Zoznam najvyšších budov v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
City Business Center I, 95 metrov, s anténou 107 metrov
Tower 115, výška 104 metrov, s anténou 115 m
Glória, 100 metrov
Technopol, 90 metrov
TatraCity, 72 metrov
Slavín: Centrálny stĺp 39,5 metra a socha Víťazstvo! 11 metrov
Komíny Slovnaftu 126 metrov, 118 metrov, 110 metrov a 106 metrov
Katedrála sv. Martina, 85 metrov a Michalská brána, 51 metrov
Letisková riadiaca veža, cca 40 metrov
Socha leva, 3,8 m + podstavec 18,9 m, Socha M. R. Štefánika, 7,4 m + podstavec 2,7 m
Cyklomost slobody, 18 metrov
Podpery Sedačkovej lanovky Železná studienka, Koliba 12 metrov
Vodná veža v Petržalke, 20 metrov

V Bratislave sa momentálne nachádza šesť výškových budov s výškou nad 100 metrov, ďalších 5 je vo výstavbe a ďalšie sa plánujú. Najvyššou budovou výškou po strechu je v súčasnosti sídlo Národnej banky Slovenska s výškou 111 metrov, najvyššou budovou po vrchol antény je Tower 115 s výškou 115 metrov po vrchol antény, predtým známa ako Presscentrum s výškou po strechu 104 metrov.

Najvyššou stavbou v Bratislave je Televízna veža na Kamzíku s výškou 194 m.

Dokončené budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa najvyšších budov v okolí centra Bratislavy. Zelenou sú dokončené budovy a červenou rozostavané projekty.
Poradie Názov Mestská časť Výška (m) Poschodí Rok otvorenia Využitie
1. Národná banka Slovenska Staré Mesto 111,6 m 33 2002 národná banka
2. Slovenská televízia Karlova Ves 108 m 28 1975 televízia
3 Panorama City Staré Mesto 108 m 33 2014 obytný dom
4 Tower 115 Staré Mesto 104 m 28 1984 kancelárie
5 Obytný dom Glória Ružinov 100 m 29 2005 obytný dom
6 Aupark Tower Petržalka 96 m 22 2007 kancelárie
7 City Business Center I Ružinov 95 m 24 2006 kancelárie
8 Twin City Tower Staré Mesto 92,9 m 23 2019 kancelárie
9 Technopol I Petržalka 90 m 20 1984 kancelárie
10 Technopol II Petržalka 90 m 20 1984 kancelárie
11 VÚB centrála Ružinov 88 m 25 1996 banka
12 Manhattan Nové Mesto 86 m 26 2009 obytný dom
13 Incheba Petržalka 85,6 m 19 1985 výstavisko, kancelárie
14 Lakeside Park Nové Mesto 85 m 20 2008 kancelárie
15 Millennium Tower II Nové Mesto 85 m 23 2003 kancelárie
16 Centrál Nové Mesto 83,5 m 20 2012 kancelárie
17 Hviezda Nové Mesto 82 m 25 1977 obytný dom
18 Rozadol Ružinov 82 m 21 2006 byty, kancelárie, OV
19 Retro Ružinov 80? 25 2011 bytový dom, polyfunkcia
20 Dominant Petržalka 80? 20 2008 kancelárie, obchody, byty
21 Millennium Tower I Nové Mesto 80 m 19 2001 kancelárie
22 Budova Slovenského rozhlasu Staré Mesto 80 m 1985 rozhlas
23 Vienna Gate (Viedeň/Vienna) Petržalka 78 m 22 2008 byty, občianska vybavenosť
24 Stavebná fakulta STU Staré Mesto 78 m 24 cca. 1977 univerzita
25 Apollo Business Center II Ružinov 76,5 m 17 2008 byty, kancelárie
26 Fuxova Petržalka 75 m[1] 23 2016 - 2017 byty
27 Universo Ružinov 75? 21 2008 byty
28 Jégého alej Ružinov ? 21 2009 byty
29 III Veže Nové Mesto 74 m 24 2008 byty, občianska vybavenosť
30 TatraCity Petržalka 72 m 19 2008 byty, kancelárie
31 Westend Square Karlova Ves 66,5 m 17 2011 kancelárie
32 Westend Tower Karlova Ves 66 m 16 2002 (nadstavená) kancelárie
33 Hotel Kyjev Staré Mesto 65 m 19 1973 hotel
34 Forum Business Center Ružinov 65 m 17 2012 – 2013 kancelárie
35 Vodotika Petržalka 64,3 m 20 2007 - 2010 byty
36 Dom odborov Istropolis Nové Mesto 60? m 16 1981 administratíva
... Obchodný a obytný dom Manderla Staré Mesto 45 m 11 1936 byty, obchody
  • Zoznam obsahuje iba budovy vyššie ako 60 metrov a prvú výškovú budovu v meste (Manderla) pre porovnanie.

