Zoznam najvyšších budov v Londýne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najvyšších budov v Londýne. Zoznam obsahuje budovy, ktoré sú vyššie ako 150 m. V súčasnosti je najvyššou budovou v Londýne Shard London Bridge s výškou 310 je aj najvyššou budovou v Európskej únii a druhou najvyššou v Európe. 4 londýnske mrakodrapy sa nachádzajú v City of London, 7 v Canary Wharf a Shard London Bridge sa nachádza v Southwarku.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia City of London/Canary Wharf/Southwark
1. Shard London Bridge May 2012.JPG Shard London Bridge 310 m 95 2012 Southwark
2. Canary Wharf 1 Canada Square.png One Canada Square 235 m 50 1991 Canary Wharf
3. Heron Tower from Wormwood St.JPG Heron Tower 230 m 46 2010 City of London
4. Citigroup EMEA Centre.jpg 25 Canada Square 201 m 45 2001 Canary Wharf
5. HSBC Tower.jpg 8 Canada Square 199,5 m 45 2002 Canary Wharf
6. Natwest.tower.arp.500pix.jpg Tower 42 183 m 43 1980 City of London
7. 30 St Mary Axe, 'Gherkin'.JPG 30 St Mary Axe 179,8 m 41 2003 City of London
8. Broadgate Tower.jpg Broadgate Tower 164,3 m 35 2007 City of London
9. Canary Wharf - geograph.org.uk - 23058.jpg One Churchill Place 156 m 32 2004 Canary Wharf
10. 25 Bank Street 2012.JPG 25 Bank Street 153 m 33 2003 Canary Wharf
11. 40 Bank Street Heron Quay London.jpg 40 Bank Street 153 m 33 2003 Canary Wharf
12. 10 Upper Bank Street.jpg 10 Upper Bank Street 151 m 32 2003 Canary Wharf

Budovy vo výstavbe[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok stavby Obrázok Názov Výška Počet poschodí Plánované dokončenie
1. The London's Pinnacle under construction, March 2012.JPG Bishopsgate Tower from London Bridge cropped.JPG The Pinnacle 288 m 64 2013
2. Canarywharfsite.jpg Riverside South 1 237 m 45 2014
3. The Leadenhall Building Construction, February 2012.jpg Leadenhall Building 225 m 50[1] 2014
4. Canarywharfsite.jpg Riverside South 2 186 m 37 2014
5. St Georges Wharf May 2012.jpg St George Wharf Tower 181 m 52 2014
6. 100 Bishopsgate[2] 172 m 40 2014
7. Bevis Marks House Redevelopment[3] 168 m 40  ?
8. 20 Fenchurch Street 160 m 39 2014

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Crystal Palace transmitter mast - geograph.org.uk - 658332.jpg Crystal Palace Transmitter[4] 221,9 m 1950
BT Tower-1.jpg BT Tower[5] 177 m 1964
Upper Norwood Television Transmitter - geograph.org.uk - 1182610.jpg Croydon Transmitter[6] 153 m 1964
London Eye (2012).jpg London Eye[7] 135 m 1999
Wembley Stadium, From the Outside.JPG Wembley Stadium[8] 133 m 2007
ArcelorMittal Orbit - November11.jpg ArcelorMittal Orbit[9] 115 m 2012
Battersea.power.station.london.arp.jpg Battersea Power Station[10] 113 m 1953
St Paul's Cathedral - geograph.org.uk - 1231387.jpg Katedrála svätého Pavla[11] 111 m 1710
Victoria Tower Gardens 2011 02.jpg Victoria Tower[12] 102 m 1858
Tate Modern.jpg Tate Modern[13] 99,1 m 1963
Clock Tower - Palace of Westminster, London - September 2006.jpg Elizabeth Tower[14] 96 m 1859
O2 Arena.jpg The O2[15] 95 m 1999
Westminster Cathedral, London-10July2009.jpg Westminsterská katedrála[16] 87 m 1903
Queen's Tower.jpg Queen's Tower[17] 87 m 1887
St Mary Abbots, Kensington High Street, London W8 - geograph.org.uk - 1590142.jpg St. Mary Abbots Church[18] 84,7 m 1872
St augustine watling street.jpg Kostol svätej Augustíny[19] 77,4 m 1877

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1599 - 1613 Theater bankside.jpg Prvé Globe Theater 11 m 3
1614 - 1644 Globe Theatre - second Globe Theatre - Hollar's View of London - 1647.png Druhé Globe Theater 11 m 3
1847 - 1852 The Palm House, Kew Gardens, London.jpg Palm House 20 m 1
1852 - 1868 The front of King's Cross station - geograph.org.uk - 1129838.jpg King's Cross railway station 34 m 1
1868 - 1961 LondonMidlandHotel-PS01.JPG St. Pancras railway station 82 m 6
1961 - 1963 Shell Centre, London, UK, June 2004.jpg Upstream Building 107 m 26
1963 - 1970 Millbank Tower across the thames - geograph.org.uk - 111401.jpg Millbank Tower 119 m 33
1970 - 1974 Euston Tower - IMG 0787.JPG Euston Tower 124 m 36
1974 - 1980 Guys hospital tower.jpg Guy's Tower 143 m 34
1980 - 1991 Natwest.tower.arp.500pix.jpg Tower 42 183 m 47
1991 - 2012 Canary Wharf 1 Canada Square.png One Canada Square 235 m 50
2012 - Shard London Bridge May 2012.JPG Shard London Bridge 310 m 87

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings and structures in London na anglickej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TERRANOVA, Antonio; Spiritová, Gianpaola (2008). Supermrakodrapy. Str. 205, Slovart. ISBN ISBN 978-80-7391-104-1.
  2. 100 Bishopsgate [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Bevis Marks House Redevelopment [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. Crystal Palace Transmitter [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. BT Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. Croydon TV Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  7. London Eye [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. Wembley Stadium [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. ArcelorMittal Orbit [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  10. Battersea Power Station [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  11. St. Paul's Cathedral [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  12. Houses of Parliament [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  13. Tate Modern [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  14. 25 Tallest Clock Towers/Government Structures/Palaces [online]. CTBUH. Dostupné online. (anglicky)
  15. The O2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  16. Westminster Cathedral [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  17. The Queen's Tower, Imperial College [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  18. St. Mary Abbots Church [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  19. Chruch of St. Augustine [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)