Dejiny Európy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dejiny Európy je nový fenomén skúmaný v súvislosti s európskou integráciou. Nie sú to len dejiny medzinárodných vzťahov, ale najmä všeobecné dejiny európskeho priestoru.

Starovek (2000 pred Kr. – 476 po Kr.)[upraviť | upraviť zdroj]

Stredovek (476 – 1500)[upraviť | upraviť zdroj]

Európa, 1814

Nové temné obdobie začalo za občianskej vojny v rímskonemeckej ríši za Ľudovíta I. Pobožného medzi ním a jeho synmi (830) a skončilo až korunováciou Otta I. Veľkého cisárom (962). V 14. storočí sa v Európe zhoršilo podnebie, vznikla neúroda a s tým spojený hladomor a epidémie. Čierna smrť spôsobila smrť 20 miliónov Európanov.

Novovek (1500 – 1918)[upraviť | upraviť zdroj]

Novovek otvára niekoľko dôležitých procesov, ktoré podstatne zmenili európsku spoločnosť, hospodárstvo či politiku:

S nástupom renesancie prichádza (spolu s krízou hospodárskou a krízou v cirkvi na konci 15. storočia) vo vyspelých európskych štátoch k reformácii, v ktorej znamení je potom celé 16. storočie. So zámorskými objavmi sa Európe otvoril svet a Európa do neho začala (nie vždy ohľaduplne) prenikať. Vedúcu úlohu však už nemá do tej doby najvyspelejšie severné Taliansko, ale krajiny na atlantickom pobreží. Zároveň prichádza k zmene štátneho zriadenia a na európskych dvoroch sa stále viac presadzuje absolutizmus.

Najnovšie dejiny (od roku 1918)[upraviť | upraviť zdroj]

Začínajú po skončení prvej svetovej vojny.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dějiny Evropy na českej Wikipédii.