Zoznam víl v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Tauscherova vila na Štefánikovej ulici
Michaelisova vila na Kuzmányho ulici
Vila L na Podtatranského ulici

Toto je zoznam niektorých víl v Bratislave.

Hviezdička pri adrese označuje doplňujúci objekt.

Ulica Názov Rok vzniku
Na brezinách 6 * Letohrádok grófa Erdodyho 1760
Šulekova 1 - Palisády * Evanjelický cintorín pri Kozej bráne koniec 18. storočia
Šulekova 56 - Stará Vinárska 31 Kleinova vila 1873
Kuzmányho 9 Vila Dr. Bélu Michaelisa 1879
Kuzmányho 6 Vilový dom rodiny Frideczky - Paulu okolo 1860
Šulekova 17 Vila I. E. Mihályia 1882
Holubyho 2 - Šulekova Vila Františka Fialu pred 1880
Francúzskych partizánov 8  Zsigárdyho vila 1885
Břeclavská 5 * Pozostatok kúpeľov Marienbad posledná tretina 19. storočia
Búdková cesta 21  Vila grófa Gyulayia - Schillingova vila Trautesheim 1890
Kuzmányho 15 Sudekovská vila pred 1890
Kuzmányho 4 - Moyzesova *  Bytový dom Dionýza Leporisa 1890-1892
Kuzmányho 13 Vila Szép - Tajcnár 1890-1895
Schillerova 19  Vila Dr. Ludwiga Ejuryho pred 1896
Štefánikova 4 Vila doktora Tauschera   1891
Hlboká cesta * Laskyňa Lurdy 1892
Timravina 3 Thalwitzerova romantická vila  pred 1892
Timravina 1 Vila Roberta Menzela  pred 1895
Šulekova 9 Romantická vila okolo 1896
Prokopa Veľkého 41 *  Kaštieľ Moritza Huga, grófa zo Saint Genois d'Aneaucourt 1892
Štefánikova 6 Vila lekárnika Tauschera 1894
Štefánikova 8 Eklektická vila 1895
Štefánikova 10 Eklektická vila s "trojbalkónom" 1895
Porubského 8-10 Ekletické vily okolo 1895
Novosvetská 10 Vila grófa Jozefa Zichyho okolo 1895
Čapkova 5 Romantická vila 1896
Čapkova 1 Vila Albína Brunovského po 1895
Štefánikova 12 Vlastná vila Ferdinanda Kittlera a Karla Gratzla po 1895
Kuzmányho 8  Vila Kirchner - Sinay 1895
Hlboká cesta 8 *  Kamenársky ateliér Brunisso s romantickou záhradou 1890-1900
Hlboká cesta 6  Vila Karin 1898
Kuzmányho 10 Vila Engyeli - Levatich pred 1900
Lermontovova 12 Menschova nájomná vila 1902-1903
Hlboká cesta 9 Vila Na Havránku okolo 1900
Hlboká cesta 4 * Cirkevná škola a sirotinec Maria Schutz 1900
Hlboká cesta 3 * Sanatórium Schlessinger 1901
Lermontovova 14 Vila Gessay - Brestenský  1902-1903
Fraňa Kráľa 1 Eklektická vila 1903
Šulekova 19 Vila Nuss-Oelbergova 1903
Donovalova - Vlčkova 11 Vila Gyullu Hettyeyho 1903-1905
Lermontovova 16 Vila Dr. Pavla Blahu 1903
Kuzmányho 14 Vila Marie Dworacsek 1903
Fraňa Kráľa 3 Vila holandskej ambasády 1905-1910
Havlíčkova 17 * Záhradný dom Stefana Pallehnera po 1905
Zrínskeho 1 - Šulekova 3 * Bytový dom po 1905
Vlčkova 4 Neorenesančná vila  okolo 1908
Godrova 3B - Galandova Francúzska rezidencia po 1905
Boženy Němcovej 6 Schwarzkopfova vila 1900-1906
Godrova 2 - Maróthyho 2 * Neogotický bytový dom okolo 1908
Galandova 3 Lamošovská vila okolo 1910
Galandova 5 Schoberova vila okolo 1910
Holubyho 14 Gruberova vila okolo 1912
Galandova 1 Vila rodiny Steinerovcov po 1910
