Chello

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Káblový modem Motorola Surfboard SB4100

Chello je značka poskytovateľa internetu LGI (predtým UGC a UPC Broadband), ktorý je vedúcou spoločnosťou širokopásmového pripojenia na internet cez rozvody káblovej televízie v Európe s približne 1,3 milióna zákazníkmi na jednotlivých trhoch. LGI pôsobí v 15 európskych, 4 latinskoamerických a 2 ázijských krajinách a produkt chello je dostupný v 10 krajinách: Belgicko, Česko, Francúzsko, Holandsko, Maďarsko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko a Slovinsko.

Na každom lokálnom trhu chello poskytuje portál, ktorý obsahuje novinky a zábavný obsah. Značka chello bola v Európe uvedená v roku 1998.

Na Slovensku je v súčasnosti (september 2007) internet chello sprístupnený v 8 mestách (Bratislava, Trnava, Žilina, Košice, Banská Bystrica, Pezinok, Nové Zámky a Dunajská Streda).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Produkt chello na Slovensku začínal so službou chello classic s počiatočnou rýchlosťou 392/64 kbitps (download/upload), neskôr bola rýchlosť zvýšená na 512/128, potom 1024/256, 2048/256, 4096/512 a 8192/512 kbitps. Priebežne pribúdali aj iné služby s inými rýchlosťami a paušálnymi cenami (chello plus, chello light, chello professional, chello easy a chello extreme), v roku 2007 pribudla služba chello platinum a chello free.

Zaujímavosťou je, že pritom, ako sa rýchlosti pripojenia zvojnásobovali, cena sa nemenila a za jednotku rýchlosti zákazníci platili postupne stále menej, pričom napríklad služba chello easy mala v roku 2007 už vyše 5-násobne vyššiu rýchlosť ako chello classic v čase spustenia, pričom za chello easy sa platí polovica z chello classic.

V Bratislave, ktorá bola prvé mesto na Slovensku, kde bola služba prístupná, bola služba uvedená najprv v Starom Meste, neskôr bola rozšírená do Petržalky, Dlhých dielov a Lamača a postupne do všetkých ostatných častí mesta. Druhým mestom, kde bola služba prístupná, bola Žilina, neskôr pribudla Trnava a ďalšie mestá a počet miest sa stále zvyšuje.

Porovnanie s ostatnými typmi pripojenia[upraviť | upraviť zdroj]

Na svoju dobu bol produkt chello veľmi výhodný, lebo ponúkol veľmi rýchle nepretržité pripojenie za veľmi výhodnú cenu oproti klasickému dial-up pripojeniu. Výhodou bola veľmi dobrá rýchlosť sťahovania a stabilita pripojenia, miernou nevýhodou bola nižšia rýchlosť odosielania, hoci stále omnoho vyššia, ako pri pripojení dial-up. Nevýhodou bolo aj nie celkom dobrá dostupnosť v odľahlejších častiach Bratislavy. Prakticky súčasne s rozvojom pripojenia chello sa rozvíjali aj iné typy pripojenia, hlavne rôzne zdieľané siete na sídliskách, ktoré mali výhodu podstatne nižšej ceny pri pomerne slušnej rýchlosti, ktorá však bola premenlivá a nestabilná, no niekedy bolo možné sťahovať aj rýchlosťou 1 MB/s, pričom niekedy bola rýchlosť na úrovni dial-up pripojenia. Výhodou takýchto riešení bola aj rovnaká rýchlosť odosielania dát, ďalšou nevýhodou je zase absencia verejnej IP adresy, ktorá je potrebná v niektorých aplikáciách.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]