Zoznam najvyšších budov v Moskve

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Pohľad na Moskvu – zľava doprava – Mirax Plaza, Bašňa 2000, Moskovskij Meždunarodnyj Delovoj Centr „Moskva-Siti“, Hotel Ukrajina, Medzinárodné obchodné centrum

Toto je zoznam najvyšších budov v Moskve.

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Poradie Obrázok Názov Rok otvorenia Výška Poschodí
[1] Federation-Tower in July, Moscow.jpg Federacija – Veža Východ 2016 373,7 m 93
[2] Oko towers in 2016, Moscow.jpg OKO – Veža Juh 2015 354,2 m 90
[3] Neva Towers2.jpg NEVA TOWERS 2 2020 345 m 79
[4] View from Imperia Tower Moscow 04-2014 img12.jpg Merkurij Siti Tauer 2013 338,8 m 75
[5] Eurasia1-Moscow-city.jpg Bašňa Jevrazija 2015 308,9 m 72
[6] City Of Capitals 20th October 2012.JPG Gorod Stoľic – Veža Moskva 2010 301,8 m 76
[7] Nabereshnaya Tower 21 July 2008.jpg Bašňa na Naberežnoj C 2007 268,4 m 61
[8] Moscow 05-2017 img42 Triumph Palace.jpg Triumf-Palas 2005 264,1 m 61
[9] City Of Capitals 20th October 2012.JPG Gorod Stoľic – Veža Sankt Peterburg 2010 257,2 m 65
[10] Moscow International Business Center A 02.jpg Bašňa Evoľucija 2015 246 m 55
[11] Oko Tower1.jpg OKO – Veža Sever 2014 245 m 49
[12] Federation-Tower in July, Moscow.jpg Federacija – Veža Západ 2008 242,5 m 63
[13] Moscow — Main building of Moscow State University.jpg Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova 1953 239 m 39
[14] Imperia Tower in Moscow-city 28-03-2010 enhanced.png Imperia Tower 2011 238,7 m 60
[15] House on Mosfilmovskaya.jpg Dom na Mosfiľmovskoj 2011 213,3 m 53
[16] Moscow Ukraina hotel.jpg Hotel Ukrajina 1957 206 m 34
[17] Ростокино.jpg Trikolor 1 2014 194 m 58
[18] Moscow, Zhivopisny Bridge and Continental building (41064008114).jpg Kontinental 2011 191 m 48
[19] Ростокино.jpg Trikolor 2 2015 190 m 58
[20] Sparrow Hills-residential complex.jpg Vorobiovy gory – Veža 2 2004 178 m 48
[21] IQ-querter1.jpg IQ-quarter 2 2016 177,5 m 42
[22] Edelweiss, Moscow.jpg Edelweiss 2003 176 m 43
[23] Река Москва.jpg Koteľničeskaja naberežnaja 1952 176 m 32
[24] Alye Parusa.jpg Alye parusa 4 2003 175,6 m 48
[25] Ministry of Foreign Affairs Russia.jpg Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie 1953 172 m 27
[26] Бизнес-центр Nordstar Tower.jpg Nordstar Tower 2009 171,5 m 42
[27] Mirax Plaza.jpg Mirax Plaza – Veža B 2015 168 m 41
[28] Krasnye holmy3.jpg Swissôtel Krasnye Holmy 2005 166,5 m 35
[29]] Zagorye.jpg Žiloj komplex Zagorye 2013 165 m 48
[30] Well House on Leninsky Prospekt (2).jpg WellHouse na Leninskom 2009 162 m 42

Najvyššie budovy vo výstavbe[upraviť | upraviť kód]

Názov Výška Poschodí Začiatok výstavby Plánovaný rok dokončenia
One Tower 405 m 108 2019 2024
NEVA TOWERS 1 297 m 65 2013 2020
Grand Tower 283 m 62 2013 2022
Capital Tower 1 267 m 61 2017 2020
Capital Tower 2 267 m 61 2017 2020
Capital Tower 3 267 m 61 2017 2020
Mirax Plaza – Veža A 193 m 47 2006 2017

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť kód]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Moscow Russia TV Tower.jpg Ostankinskaja telebašňa 540 m 1967
Moscow Tower.JPG Radioteľeviznaja bašňa[1] 258 m 2006
CHP-23 power station (Moscow) 03.jpg TEC-23, komín 1[2] 250 m 1975
CHP-23 power station (Moscow) 03.jpg TEC-23, komín 2[3] 250 m 1980
Berezhkovskaya 16 PP 02.JPG TEC-12, komín 1[4] 180 m
Berezhkovskaya 16 PP 02.JPG TEC-12, komín 2[5] 180 m
ТЭЦ-11.jpg TEC-11, komín 2[6] 180 m
Schukhovskaya tower (4473148810).jpg Šuchovskaja bašňa[7] 160 m 1922
Monument Pobedij[8] 141,8 m 1995
RIAN archive 557655 Second Moscow Watch Factory locksmith's family.jpg Monument Pokoriteljam kosmosa[9] 110 m 1964
Zhivopisny Bridge from Krylatsky Hills 2.JPG Živopisnij most[10] 105 m 2007
Christ the Savior Cathedral Moscow.jpg Chrám Krista Spasiteľa[11] 105 m 2000

Časová os[upraviť | upraviť kód]

Od – do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1918 – 1937 Kievsky Rail Terminal outside view.jpg Kijivskij vokzal 51 m[12] 4
1937 – 1951 Aleksandr Pushkin in North River Port 20-jun-2012 03.JPG Severnij rečnoj vokzal 85 m[13] 4
1951 – 1953 Река Москва.jpg Žiloj dom na Koteľničeskoj naberežnoj 176 m 32
1953 – 2005 Moskva MGU 2.jpg Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova 240 m 38
2005 – 2007 Viktorenko street 10.JPG Triumf-Palas 264 m 57
2007 – 2009 Naberezhnaya Tower 20th October 2012.JPG Bašňa na Naberežnoj, blok C 268 m 61
2009 – 2013 City Of Capitals 20th October 2012.JPG Gorod Stoľic, veža Moskva 302 m 76
2013 – 2015 Mercury City Tower 12th September 2012.JPG Merkurij Siti Tauer 339 m 75
2015 – 2016 Oko towers in 2016, Moscow.jpg OKO – Veža Juh 354 m 90
2016 – doteraz Federation-Tower in July, Moscow.jpg Federacija – Veža Západ 374 m 93

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Octode Moscow [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. Chimney 1 of Cogeneration Plant #23 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Chimney 2 of Cogeneration Plant #23 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. 12th Cogeneration Plant Chimney #1 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. 12th Cogeneration Plant Chimney #2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. Cogeneration Plant #11 Chimney #2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  7. Shuhovskaya Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. Nika [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. Мемориальный музей космонавтики [online]. Museum.ru. Dostupné online. (rusky)
  10. Picturesque Bridge [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  11. ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЛЯ [online]. XXC.ru. Dostupné online. (rusky)
  12. Kiev Railroad Terminal [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  13. Northern River Terminal [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings in Moscow na anglickej Wikipédii.