Timravina 10 Biermanova vila 1910
Galandova 8 Vila prof. Machera 1912
Partizánska 2 * Ústav sestier diakonís - Evanjelická nemocnica 1912
Zrínskeho 15 Vila Dr. Antona Tischa 1912
Novosvetská 5, 7, 9, 11 Séria secesných víl 1912-1913
Zrínskeho 13 Neskorosecesná vila - Baumit 1914
Šulekova 5 Vila Dr. Johanna Andreasa Bäumlera 1914
Holubyho 12 Neorenesančná vila okolo 1914
Porubského 2 Vila Jána Neubauera 1914-1916
Mudroňova 3 * Mestská vodáreň - "Heimatstill" 1914-1918
Godrova 4 Vila JUDr. Pavla Fábryho okolo 1900
Partizánska 6 Vila Hubert MUDr. Gustáva Szamáka okolo 1920
Porubského 6 Vila Juliusa Stromszkeho - Heimova vila 1920
Moyzesova 5 * Bytový dom Pauly Heller 1921
Hradné údolie 5 Vila Hanak 1922-1923
Koreničova 6 Vila Hanáčka 1922-1923
Boženy Němcovej 12 Vlastná dvojvila A. Balána a J. Grossmana 1922-1924
Holubyho 18 Zelená vila barónky Perger 1923
Čelakovského 5-7 Vlastný dvojdom J. Merganca a O. Klimeša 1923
Urbánkova 19 Vila Ing. Klimeša 1923
Urbánkova 17 Vila riaditeľa Ing. Jána Liewalda 1923-1926
Lermontovova 13 Vila Dr. Reisnera 1923
Štefánikova 14 Vila továrnika Egona Bondyho 1923
Palisády 35 - Godrova 1-3 * Vila a úradnícke byty banky Union 1923-1925
Fraňa Kráľa 26 - Vrátňanská Vila Franza Csikyho - dnes indická ambasáda 1926
Lermontovova 23 Vlastná vila s ateliérom D. S. Jurkoviča 1924
Tvarožkova 4 Vila riaditeľa Tomáša Tvarožka 1924
Šulekova 26 Vila M. Vaculik 1926-1928
Fraňa Kráľa 9 Nájomná vila 1927
Somolického 1 Wolfova vila 1927
Urbánkova 8 Vila Otílie Leberfinger 1928
Lermontovova 15 Vila Dr. Emila Stodolu 1928
Mudroňova 82 * Etablissement Albrecht 1928
Tajovského 24 Vila Dr. Igora Makovického 1928
Holubyho 21 Vila Oskara Duscheka  1928
Urbánkova 7 Vila Dr. Viliama Walta 1928-1929
Vlčkova 2 Adlerova vila 1928
Holubyho 4 Vila švajčiarskej ambasády 1928-1930
Maróthyho 1 Vila Gábor 1928
Urbánkova 11 Vila Lednár - Peťko 1929-1930
Boženy Němcovej 8 Vila Jozefa Novotného 1928
Langsfeldova 23 Vlastná vila arch. Jozefa Koryčánka 1928
Bartoňova 6 Vila Margity Mussoni 1929
Šulekova 58 Vila prof. Lučanského 1929-1930
Mošovského 1 Mestská vila 1930
Partizánska 27 * Sanatórium MUDr. Karola Kocha 1929
Podtatranského 3 Vila Lengyel 1929
Fraňa Kráľa 13 Vila Dr. Csikyho 1930
Stará Vinárska 1 Vila Dr. Bánhegi 1930
Urbánkova 5 Vila riaditeľa Gézu Luko 1931
Partizánska 3 Vila Dr. Pollaka 1931
Vlčkova 1 Vila riaditeľa Molnára - gen. biskupa ECAV 1932
Hradné údolie 17 * Nájomný dom Ing. Bartošku 1932
Bartoňova 2 Vila Dr. Telleka 1932-1933
Bartoňova 7 Vila Dr. Eugena Weisza 1933-1934
Maróthyho 4 Vila Graber 1933-1934
Kuzmányho 5 Vila Stein 1933-1934
Na Brezinách 8 Vila Stelly Pollak - rodina Makovických 1933-1934
Novosvetská 8 Vila Oskara Pfeffera - vila Schwadron 1935
Kubániho 13 Rybáčkova vila 1933-1934
Vlčkova 5 Vila Dr. Foldesa - rodiny Želibských 1934
Maróthyho 6 Funkcionalistická vila 1934
V záhradách 5 Soukupova vila 1934
