzbank-Tower Nemecko Frankfurt nad Mohanom 258,7 m
2005 2007 Viktorenko street 10.JPG Triumf-Palas Rusko Moskva 264,1 m
2007 2010 Bašňa na Naberežnoj, blok C Rusko Moskva 268,4 m
2010 2012 Gorod Stoľic, veža Moskva Rusko Moskva 301,8 m
2012 2013 Shard London Bridge May 2012.JPG Shard London Bridge Veľká Británia Londýn 310 m
2013 dnešok Merkurij Siti Tauer Rusko Moskva 339 m

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TERRANOVA, Antonio (2008). Supermrakodrapy. Str. 70, Slovart. ISBN ISBN 978-80-7391-104-1.
  2. TOUR PLEYEL [online]. ladefense.free.fr. Dostupné online. (francúzsky)
  3. Leto [online]. Emporis. Dostupné online. (anglicky)
  4. TERRANOVA, Antonio (2008). Supermrakodrapy. Str. 53, Slovart. ISBN ISBN 978-80-7391-104-1.
  5. Newgrange Megalithic Passage Tomb [online]. Knowth.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. GRANT, Jim; Gorin, Sam; Fleming, Neil (2008). The Archaeology Coursebook. Str. 70, Routledge. ISBN ISBN 978-0-415-46286-0.
  7. Newgrange [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. ASH, Russell (2001). Veľké divy sveta. Str. 12, Slovart. ISBN ISBN 978-80-556-0219-6.
  9. (2006) Najkrajšie stavby sveta od antiky po dnešok. Str. 12, Aktuell. ISBN ISBN 80-89153-33-X.
  10. The Parthenon [online]. academic.read.edu. Dostupné online. (anglicky)
  11. The Parthenon [online]. AncientGreece.com. Dostupné online. (anglicky)
  12. Temple of Divine Trajan [online]. penelope.uchichago.edu. Dostupné online. (anglicky)
  13. Porta Nigra [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  14. Altpoertel [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  15. Altes Rathaus [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  16. Gdansk City Hall [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  17. Palais de Justice [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  18. Rathaus [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  19. Neues Rathaus [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  20. Terrazza Martini Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)