Výškové budovy vo výstavbe a plánované budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Názov Mestská časť Výška (m) Poschodí Výstavba
1. Eurovea 2 Staré Mesto 168 m 46 2018 – 2020
2. Stanica Nivy Ružinov 125 m 29 2017 - 2020
3. Sky Park 3. etapa Staré Mesto 116 m 29 plán
4. Klingerka Ružinov 115 m 36 2018 – 2020
5. Portum - Tower 115 Staré Mesto 115 m 36 2019 – 2020
6. - 10. Sky Park 1. etapa Staré Mesto 4 x 105 m 32 2017 – 2020
11. - 12. Alfa Park A, B Petržalka 2 x 102 m 27 plán
13. Ister Tower Staré Mesto 102 m 32 plán
14. Portum - Tower 97 Staré Mesto 97 m 30 2019 – 2020
15. Twin City Tower Staré Mesto 92,9 m 23 2016 – 2019
16. City Park Ružinov Ružinov 89 m 27 2008 – 2018
17. Národný futbalový štadión Nové Mesto 85,5 m 29 2016 – 2018
18. Matadorka Petržalka 85 m 29 2017 – 2020
19. Sky Park 2. etapa Staré Mesto 80 m 19 plán
20. City Park Ružinov Ružinov 79 m 24 2008 – 2018
21. Tehelné pole (NFŠ) Nové Mesto 77,8 m 23 2016 – 2018
22. City Park Ružinov Ružinov 76 m 23 2008 – 2018
23. Première Nové Mesto 72 m 22 2004 – 2018
24. Einsteinova Business Center Petržalka 71 m 17 2016 – 2018
25. Panorama Business V Staré Mesto 60,7 m 16 2016 – 2018
26. Jarabinky Ružinov ? m 16 2017 – 2019

Inžinierske stavby[2][upraviť | upraviť zdroj]