Gorazdova 32 Janšákova vila 1934-1935
Červeňova 1 Beinhackerova vila 1935
Krčméryho 15 Vlastná vila staviteľa Ružičku 1934-1935
Mudroňova 22 Vila sudcu Zmeškala 1935
Mudroňova 26 Vila doktora Dvořáka 1935
Lichardova 24 Vila Dr. J. Paloviča 1937
Na Baránku - Francúzskych partizánov * Pomník obetiam prvej svetovej vojny 1936
Pod vinicami 19 Vila H.H. 1936
Mišíkova 1 Vila Dr. Weila 1937
Červeňova 4 Vila Dr. Maxona 1937
Bradlianska 11 Vila Eugena Suchoňa 1937
Hlavatého 2 Vlastná vila s ateliérom Emila Belluša 1937
Porubského 1 Diplomatická vila 1937
Bradlianska 1 Kállayova - Markovičova vila 1937-1938
Podtatranského 4 Vila vo svahu pre Oľgu Mayer 1938
Pri dvore 3 * Vila Jurajov dvor 1942
Havlíčkova - Břeclavská * Drevodomy bývalej kolónie Pallehner 1942
Porubského 3 Vlastná vila Jána Štefanca 1942
Holubyho 13 Vila Coburg 1942-1943
Mudroňova 47 Vila riaditeľa Vlasáka - Lettrichova vila 1942-1944
Fialkové údolie 2 Vila Jána Cikkera 1947
Búdková 1 * Palác mičurinov - Ekojuventa a pamätník na Slavíne 1950-1956
Drotátska - Hrebienok Výtvarnícka kolónia, ateliér V. Kompánka 1955-1956
Gorazdova 31 Dom s ateliérom Erny Masarovičovej 1964-1967
Krmanova 6 Vlastná vila Lumíra V. Lýseka 1967-1971
Hradné údolie 15A Vila "na skale" 1971
Fialkové údolie 21 Radová vila Andreja Glatza 1968-1970
Červeňova 13 Vila s ateliérom Eugena a Kvety Gandlovcov 1971
Fándlyho 12 Vila s ateliérom fotografa Karola Kállaya 1972
Na kopci 6 Vlastná vila Dušana Kuzmu 1973-1977
 Fialkové údolie 49 Vila Viliama Fischera 1974-1978
Révová 54 Vlastná vila s ateliérom arch. Ferdinanda Milučkého 1975-1981
Buková 2 Vlastná vila arch. Ivana Matušíka 1978-1981
Medzierka 9 Vlastná vila arch. Iľju Skočeka 1978-1980
Havlíčkova 16 Rekonštrukcia a dostavba vily Stana Kamenára 1930, 1992
V záhradách 16  Vila V záhradách 1995-1996
Fándlyho 12A Vlastná vila arch. Karola Kállaya 1995
Pažického 3 Vila s "vlnou" 1997
Hroboňova 6A Vlastná vila s ateliérom Jána M. Bahnu 1997-1999
Prokopa Veľkého 33 Biela vila 2002
Holubyho 25 Vlastná vila s ateliérom arch. Norberta Takátsa 2000-2001
Hlavatého 4 Vila - ateliér Mr. Design 2001
Novosvetská 51 Vila Linea 1998-2002
Matúšova 44 Ložekova vila Na vyhliadke 2001-2002
Údolná 17 Vila Vlnovka 2003
Búdková cesta 26 Vila s kanceláriou advokáta E. Valka 2003-2004
Pod Bôrikom  Rezidenčné vily 2004
Stará Vinárska 10 Vlastná vila arch. Igora Bolča 2005
Havlíčkova 1 - Mišíkova Blattnerova vila 2005
Stará Vinárska 29 Jelínkova vila 2004-2005
Stará Vinárska 12 Vila Petra Hrozijenčíka 2004-2006
Novosvetská 31A Vila "S" 2007
Mudroňova 88 Vila M*ART*IN 2011-2011
Na Slavíne Vila na svahu pod pamätníkom 2011
Havlíčkova 11 Bašternákova vila 2009-2012
Korabinského Domy 1 2 3 2008-2012
Korabinského Dva domy 2010-2012

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tomáš Berka, Ján M. Bahna, Ján Šilinger: Vily nad Bratislavou, Marenčin PT, 2013, ISBN 978-80-8114-103-4