Zoznam električkových liniek v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Mapa električkových liniek v súčasnosti
Električka typu T6A5 linky 5 v smere do Dúbravky

Zoznam liniek električkovej dopravy v Bratislave obsahuje linky od vzniku električkovej siete v roku 1895 až po súčasnosť. Spočiatku sa linky označovali názvom tratí, na ktorých premávali, až v roku 1911 sa zaviedlo označovanie liniek písmenami (AE).[1] Číselné označovanie bolo zavedené 1. januára 1944 (v tom čase sa električkové linky A, B a C preznačili na linky 1, 2 a 3).[2]

Denné linky[upraviť | upraviť kód]

Mapa električkových liniek v súčasnosti

Stav k 13.12.2020. Farby liniek zodpovedajú označením v cestovných poriadkoch a dopravných schémach Dopravného podniku Bratislava.

Bežné linky[upraviť | upraviť kód]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
1
Hlavná stanica – Nám. Ľ. Štúra

Nám. Ľ. Štúra - Hlavná stanica

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
1 (električková linka v Bratislave)
3
Rača, Komisárky – Petržalka, Jungmannova

Petržalka, Jungmannova - Rača, Komisárky

X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
3 (električková linka v Bratislave)
4
Stn. Nové Mesto / Zlaté piesky - Dúbravka, Pri kríži

Dúbravka, Pri kríži - Stn. Nové Mesto / Zlaté piesky

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
4 (električková linka v Bratislave)
7
Hlavná stanica - (Stn. Vinohrady) / Rača, Komisárky

Rača, Komisárky / (Stn. Vinohrady) - Hlavná stanica

X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
7 (električková linka v Bratislave)
9
Ružinov, Astronomická - Karlova Ves, Kútiky

Karlova Ves, Kútiky - Ružinov, Astronomická

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
9 (električková linka v Bratislave)

Dočasné linky[upraviť | upraviť kód]

Dočasné linky premávajú len v deň otvorených dverí vo vozovni.

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
10
Jurajov dvor – Nám. Ľ. Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
10 (električková linka v Bratislave)

Výlukové linky[upraviť | upraviť kód]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
X1
Šafárikovo nám. - Petržalka, Jungmannova
Black check.svg
Black check.svg
X1 (električková linka v Bratislave)
X2
ŽST Nové Mesto - Zlaté piesky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X2 (električková linka v Bratislave)
X3
Hlavná stanica - Rača, Komisárky
Black check.svg
Black check.svg
X3 (električková linka v Bratislave)
X4
Most SNP - Karlova Ves
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X4 (električková linka v Bratislave)
X5
Depo Krasňany - Rača, Komisárky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X5 (električková linka v Bratislave)
X6
Riviéra - Centrum
Black check.svg
Black check.svg
X6 (električková linka v Bratislave)
X8
Ružinov, Astronomická - Centrum
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X8 (električková linka v Bratislave)
X9
Tomášikova - Líščie nivy
Black check.svg
Black check.svg
X9 (električková linka v Bratislave)
X10
Vozovňa Jurajov dvor - Vozovňa Jurajov dvor
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X10 (električková linka v Bratislave)
X12
Ružinov - Ružinov
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X12 (električková linka v Bratislave)
X14
Ružinov - Nám. Ľ. Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X14 (električková linka v Bratislave)

Nočné linky[upraviť | upraviť kód]

Mapa nočných električkových liniek v súčasnosti

Nočné linky premávajú len z 31.12. na 01.01.

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
N5
Rača, Komisárky - Dúbravka, Pri kríži
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
N5 (električková linka v Bratislave)
N8
Ružinov, Astronomická - Centrum
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
N8 (električková linka v Bratislave)
N10
Depo Jurajov dvor - Centrum
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
N10 (električková linka v Bratislave)

Zrušené linky[upraviť | upraviť kód]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
2z
Savoy - Zátišie
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
2z (električková linka v Bratislave)
10
Jurajov dvor - Nám. Ľudovíta Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
10 (električková linka v Bratislave)
11
Nám. Ľudovíta Štúra - Komisárky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
11 (električková linka v Bratislave)
12
Pri kríži - Šafárikovo nám.
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
12 (električková linka v Bratislave)
13
Hlavná stanica - Nám. Ľudovíta Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
13 (električková linka v Bratislave)
14
Astronomická - Nám. Ľudovíta Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
14 (električková linka v Bratislave)
15
Dúbravka-Hanulova - Dúbravka-Hanulova
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
15 (električková linka v Bratislave)
16
Komisárky - Astronomická
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
16 (električková linka v Bratislave)
17
Karlova Ves - ŽST Vinohrady
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
17 (električková linka v Bratislave)
3/9
Ružinov, Astronomická – Centrum – Rača, Komisárky
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
3 (električková linka v Bratislave)

