Zoznam električkových liniek v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Mapa električkových liniek v súčasnosti
Električka typu T6A5 linky 5 v smere do Dúbravky

Zoznam liniek električkovej dopravy v Bratislave obsahuje linky od vzniku električkovej siete v roku 1895 až po súčasnosť. Spočiatku sa linky označovali názvom tratí, na ktorých premávali, v roku 1911 sa zaviedlo označovanie liniek písmenami (AE).[1] Číselné označovanie sa zaviedlo 1. januára 1944 (v tom čase sa električkové linky A, B, C preznačili na linky 1, 2, 3).[2]

Denné linky[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa električkových liniek v súčasnosti

Stav k 26.04.2021.[3] Farby liniek zodpovedajú označením v cestovných poriadkoch a dopravných schémach Dopravného podniku Bratislava.

Linky v bežnej premávke[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Začiatočné a konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
1
Hlavná stanica – Nám. Ľ. Štúra

Nám. Ľ. Štúra – Hlavná stanica

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
1 (električková linka v Bratislave)
3
Rača, Komisárky – Petržalka, Jungmannova

Petržalka, Jungmannova – Rača, Komisárky

Black check.svg
Black check.svg
3 (električková linka v Bratislave)
4
Stn. Nové Mesto / Zlaté piesky – Dúbravka, Pri kríži

Dúbravka, Pri kríži – Stn. Nové Mesto / Zlaté piesky

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
4 (električková linka v Bratislave)
7
Hlavná stanica – Stn. Vinohrady / Rača, Komisárky

Rača, Komisárky / Stn. Vinohrady – Hlavná stanica

X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
7 (električková linka v Bratislave)
9
Ružinov, Astronomická – Karlova Ves, Kútiky

Karlova Ves, Kútiky – Ružinov, Astronomická

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
9 (električková linka v Bratislave)

Zrušené linky kvôli reorganizácií električkovej dopravy od 19.3.2012[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
10
Jurajov dvor – Nám. Ľudovíta Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
10 (električková linka v Bratislave)
11
Nám. Ľudovíta Štúra – Rača, Komisárky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
11 (električková linka v Bratislave)
12
Dúbravka, Pri kríži – Šafárikovo nám.
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
12 (električková linka v Bratislave)
12
Ružinov, Astronomická – Dúbravka, Pri kríži
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
12 (električková linka v Bratislave)
13
Hlavná stanica – Nám. Ľudovíta Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
13 (električková linka v Bratislave)
14
Ružinov, Astronomická – Nám. Ľudovíta Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
14 (električková linka v Bratislave)
15
Dúbravka, Hanulova – Dúbravka, Hanulova
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
15 (električková linka v Bratislave)
16
Rača, Komisárky – Ružinov, Astronomická
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
16 (električková linka v Bratislave)
17
Karlova Ves – ŽST Vinohrady
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
17 (električková linka v Bratislave)
17
Ružinov, Astronomická – Vazovova – Rača, Komisárky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
17 (električková linka v Bratislave)

Zrušené linky kvôli rekonštrukcii Dúbravsko-Karloveskej radiály od 22.6.2019[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
5
Dúbravka, Pri kríži – Rača, Komisárky

Rača, Komisárky – Dúbravka, Pri kríži

X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
5 (električková linka v Bratislave)
6
Karlova Ves – Šafárikovo nám.

Šafárikovo nám. – Karlova Ves

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
6 (električková linka v Bratislave)
8
Ružinov, Astronomická – Nám. Ľ. Štúra

Nám. Ľ. Štúra – Ružinov, Astronomická

Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
8 (električková linka v Bratislave)

Zrušené linky kvôli nízkemu využívaniu od 02.09.2019[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
2
Hlavná stanica – ŽST Nové Mesto

ŽST Nové Mesto – Hlavná stanica

X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
2 (električková linka v Bratislave)

