Zoznam najvyšších budov v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Tower 115, výška 104 metrov
Glória, 100 metrov
Technopol, 90 metrov
TatraCity, 72 metrov
Tower 115, 115 m, zničený komín Teplárne, 120 m, Korunná veža, 47 m, Katedrála sv. Martina, 85 m a Most Apollo, 36 m
Slavín: Centrálny stĺp 39,5 metra a socha Víťazstvo! 11 metrov
Komíny Slovnaftu 126 metrov, 118 metrov, 110 metrov a 106 metrov
Katedrála sv. Martina, 85 metrov a Michalská brána, 51 metrov
Letisková riadiaca veža, cca 40 metrov
Socha leva, 3,8 m + podstavec 18,9 m, Socha M. R. Štefánika, 7,4 m + podstavec 2,7 m
Cyklomost slobody, 18 metrov
Podpery Sedačkovej lanovky Železná studienka, Koliba 12 metrov
Vodná veža v Petržalke, 20 metrov

V Bratislave sa momentálne nachádza sedem výškových budov s výškou nad 100 metrov, ďalších 5 je vo výstavbe a ďalšie sa plánujú. Najvyššou budovou výškou po strechu je v súčasnosti sídlo Národnej banky Slovenska s výškou 111 metrov, najvyššou budovou po vrchol antény je Tower 115 s výškou 115 metrov po vrchol antény, predtým známa ako Presscentrum s výškou po strechu 104 metrov.

Najvyššou stavbou v Bratislave je Televízna veža na Kamzíku s výškou 194 m.

Dokončené budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa najvyšších budov v okolí centra Bratislavy. Zelenou sú dokončené budovy a červenou rozostavané projekty.
Poradie Názov Mestská časť Výška (m) Poschodí Rok otvorenia Využitie
1. Národná banka Slovenska Staré Mesto 111,6 m 33 2002 národná banka
2. Slovenská televízia Karlova Ves 108 m 28 1975 televízia
3 Panorama City Staré Mesto 108 m 33 2014 obytný dom
4 City Business Center I Ružinov 107 m 24 2006 kancelárie
5 Tower 115 Staré Mesto 104 m 28 1984 kancelárie
6 Obytný dom Glória Ružinov 100 m 29 2005 obytný dom
7 Aupark Tower Petržalka 96 m 22 2007 kancelárie
8 Technopol I Petržalka 90 m 20 1984 kancelárie
9 Technopol II Petržalka 90 m 20 1984 kancelárie
10 VÚB centrála Ružinov 88 m 25 1996 banka
11 Manhattan Nové Mesto 86 m 26 2009 obytný dom
12 Incheba Petržalka 85,6 m 19 1985 výstavisko, kancelárie
13 Lakeside Park Nové Mesto 85 m 20 2008 kancelárie
14 Millennium Tower II Nové Mesto 85 m 23 2003 kancelárie
15 Centrál Nové Mesto 83,5 m 20 2012 kancelárie
16 Hviezda Nové Mesto 82 m 25 1977 obytný dom
17 Rozadol Ružinov 82 m 21 2006 byty, kancelárie, OV
18 Retro Ružinov 80? 25 2011 bytový dom, polyfunkcia
19 Dominant Petržalka 80? 20 2008 kancelárie, obchody, byty
20 Millennium Tower I Nové Mesto 80 m 19 2001 kancelárie
21 Budova Slovenského rozhlasu Staré Mesto 80 m 1985 rozhlas
22 Vienna Gate (Viedeň/Vienna) Petržalka 78 m 22 2008 byty, občianska vybavenosť
23 Stavebná fakulta STU Staré Mesto 78 m 24 cca. 1977 univerzita
24 Apollo Business Center II Ružinov 76,5 m 17 2008 byty, kancelárie
25 Fuxova Petržalka 75 m[1] 23 2016 - 2017 byty
26 Universo Ružinov 75? 21 2008 byty
27 Jégého alej Ružinov  ? 21 2009 byty
28 III Veže Nové Mesto 74 m 24 2008 byty, občianska vybavenosť
29 TatraCity Petržalka 72 m 19 2008 byty, kancelárie
30 Westend Square Karlova Ves 66,5 m 17 2011 kancelárie
31 Westend Tower Karlova Ves 66 m 16 2002 (nadstavená) kancelárie
32 Hotel Kyjev Staré Mesto 65 m 19 1973 hotel
33 Forum Business Center Ružinov 65 m 17 2012 – 2013 kancelárie
34 Vodotika Petržalka 64,3 m 20 2007 - 2010 byty
35 Dom odborov Istropolis Nové Mesto 60? m 16 1981 administratíva
... Obchodný a obytný dom Manderla Staré Mesto 45 m 11 1936 byty, obchody
  • Zoznam obsahuje iba budovy vyššie ako 60 metrov a prvú výškovú budovu v meste (Manderla) pre porovnanie.

