Zoznam najvyšších budov v Prahe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento článok obsahuje zoznam najvyšších budov v Prahe.

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Počet nadzemných podlaží Výška Rok dokončenia
City Tower Praha 20080514.JPG City Tower 27 109 m 2008
MotokovArkady.jpg City Empiria 27 104 m 2005
Pankrác, Milevská, V Tower (01).jpg V Tower 30 104 m 2017
Žižkov, Jana Želivského, stavba nové budovy u telekomunikační věže.jpg Budova Telefónica O2 Czech Republic 18 85 m 1959
Corinthia towers (1).JPG Hotel Corinthia Towers 24 84 m 1988
Praha Lighthouse 18.jpg Lighthouse Vltava Waterfront Towers 18 80 m 2004
Hotel Corinthia Panorama Praha 0971.jpg Panorama Hotel Prague 24 79 m 1983
Praha, Budějovická, Česká spořitelna.jpg Budova Českej sporiteľne 22 74 m 1996
Limuzská 10 a smyčka Černokostelecká.jpg Bytový dom Limuzská 2111/10 21 74 m
Pankrác, náměstí Hrdinů, Centrotex, z točité rampy.jpg Budova býalého Centrotexu 74 m
Sluneční náměstí Praha 13 2010.jpg Sluneční náměstí 21 73,5 m 2004
Arnika, od Jetelové.jpg Bytový dom Arnika 20 73 m 1974
K Olympiku, hotel Olympik.jpg Hotel Olympik 21 73 m 1971
Vokovice, Aritma Praha.jpg Shiran Tower 16 73 m 1998
Hotel Rhea (02).jpg Hotel Fortuna Rhea 21 73 m
KD SOL.jpg Bytový dom SOL 21 73 m 2001
Hotel Kupa, od jihovýchodu.jpg Hotel Kupa 23 72 m
Budova Strojimportu (2).jpg Palác Vinohrady 17 70 m 1971
Hotely Veritas a Opatov.jpg bývalý Hotel Opatov 21 70 m 1989
Nové Butovice station, Prague Stodůlky.jpg Office Park Nové Butovice, budova D 18 70 m 2002
Praha Modřany hotel DUM.jpg Hotel DUM 21 69 m pred 1989
Kolej 17. listopadu a vila Milada.jpg Kolej 17. listopadu 22 69 m 198?
Olympik Artemis a Sun Tower v ulici U Sluncové, od hotelu Olympik.jpg Sluneční věž 21 69 m 2010
Z roztylského valu, směr Michle cropped.jpg Bytový dom Pod Dálnicí 1282/1 23 m 68,2
Libensky most 4.jpg Budova TOKOVO 19 68 m 1977
Hotely Veritas a Opatov.jpg Hotel Veritas 21 68 m
Jugoslávských partyzánů, zastávka Podbaba před hotelem Crowne Plaza.jpg Hotel Crowne Plaza Prague 16 67 m 1954
Rezidence Prague Towers, přes Červeňanského-Janského.jpg Prague Towers, veža A 21 65 m 2012
Rezidence Prague Towers, přes Červeňanského-Janského.jpg Prague Towers, veža B 21 65 m 2012

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Prague 07-2016 View from Petrinska Tower img3.jpg Žižkovská televizní věž 220 m[1] 1992
Spalovna Malešice, z Malešické stráně.jpg Komín Spaľovne Malešice 180 m 1996[2]
Prague Malešice Teplárenská str.jpg Komín Pražskej teplárne[3] 160 m 1961
Treboradice-teplarna.jpg Komín Teplárna Třeboradice[4] 153 m
Odstavné nádraží jih a teplárna Michle (01).jpg Teplárna Michle, komín 1[4] 141 m
Komín Praha 5[4] 124 m
Odstavné nádraží jih a teplárna Michle (01).jpg Teplárna Michle, komín 2[4] 121 m
Přátelství str 2, Prague Dolní Měcholupy.jpg Komín Praha-Dolní Měcholupy[4] 114 m
Komín Praha-Radotín[4] 106 m
Komín Praha 16[4] 100 m
Прага.Собор Св.Вита.jpg Katedrála svätého Víta, Václava a Vojtecha[5][6] 96,6 m 1929
Church of Our Lady in front of Týn.jpg Kostol Matky Božej pred Týnom[1] 80 m 1510
Praha kostel SvVaclava.jpg Kostol svätého Václava 80 m 1930
Prague 07-2016 view from Lesser Town Tower of Charles Bridge img1.jpg Kostol svätého Mikuláša[7] 79 m 1755
Prago, Cirilo kaj Metodo 17.jpeg Kostol svätých Cyrila a Metoda[1] 74 m 1863
Kostel sv. Prokopa (Žižkov).jpg Kostol svätého Prokopa[1] 73 m 1903
Prag Altstaedter Ring rathaus.jpg Veža Staromestskej radnice[7] 69,5 m 1364
Praha-Nové Město, Jindřišská věž.jpg Jindrišská věž[1] 68 m 1476
Prague 07-2016 Powder Tower from Republic Square.jpg Prašná brána 65 m 1886
Prague 07-2016 View from Lesser Town Nicholas Church img5.jpg Petřínská rozhledna[8] 63,5 m 1891
Povodňová doprava v Praze, M, 268.jpg Kostol svätého Antona Paduánskeho[9] 63 m 1910
Namesti Miru.jpg Kostol svätej Ľudmily[10] 60 m 1892

Časová os[upraviť | upraviť kód]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1934 - 1954 Dům odborových svazů.jpg Dům odborových svazů[11] 51 m 12
1954 - 1959 Jugoslávských partyzánů, zastávka Podbaba před hotelem Crowne Plaza.jpg Hotel International Praha 67 m 16
1959 - 2005 Žižkov, Jana Želivského, stavba nové budovy u telekomunikační věže.jpg Budova Telefónica O2 Czech Republic 85 m 18
2005 - 2008 MotokovArkady.jpg City Empiria 104 m 27
2008 - City Tower Praha 20080514.JPG City Tower 109 m 27

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam nejvyšších budov v Praze na českej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b c d e Topografická mapa AČR [online]. Geoportal. Dostupné online. (česky)
  2. Spalovna Malešice [online]. vonka.wz.cz. Dostupné online. (česky)
  3. Některé z prací realizovaných vrtulníkem [online]. Montair.cz. Dostupné online. (česky)
  4. a b c d e f g ENR 5.4 LETECKÉ PŘEKÁŽKY [online]. lis.rlp.cz. Dostupné online. (česky)
  5. Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtecha [online]. Ajaco.sk. Dostupné online.
  6. Praha [online]. Gymnázium a Sportovní gymnázium Přípotoční. Dostupné online. (česky)
  7. a b KOHOUT, Jiří, Vančura, Jiří Praha 19. a 20. století. [s.l.] : Str. 253, 1986. S. SNTL.
  8. Petřínská rozhledna [online]. Muzeum Prahy. Dostupné online. (česky)
  9. Kostel Antonína Paduánského a Strossmayerovo náměstí [online]. Nad Prahou.cz. Dostupné online. (česky)
  10. Turistický cíl Kostel sv. Ludmily [online]. HolidayCheck.cz. Dostupné online. (česky)
  11. Central Council of Trade Unions [online]. Emporis. Dostupné online. (anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]