Zoznam najvyšších budov vo Frankfurte nad Mohanom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam najvyšších budov vo Frankfurte nad Mohanom.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Poradie Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia Poznámky
Frankfurt Am Main-Commerzbank Tower vom Rathenauplatz-20100808.jpg [1] Commerzbank Tower 259 m 56 1997 najvyššia budova Európy 1997 - 2005; najvyššia budova Frankfurtu 1997 - dnešok; najvyššia budova Európskej únie 1997 - 2012; s anténou 300 m; najvyššia budova dokončená v 90. rokoch 20. storočia
Frankfurt am Main Messeturm.jpg [2] Messeturm 256,5 m 63 1990 najvyššia budova Európy 1990 - 1997; najvyššia budova Európskej únie 1990 - 1997; najvyššia budova Frankfurtu 1990 - 1997
Frankfurt Am Main-Westend Tower-Ansicht vom Maintower.jpg [3] Westendstraße 1 208 m 53 1993
Maintower frankfurt sun.jpg [4] Maintower 200 m 55 1999 vrátane antény 240 m
Luminale 2012 - Tower 185.jpg [5] Tower 185 200 m 55 2011 najvyššia budova postavená v 10. rokoch 21. storočia
Trianon-67.jpg [6] Trianon 186 m 45 1993
EZB-Neubaustelle-06-2014-Ffm-228.jpg [7] Centrála ECB 185 m 45 2014
Frankfurter-Opernturm-2012-Ffm-916.jpg [8] Opernturm 170 m 42 2009 najvyššia budova postavená v 0. rokoch 21. storočia
Frankfurt Taunusturm.20140417.jpg [9] Taunusturm 170 m 40 2014
Dresdner-bank-hochhaus-ffm001.jpg [10] Silberturm 166,3 m 32 1978 najvyššia budova Frankfurtu 1978 - 1990; najvyššia budova postavená v 70. rokoch 20. storočia
Westend Gate Frankfurt 2011-07.jpg [11] Westend Gate 159,3 m 47 1976 najvyššia budova Frankfurtu 1976 - 1978
Deutsche-Bank-2012-Ffm-853-5.jpg [12] Zwillingstürme der Deutschen Bank, veža I 158 m 40 1984 najvyššia budova dokončená v 80. rokoch 20. storočia
Deutsche-Bank-2012-Ffm-853-5.jpg [13] Zwillingstürme der Deutschen Bank, veža II 155 m 40 1984
Skyper-Frankfurt-b.jpg [14] Skyper 153,8 m 38 2004

Najvyššie inžinierske stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
Frankfurt Am Main-Europaturm-Ansicht vom Messeturm-20130525.jpg Europaturm 337,5 m 1979
Kamin D582 167 m 1979
Frankfurt Leinwandhaus und Dom von Süden.jpg Kaiserdom St. Bartholomäus 95 m 1513
Dreikönigskirche Frankfurt.jpg Dreikönigskirche 80 m 1880
Frankfurt Am Main-Peterskirche-Ansicht vom Nextower-20110812.jpg Peterskirsche 68 m 1894
Commerzbank Arena (Confed-Cup 2005).jpg Commerzbank-Arena 65 m 2005
Frankfurt Römer Langer Franz.jpg Langer Franz 60 m 1904
Katharinenkirche-ffm002.jpg Katharinen Kirche 54 m 1681
WasserturmRödelheim3.jpg Wasserturm Rödelheim 51 m 1899

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1428 - 1954 Eschenheimer-turm-ffm002.jpg Eschenheimer Turm 47 m 10
1954 - 1966 Fernmeldehochhaus-frankfurt.JPG Fernmeldehochhaus 69 m 12
1966
Frankfurt Am Main-BHF-Bank-Hochhaus von Suedosten-20120312.jpg BHF-Bank-Hochhaus 82 m 23
1966 - 1972 Nibelungenplatz-ffm001.jpg Shell-Hochhaus 90 m 27
1972
Parktower.jpg SGZ-Hochhaus 96 m 28
1972 - 1974 AfE-Turm und Marriott Hotel.JPG AfE-Turm 116 m 32
1974 - 1976 City-Haus-2008.jpg City-Hochhaus 142 m 42
1976 - 1978 Westend Gate Frankfurt 2011-07.jpg Westend Gate 159 m 47
1978 - 1990 Dresdner-bank-hochhaus-ffm001.jpg Silberturm 166 m 32
1990 - 1997 Frankfurt am Main Messeturm.jpg Messeturm 256,5 m 55
1997 - Frankfurt Am Main-Commerzbank Tower vom Rathenauplatz-20100808.jpg Commerzbank Tower 259 m 56

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Liste der Hochhäuser in Frankfurt am Main na nemeckej Wikipédii.