Výškové budovy vo výstavbe a plánované budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Názov Mestská časť Výška (m) Poschodí Výstavba
1. Eurovea 2 Staré Mesto 168 m 46 2018 – 2020
2. Stanica Nivy Ružinov 125 m 29 2017 - 2020
3. Sky Park 3. etapa Staré Mesto 116 m 29 plán
4. Klingerka Ružinov 115 m 36 2018 – 2020
5. Portum - Tower 115 Staré Mesto 115 m 36 2019 – 2020
6. - 10. Sky Park 1. etapa Staré Mesto 4 x 105 m 32 2017 – 2020
11. - 12. Alfa Park A, B Petržalka 2 x 102 m 27 plán
13. Ister Tower Staré Mesto 102 m 32 plán
14. Portum - Tower 97 Staré Mesto 97 m 30 2019 – 2020
15. Twin City Tower Staré Mesto 90 m 23 2016 – 2019
16. City Park Ružinov Ružinov 89 m 27 2008 – 2018
17. Národný futbalový štadión Nové Mesto 85,5 m 29 2016 – 2018
18. Matadorka Petržalka 85 m 29 2017 – 2020
19. Sky Park 2. etapa Staré Mesto 80 m 19 plán
20. City Park Ružinov Ružinov 79 m 24 2008 – 2018
21. Tehelné pole (NFŠ) Nové Mesto 77,8 m 23 2016 – 2018
22. City Park Ružinov Ružinov 76 m 23 2008 – 2018
23. Première Nové Mesto 72 m 22 2004 – 2018
24. Einsteinova Business Center Petržalka 71 m 17 2016 – 2018
25. Panorama Business V Staré Mesto 60,7 m 16 2016 – 2018
26. Jarabinky Ružinov 16 2017 – 2019

Inžinierske stavby[2][upraviť | upraviť zdroj]

