Zoznam sopiek Stredomoria a západnej Ázie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Arménsko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Aragac stratovulkán 4 095 40°33'00'' N 44°07'00'' E ???
Cchuk-Qarqar pyroklastické kužele ~ 3 000 39°44'00'' N 46°01'00'' E 3000 pred Kr.
Dar-Alages troskové kužele 3 329 39°42'00'' N 45°32'30'' E 2000 pred Kr.
Porak stratovulkán 2 800 40°10'00'' N 45°47'00'' E 4510 pred Kr.
vulkanické pole Ghegam troskové kužele 3 597 40°16'30'' N 44°45'00'' E 1900 pred Kr.

Grécko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Jali dómy 176 36°38'00'' N 27°06'00'' E ???
Kos kaldera 430 36°49'44'' N 27°15'25'' E pleistocén
Methana dómy 760 37°36'55'' N 23°20'08'' E 258 pred Kr.
Mélos stratovulkán 751 36°41'55'' N 24°26'20'' E 140
Nisyros stratovulkán 698 36°35'00'' N 27°11'00'' E 1873
Santorin kaldera 367 36°24'13'' N 25°23'47'' E 1950

Gruzínsko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" vulkanické pole 3 750 42°27'00'' N 44°15'00'' E ???
"bez mena" vulkanické pole 3 400 41°33'00'' N 43°36'00'' E ???
Kazbek stratovulkán 5 050 42°42'00'' N 44°30'00'' E 4000 pred Kr.
vulkanické pole Kabargin Oth troskové kužele 3 650 42°33'00'' N 44°00'00'' E ???

Francúzsko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Francúzske stredohorie troskové kužele 1 464 45°30'00'' N 2°45'00'' E 7840 pred Kr.

Nemecko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
vulkanické pole Eifel maary 600 50°38'00'' N 6°51'00'' E 8300 pred Kr.

Rusko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Elbrus stratovulkán 5 633 43°20'00'' N 42°27'00'' E 50

Slovensko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Burda stratovulkán 387 ??? ??? panón
Poľana stratovulkán 1 458 ??? ??? sarmat
Štiavnické vrchy stratovulkán 1 009 ??? ??? sarmat
Vihorlat stratovulkány 1 076 ??? ??? panón
Vtáčnik stratovulkán 1 345 ??? ??? sarmat

Španielsko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
vulkanické pole Calatrava troskové kužele 1 117 38°52'00'' N 4°01'00'' E 3600 pred Kr.
vulkanické pole Olot troskové kužele 893 42°10'00'' N 2°32'00'' E ???

Taliansko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Albánske vrchy kaldera 949 41°44'00'' N 12°42'00'' E 3100 pred Kr.
Amiata dómy 1 738 42°54'00'' N 11°38'00'' E pleistocén
Campi Flegrei kaldera 458 40°49'38'' N 14°08'20'' E 1538
Ischia koplexný vulkán 789 40°44'00'' N 13°53'51'' E 1302
Monti Vulsini kaldera ~ 800 42°36'00'' N 11°56'00'' E 104 pred Kr.
Vezuv komplexný vulkán 1 281 40°49'17'' N 14°25'34'' E 1944
vulkanické pole Larderello explozívne krátery ~ 500 43°15'00'' N 10°52'00'' E 1282

Eolské ostrovy[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Lipari stratovulkán 602 38°29'00'' N 14°57'00'' E 7900 pred Kr.
Panarea stratovulkán 421 38°38'00'' N 15°04'00'' E pleistocén
Stromboli stratovulkán 924 38°47'22'' N 15°12'47'' E 2010
Vulcano stratovulkán 500 38°24'13'' N 14°57'42'' E 1890

Sicília[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Campi Flegrei del Mar di Sicilia podmorský vulkán - 4 37°06'00'' N 12°42'00'' E 1846
Etna stratovulkán 3 350 37°44'03'' N 15°00'16'' E 2014
Pantelleria štítový vulkán 836 36°46'00'' N 12°01'00'' E 1891

Turecko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Acıgöl-Nevşehir kaldera 1 689 38°34'00'' N 34°31'00'' E 2080 pred Kr.
Aratat stratovulkán 5 165 39°42'00'' N 44°17'00'' E 1840
Erciyes Dağı stratovulkán 3 916 38°31'00'' N 35°29'00'' E ???
Girekol ??? ??? 39°10'00'' N 43°20'00'' E ???
Göllü Dağ dóm 2 143 38°15'00'' N 34°34'00'' E ???
Hasan Dağı stratovulkán 3 253 38°08'00'' N 34°10'00'' E 6200 pred Kr.
Karaca Dağ štítový vulkán 1 957 37°40'00'' N 39°50'00'' E ???
Kula troskové kužele ~ 750 38°35'00'' N 29°31'00'' E ???
Nemrut Dağı stratovulkán 2 948 38°39'00'' N 42°01'00'' E 1692
Süphan Dağı stratovulkán 4 158 38°55'00'' N 42°49'00'' E 8050 pred Kr.
Tendürek Dağı štítový vulkán 3 584 39°20'00'' N 43°50'00'' E 1855
vulkanické pole Karapinar troskové kužele 1 302 37°40'00'' N 33°39'00'' E ???
vulkanické pole Kars troskové kužele ~ 3 000 40°45'00'' N 42°54'00'' E ???

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]