Výlukové linky[4][upraviť | upraviť zdroj]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
X
Rača, Komisárky – Depo Krasňany
Black check.svg
Black check.svg
X (električková linka v Bratislave)
X1
Šafárikovo nám. – Petržalka, Jungmannova
Black check.svg
Black check.svg
X1 (električková linka v Bratislave)
X2
ŽST Nové Mesto – Zlaté piesky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X2 (električková linka v Bratislave)
X3
Hlavná stanica – Rača, Komisárky
Black check.svg
Black check.svg
X3 (električková linka v Bratislave)
X4
Most SNP – Karlova Ves
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X4 (električková linka v Bratislave)
X5
Depo Krasňany – Rača, Komisárky
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X5 (električková linka v Bratislave)
X6
Riviéra – Centrum
Black check.svg
Black check.svg
X6 (električková linka v Bratislave)
X8
Ružinov, Astronomická – Centrum
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X8 (električková linka v Bratislave)
X9
Tomášikova – Líščie nivy
Black check.svg
Black check.svg
X9 (električková linka v Bratislave)
X10
Vozovňa Jurajov dvor – Vozovňa Jurajov dvor
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X10 (električková linka v Bratislave)
X12
Ružinov, Astronomická – Ružinov, Astronomická
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X12 (električková linka v Bratislave)
X14
Ružinov, Astronomická – Nám. Ľ. Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
X14 (električková linka v Bratislave)

Špeciálne linky počas DOD vo vozovni Jurajov dvor[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
X4
Nám. Ľ. Štúra – Depo Jurajov dvor
Black check.svg
Black check.svg
X4 (električková linka v Bratislave)

Kyvadlové linky počas MS v ľadovom hokeji od 29.04. do 15.05.2011[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
H4
ŽST Nové Mesto – Námestie Ľ. Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
H4 (električková linka v Bratislave)

Mimoriadna doprava na zraz historických železničných vozidiel[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg
Snowflake-black.png
H4
Vozovňa Jurajov dvor - Nám. Ľ. Štúra
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
H4 (električková linka v Bratislave)
H5
Nám. Ľ. Štúra - Rača
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
H5 (električková linka v Bratislave)
H5
Rača - Jesenského
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
H5 (električková linka v Bratislave)
H5
Rača - Šafárikovo námestie
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
H5 (električková linka v Bratislave)
H11
Nám. Ľ. Štúra - Rača
X mark 18x18 02.svg
X mark 18x18 02.svg
H11 (električková linka v Bratislave)

Nočné linky[5][upraviť | upraviť zdroj]

Mapa nočných električkových liniek v súčasnosti

Nočné linky premávajú len z 31.12. na 01.01.[5]

Linka Konečné zastávky Vlastnosti vozidla Článok
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
N5
Rača, Komisárky – Dúbravka, Pri kríži
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
N5 (električková linka v Bratislave)
N8
Ružinov, Astronomická – Centrum
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
N8 (električková linka v Bratislave)
N10
Depo Jurajov dvor – Centrum
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
Black check.svg
X mark 18x18 02.svg
N10 (električková linka v Bratislave)

Historické zoznamy linek[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam historických liniek podľa dátumu:[6][7][8][9]

27. august 1895[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa
N/A
Marcalvám – Vitéz utca

19. júl 1909[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa
HL
Hlavná stanica – Vitézova ulica
KL
Hydinový trh – Filiálna stanica
VTKTT
Námestie Kráľa Ľudovíta – Tabaková továreň
PL
Hotel červený vôl – Novomestská stanica

1912[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Novomestská stanica – Račianske mýto (polkruhová linka)
D
Račianske mýto – Dynamitová továreň

1918[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Michalská brána – Račianske mýto
D
Račianske mýto – Dynamitová továreň
E
Kamenné nám. – Novomestská stanica

3. august 1921[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Michalská brána – Delostrelecká kasárňa
D
Račianske mýto – Dynamitová továreň
E
Kamenné nám. – Novomestská stanica

20. november 1926[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Savoy – Stollwerck (Figaro)
D
Savoy – Dynamitka
E
Kamenné nám. – Novomestská stanica

26. máj 1927[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa
A
Hlavná stanica – Vitézova ulica
B
Špitálska ul. – Filiálna stanica
C
Savoy – Stollwerck (Figaro)
D
Savoy – Dynamitka

17. november 2019[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Trasa Poznámky
N89
SND (Jesenského) – Vazovova Dňa 17. novembra 2019 bola v prevádzke špeciálna historická linka N89 pripomínajúce zamatovú revolúciu v roku 1989.[10] Písmeno N vychádza z označenia nežná revolúcia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]