Zoznam najvyšších budov vo Viedni

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam najvyšších budov vo Viedni.

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia
DC Tower 1 Vienna from SSW on 2013-09-24 perspective controlled.png DC Tower 1 220 m 60 2014
Millennium tower vienna sun.jpg Millennium Tower 202 m 50 1999
IZD Tower von Donauturm.JPG IZD Tower 140 m 41 2001
Vienna Twin Tower.jpg Vienna Twin Towers, veža I 138 m 37 2001
Vienna Twin Tower.jpg Vienna Twin Towers, veža II 127 m 34 2001
Uno-city.JPG Vienna International Centre, budova A 127 m 38 1979
KM Hochhaus Neue Donau.JPG Hochhaus Neue Donau 120 m 33 2002
Wien - Florido Tower (2).JPG Florido Tower 113 m 31 2001
Wien Donau City Mischek Tower 2.jpg Mischek Tower 110 m 35 2000
Wienerberg Delugan-Meissl Tower.jpg Delugan-Meissl-Tower 107 m 37 2005
Rathaus Vienna June 2006 166.jpg Wiener Rathaus 104,3 m 6 1883
Andromeda Tower Vienna from E on 2013-06-13.png Andromeda-Tower 103,5 m 29 1998
Wien Donau City Ares Tower.jpg Ares Tower 100 m 26 2001

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Donauturm NW.jpg Donauturm 252 m 1964
Wien - Elektrizitätswerk Simmering Gasometer T-Center 2008 b.jpg Elektráreň Simmering, komín 3[1] 200 m 1990
Wien - Elektrizitätswerk Simmering Gasometer T-Center 2008 b.jpg Elektráreň Simmering, komín 2[2] 200 m
Sender Kahlenberg.JPG Sender Kahlenberg[3] 165 m 1974
Arsenal4.jpg Funkturm Arsenal[4] 155 m 1975
Danube-Vienna 2787.jpg Elektráreň Donaustadt, komín 1[5] 150 m 1973
Eduard Gurk Sankt Stephan.jpg Stephansdom[6] 163,4 m 1570
Spittelau (Wien) - Müllverbrennungsanlage (2).JPG Spaľovňa Spittelau, komín 1[7] 126 m 1972
Prater Turm 01.jpg Praterturm[8] 117 m 2010
Exelberg-1.jpg Funkturm am Exelberg[9] 109 m
Ottakring (Wien) - Müllverbrennungsanlage Flötzersteig (2).JPG Spaľovňa Flötzersteig, komín 1[10] 101 m

Časová os[upraviť | upraviť kód]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1883 - 1979 Rathaus Vienna June 2006 166.jpg Wiener Rathaus 104,3 m 6
1979 - 1999 Uno-city.JPG Vienna International Centre, budova A 127 m 38
1999 - 2014 Millennium tower vienna sun.jpg Millennium Tower 171 m 50
2014 - dnes DC Tower 1 Vienna from SSW on 2013-09-24 perspective controlled.png DC Tower 250 m 60

Zdroje[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Liste der Hochhäuser in Wien na nemeckej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Power Station Simmering Unit 3 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. Unit 2 of Simmering Power Plant [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Sender Kahlenberg [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. Funkturm Arsenal [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. Donaustadt Power Plant Chimney [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. Stephansdom [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  7. Kraftwerk Spittelau [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. Praterturm [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. Funkturm am Exelberg [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  10. Müllverbrennungsanlage Flötzersteig [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)