9 (električková linka v Bratislave)

17
Ružinov, Astronomická – Vazovova – Rača, Komisárky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
17 (električková linka v Bratislave)

Od 22.06.2019 boli tieto linky dočasne mimo prevádzky z dôvodu výluky v Dúbravke a Karlovej Vsi. Avšak aj po dokončení rekonštrukcie električkovej trate v Karlovej Vsi sa rozhodlo, že tieto linky nebudú naďalej premávať.

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
5
Dúbravka, Pri kríži – Rača, Komisárky

Rača, Komisárky - Dúbravka, Pri kríži

X mark 18x18 02.svg X mark 18x18 02.svg 5 (električková linka v Bratislave)
6
Karlova Ves – Šafárikovo nám.

Šafárikovo nám. - Karlova Ves

X mark 18x18 02.svg X mark 18x18 02.svg 6 (električková linka v Bratislave)
8
Ružinov, Astronomická – Nám. Ľ. Štúra

Nám. Ľ. Štúra - Ružinov, Astronomická

Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

8 (električková linka v Bratislave)

Od 02.09.2019 je linka 2 dočasne zrušená z dôvodu nízkej kapacity.

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
2
Hlavná stanica – ŽST Nové Mesto

ŽST Nové Mesto - Hlavná Stanica

X mark 18x18 02.svg X mark 18x18 02.svg 2 (električková linka v Bratislave)

Historické zoznamy linek[upraviť | upraviť kód]

K 27. augustu 1895:[3]

Linka Konečné zastávky
N/A
Marcalvám – Vitéz utca

K 19. júlu 1909:[4]

Linka Konečné zastávky
HL
Hlavná stanica – Vitézova ulica
KL
Hydinový trh – Filiálna stanica
VTKTT
Námestie Kráľa Ľudovíta – Tabaková továreň
PL
Hotel červený vôl – Novomestská stanica

K roku 1912:[5]

Linka Konečné zastávky
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Novomestská stanica – Račianske mýto (polkruhová linka)
D
Račianske mýto – Dynamitová továreň

K roku 1918:[5]

Linka Konečné zastávky
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Michalská brána – Račianske mýto
D
Račianske mýto – Dynamitová továreň
E
Kamenné nám. – Novomestská stanica

K 3. augustu 1921:[5]

Linka Konečné zastávky
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Michalská brána – Delostrelecká kasárňa
D
Račianske mýto – Dynamitová továreň
E
Kamenné nám. – Novomestská stanica

K 20. novembru 1926:[5]

Linka Konečné zastávky
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Savoy – Stollwerck (Figaro)
D
Savoy – Dynamitka
E
Kamenné nám. – Novomestská stanica

K 26. máju 1927:[6]

Linka Konečné zastávky
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Savoy – Stollwerck (Figaro)
D
Savoy – Dynamitka

Dňa 17. novembra 2019 bola v prevádzke špeciálna historická linka N89 pripomínajúce zamatovú revolúciu v roku 1989.[7] Písmeno N vychádza z označenia nežná revolúcia.

Linka Konečné zastávky
N89
SND (Jesenského) – Vazovova

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. D3K0, TEBECE. História bratislavskej MHD v rokoch 1909 až 1926 [online]. 2011-11-18, [cit. 2013-12-23]. Dostupné online.
  2. D3K0, TEBECE. História bratislavskej MHD v rokoch 1938 až 1952 [online]. 2011-11-18, [cit. 2013-12-23]. Dostupné online.
  3. https://imhd.sk/ba/mapa-schema/1/Linky-MHD-a-IDS-18950827
  4. https://imhd.sk/ba/mapa-schema/476/Linky-MHD-a-IDS-19090719
  5. a b c d https://imhd.sk/ba/doc/sk/10031/Hist%C3%B3ria-bratislavskej-MHD-v-rokoch-1909-a%C5%BE-1926 – imhd.sk
  6. https://imhd.sk/ba/doc/sk/10032/Hist%C3%B3ria-bratislavskej-MHD-v-rokoch-1927-a%C5%BE-1937 – imhd.sk
  7. Sametovou revoluci připomenou v Bratislavě historické a retro vozy na speciální lince N89 [online]. Mhd86.cz, 2019-11-14, [cit. 2020-07-14]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]