Zoznam najvyšších budov v Rotterdame

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Pohľad na mrakodrapy New Orleans, World Port Center a Montevideo
Pohľad na mrakodrapy Waterstadttoren a The Red Apple
Pohľad na mrakodrapy Gebouw Delftse Poort a Milleniumtoren

Toto je zoznam najvyšších budov v Rotterdame.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Poradie Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia Poznámky
Rotterdam toren maastoren.jpg [1] Maastoren 164,75 m 44 2009 najvyšia budova Rotterdamu 2009 - dnešok; najvyššia budova Holandska 2009 - dnešok; najvyššia budova postavená v 0. rokoch 21. storočia
Rotterdam toren new orleans.jpg [2] New Orleans 158,36 m 45 2010 najvyššia budova postavená v 10. rokoch 21. storočia
Nationale Nederlanden.jpg [3] Gebouw Delftse Poort, veža I 151,35 m 41 1992 najvyššia budova Rotterdamu 1992 - 2009; najvyššia budova Holandska 1992 - 2009; najvyššia budova postavená v 90. rokoch 20. storočia
De Rotterdam south side.jpg [4] De Rotterdam 149 m 44 2013
Rotterdam montevideotoren.jpg [5] Montevideo 139,5 m 43 2005 s veľkým "M" 152,3 m
Rotterdam toren milleniumtoren.jpg [6] Millenniumtoren 131,85 m 34 2000
Rotterdam toren red apple.jpg [7] The Red Apple 127,1 m 40 2009
- First Rotterdam 125 m 32 2015 [1]
World Port Center from Euromast.jpg [8] World Port Center 123,1 m 32 2001
Erasmus MC 2012.JPG [9] Erasmus MC, nová budova 120 m 30 2012
Rotterdam erasmus mc.jpg [10] Erasmus MC, stará budova 114,27 m 27 1969 najvyššia budova Rotterdamu 1969 - 1992; najvyššia budova Holandska 1969 - 1992; najvyššia budova postavená v 60. rokoch 20. storočia
Waterstadtoren.jpg [11] Waterstadttoren 109,37 m 35 2004
Fortis bank.JPG [12] Blaak Office Tower 106,9 m 30 1996
Rotterdam, kantoorpand aan de Weena foto10 2010-11-28 10.57.JPG [13] Weenatoren 106,2 m 31 1990
Rotterdam toren coopvaert.jpg [14] De Coopvaert 105,79 m 31 2006
Wennacenter.JPG [15] Weenacenter 104 m 32 1990
Rotterdam toren de hoge heren.jpg [16] De Hoge Heren, veža 1 102 m 34 2000
Rotterdam toren de hoge heren.jpg [17] De Hoge Heren, veža 2 102 m 34 2000
Rotterdam toren schielandtoren.jpg [18] Schielandtoren 101 m 33 1996
100 hoog in aanbouw RDAM.JPG [19] 100Hoog 100 m 31[2] 2013[3]

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Schoosteen shell pernis.JPG Shell Pernis, komín 1 213 m 1968
Flares-vondelingenplaat.jpg Shell Pernis, komín 2 213 m 1974
KPN-zendmast Waalhaven 191,5 m 1974
Rotterdam euromast.jpg Euromast 186 m 1960
Centrale Maasvlakte (in aanbouw).jpg EON schoorsteen Maasvlakte 175 m 2010
Centrale Maasvlakte (oude).jpg Schoorstenen Centrale Maasvlakte 171 m 1973
Lyondell Flare Maasvlakte 167 m 1999
Lyondell Flare Botlek 153 m 1970
Schoorsteen Kuwait Petroleum Raffinaderij 152 m 1959
Europoort 01-04-2005 7.41.22.JPG Schoorsteen BP Europoort 151 m 1988
Europaweg- Rotterdam.jpg Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 1 150 m 2005
Europaweg- Rotterdam.jpg Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 2 150 m 2005
Europaweg- Rotterdam.jpg Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 3 150 m 2005
Europaweg- Rotterdam.jpg Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 4 150 m 2005

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lijst van hoogste constructies van Nederland na holandskej Wikipédii.

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1898 - 1920 Rotterdam-Het-Witte-Huis-1900.jpg Het Witte Huis[4] 42 m 11
1920 - 1969 Stadhuis Rotterdam.jpg Stadhuis[5] 72 m 5
1969 - 1992 Rotterdam erasmus mc.jpg Erasmus MC, stará budova 114,27 m 27
1992 - 2009 Nationale Nederlanden.jpg Gebouw Delftse Poort, veža I 151,35 m 41
2009 - Rotterdam toren maastoren.jpg Maastoren 164,75 m 44

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lijst van hoogste gebouwen van Rotterdam na holandskej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. First Breeam Excelent [online]. First Rotterdam.nl. Dostupné online. (anglicky)
  2. 100Hoog [online]. SkyscraperCity. Dostupné online. (anglicky)
  3. 100Hoog [online]. 100hoog.nl. Dostupné online. (holandsky)
  4. Het Witte Huis [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. Stadhuis [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)