Názov Mestská časť Výška (m) Rok dokončenia Poznámky
Televízna veža na Kamzíku Nové Mesto 194 1975
Komín v závode Volkswagen Slovakia Devínska Nová Ves 150 1971
Komín rafinérie Slovnaft Ružinov 124[3]
Komín teplárne na Poliankach Dúbravka 122[3]
Komín spaľovne odpadu vo Vlčom hrdle Ružinov 121[3]
Komín etylénovej jednotky Ružinov 120[3]
Komín v Ružinove Ružinov 120[3]
Komín teplárne na Továrenskej ul. Ružinov 120 1972 zničený[4]
Komín teplárne Ružinov 119[3]
Komín Slovnaft Ružinov 118[3]
Komín Slovnaft 19 Ružinov 110[3]
Komín v Petržalke Petržalka 110[3]
Starý Vysielač Kamzík Nové Mesto 110 1956 [5] odstrelený v roku 1979
Komín Slovnaft 24 Ružinov 106[3]
Komín paraxylénu Ružinov 106[3]
Komín teplárne II Nové Mesto 103[3]
Pylón Mostu SNP Petržalka 95[6] 1972
Katedrála svätého Martina Staré Mesto 85 1510
Kostol Nanebovzatia Panny Márie Staré Mesto 78[7] 1888
Centrálny stĺp na Slavíne Staré Mesto 52 m 1960 po vrchol sochy Víťazstvo!
Michalská brána Staré Mesto 51 koniec 14. stor.
Kostol Panny Márie Snežnej Staré Mesto 50 1943 výška zred. konc. 50. rokov[8]
Korunná veža, Bratislavský hrad[9] Staré Mesto 47 okolo 1250
Kostol svätých Petra a Pavla Záhorská Bystrica 42 1834 [10]
Letisková riadiaca veža, Letisko M. R. Štefánika Vajnory asi 40[11] 1998[12]
Kostol svätej Alžbety (Modrý kostolík) Staré Mesto 36,8[13] 1913
Oblúk mostu Apollo Staré Mesto 36[14] 2005
Kostol svätých Filipa a Jakuba Rača 33 1306 [15]
Kostol Ducha Svätého Dúbravka 30 2002
Chrám svätého Rastislava Ružinov 27 2012[16]
Katedrála svätého Šebastiána Krasňany 25[17] 2009
Kostol Panny Márie, Pomocnice kresťanov Ružinov 24 1997 [18]
Vodná veža v Petržalke Petržalka 20 1828
Podstavec sochy leva pred budovou SND Staré Mesto 18,9 2009 socha je vysoká 3,8 m[19]
Pylón Cyklomostu slobody Devínska Nová Ves 18[14] 2012
Kostol svätého Víta Rusovce 17 1613
Pylóny Červeného mostu Lamač 17[20] 1848
Podpery Sedačkovej lanovky Železná studienka – Koliba Nové Mesto 12[21] 1972 18 podpier
Víťazstvo! Staré Mesto 11 1960 [22] Najvyššia socha na Slovensku (Slavín)
Maximiliánova fontána Staré Mesto 10,5 1572 [23]
Budova Evanjelického kostolu Rača 10 1835 [15] v roku 1905 pristavaná veža

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.fuxova.sk
  2. Opatrenie Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 128/2000 [online]. Štatistický úrad SR. Dostupné online.
  3. a b c d e f g h i j k l ENR 5.4 LETECKÉ PREKÁŽKY [online]. LPS SR. Dostupné online.
  4. Penta rozmýšľa, ako zbúrať komín teplárne v Bratislave [online]. SME. Dostupné online.
  5. Zaujímavosti z histórie TV a FM vysielačov na Slovensku [online]. Power.SZM.sk. Dostupné online.
  6. UFO [online]. World Federation of Great Towers. Dostupné online. (anglicky)
  7. Náš kostol, naša farnosť [online]. Blumentál. Dostupné online.
  8. Kostol Panny Márie Snežnej [online]. Dominikáni. Dostupné online.
  9. Rekonštrukčné práce v Korunnej veži [online]. Bratislavský hrad. Dostupné online.
  10. Farnosť a Kostol sv. Petra a Pavla v Záhorskej Bystrici [online]. Fara Bystrica. Dostupné online.
  11. Rekonštrukcia strechy riadiacej veže letiska M.R.Štefánika v Bratislave [online]. Sika. Dostupné online.
  12. História [online]. Letisko Bratislava. Dostupné online.
  13. Modrý Kostolík [online]. Zimný štadión Ondreja Nepelu. Dostupné online.
  14. a b PAULÍK, Peter (2012). Mosty na území Slovenska. Jaga. ISBN 978-80-8076-103-5.
  15. a b Rača: 3. Kostoly [online]. Ľudovít Havlovič. Dostupné online.
  16. Pravoslávny kostol už dokončili, sponzori sú neznámi [online]. SME. Dostupné online.
  17. (2011) Pútnik svätovojtešský 2011. Spolok svätého Vojtecha. ISBN 978-80-7162-824-8.
  18. Bratislavské kostoly I. (Saleziánsky-Miletičova) [online]. blog.sme.sk. Dostupné online.
  19. Socha Štefánika už stojí pri Dunaji [online]. SME. Dostupné online.
  20. MLYNKA, Ladislav (2007). Technické pamiatky. Vydavateľstvo DAJAMA. ISBN 978-80-89226-43-6.
  21. Sedačková lanovka Železná studnička - Kamzík [online]. Lanovky.sk. Dostupné online.
  22. Najvyššia a najvyššie stojaca socha [online]. Bratislava Visit. Dostupné online.
  23. Kam v Bratislave [online]. REACH Conference. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]