Názov Mestská časť Výška (m) Rok dokončenia Poznámky
Televízna veža na Kamzíku Nové Mesto 194 1975
Komín v závode Volkswagen Slovakia Devínska Nová Ves 150 1971
Komín rafinérie Slovnaft Ružinov 124[3]
Komín teplárne na Poliankach Dúbravka 122[3]
Komín spaľovne odpadu vo Vlčom hrdle Ružinov 121[3]
Komín etylénovej jednotky Ružinov 120[3]
Komín v Ružinove Ružinov 120[3]
Komín teplárne na Továrenskej ul. Ružinov 120 1972 zničený[4]
Komín teplárne Ružinov 119[3]
Komín Slovnaft Ružinov 118[3]
Komín Slovnaft 19 Ružinov 110[3]
Komín v Petržalke Petržalka 110[3]
Starý Vysielač Kamzík Nové Mesto 110 1956 [5] odstrelený v roku 1979
Komín Slovnaft 24 Ružinov 106[3]
Komín paraxylénu Ružinov 106[3]
Komín teplárne II Nové Mesto 103[3]
Pylón Mostu SNP Petržalka 95[6] 1972
Katedrála svätého Martina Staré Mesto 85 1510
Kostol Nanebovzatia Panny Márie Staré Mesto 78[7] 1888
Centrálny stĺp na Slavíne Staré Mesto 52 m 1960 po vrchol sochy Víťazstvo!
Michalská brána Staré Mesto 51 koniec 14. stor.
Kostol Panny Márie Snežnej Staré Mesto 50 1943 výška zred. konc. 50. rokov[8]
Korunná veža, Bratislavský hrad[9] Staré Mesto 47 okolo 1250
Kostol svätých Petra a Pavla Záhorská Bystrica 42 1834 [10]
Letisková riadiaca veža, Letisko M. R. Štefánika Vajnory asi 40[11] 1998[12]
Kostol svätej Alžbety (Modrý kostolík) Staré Mesto 36,8[13] 1913
Oblúk mostu Apollo Staré Mesto 36[14] 2005
Kostol svätých Filipa a Jakuba Rača 33 1306 [15]
Kostol Ducha Svätého Dúbravka 30 2002
Chrám svätého Rastislava Ružinov 27 2012[16]
Katedrála svätého Šebastiána Krasňany 25[17] 2009
Kostol Panny Márie, Pomocnice kresťanov Ružinov 24 1997 [18]
Vodná veža v Petržalke Petržalka 20 1828
Podstavec sochy leva pred budovou SND Staré Mesto 18,9 2009 socha je vysoká 3,8 m[19]
Pylón Cyklomostu slobody Devínska Nová Ves 18[14] 2012
Kostol svätého Víta Rusovce 17 1613
Pylóny Červeného mostu Lamač 17[20] 1848
Podpery Sedačkovej lanovky Železná studienka – Koliba Nové Mesto 12[21] 1972 18 podpier
Víťazstvo! Staré Mesto 11 1960 [22] Najvyššia socha na Slovensku (Slavín)
Maximiliánova fontána Staré Mesto 10,5 1572 [23]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.fuxova.sk
  2. Opatrenie Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 128/2000 [online]. Štatistický úrad SR. Dostupné online.
  3. a b c d e f g h i j k l ENR 5.4 LETECKÉ PREKÁŽKY [online]. LPS SR, [cit. 2018-05-23]. Dostupné online.
  4. Penta rozmýšľa, ako zbúrať komín teplárne v Bratislave [online]. SME. Dostupné online.
  5. Zaujímavosti z histórie TV a FM vysielačov na Slovensku [online]. Power.SZM.sk. Dostupné online.
  6. UFO [online]. World Federation of Great Towers. Dostupné online. (anglicky)
  7. Náš kostol, naša farnosť [online]. Blumentál. Dostupné online.
  8. Kostol Panny Márie Snežnej [online]. Dominikáni. Dostupné online.
  9. Rekonštrukčné práce v Korunnej veži [online]. Bratislavský hrad. Dostupné online.
  10. Farnosť a Kostol sv. Petra a Pavla v Záhorskej Bystrici [online]. Fara Bystrica. Dostupné online.
  11. Rekonštrukcia strechy riadiacej veže letiska M.R.Štefánika v Bratislave [online]. Sika. Dostupné online.
  12. História [online]. Letisko Bratislava. Dostupné online.
  13. Modrý Kostolík [online]. Zimný štadión Ondreja Nepelu. Dostupné online.
  14. a b PAULÍK, Peter. Mosty na území Slovenska. [s.l.] : Jaga, 2012. ISBN 978-80-8076-103-5.
  15. Rača: 3. Kostoly [online]. Ľudovít Havlovič. Dostupné online.
  16. Pravoslávny kostol už dokončili, sponzori sú neznámi [online]. SME. Dostupné online.
  17. Pútnik svätovojtešský 2011. [s.l.] : Spolok svätého Vojtecha, 2011. ISBN 978-80-7162-824-8.
  18. Bratislavské kostoly I. (Saleziánsky-Miletičova) [online]. blog.sme.sk. Dostupné online.
  19. Socha Štefánika už stojí pri Dunaji [online]. SME. Dostupné online.
  20. MLYNKA, Ladislav. Technické pamiatky. [s.l.] : Vydavateľstvo DAJAMA, 2007. ISBN 978-80-89226-43-6.
  21. Sedačková lanovka Železná studnička - Kamzík [online]. Lanovky.sk. Dostupné online.
  22. Najvyššia a najvyššie stojaca socha [online]. Bratislava Visit. Dostupné online.
  23. Kam v Bratislave [online]. REACH Conference. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]