Písek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Písek
mesto
Pohľad na kostol a hradby
Štát Česko Česko
Kraj (NUTS 3) Juhočeský (CZ031)
Okres (LAU 1) Písek (CZ0314)
Obec s rozš. pôs. Písek
Poverená obec Písek
Historická krajina Čechy
Nadmorská výška 378 m n. m.
Súradnice 49°18′32″S 14°08′45″V / 49,308889°S 14,145833°V / 49.308889; 14.145833
Rozloha 63,22 km² (6 322 ha)
Obyvateľstvo 29 720 (1. 1. 2014) [1]
Hustota 470,1 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1243
Starosta Eva Vanžurová
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 397 01
Miestne časti 9
Zákl. síd. jednotky 28
Katastrálne územie 5
LAU 2 (obec) CZ0314 549240
Adresa mestského
úradu
Velké náměstí 114
E-mailová adresa e-podatelna@mupisek.cz
Poloha mesta v Česku
Poloha mesta v Česku
Wikimedia Commons: Písek
Štatistika: ČSÚ
Webová stránka: www.mesto-pisek.cz
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Písek je historické okresné mesto na rieke Otava v Česku, skôr aj krajské a sídelné mesto Prácheňského kraja. Jeho meno je odvodené od zlatonosného piesku, z ktorého sa tu ryžovalo zlato.[2]

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Písek sa nachádza na dopravnom ťahu z Plzne do Českých Budějovíc.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá zmienka o meste pochádza z listiny kráľa Václava I. vydanej roku 1243. Václav I. začal neďaleko osady na skalnatom brehu stavať hrad.

V meste je najstarší dochovaný český kamenný most z 13. storočia, hrad a kostol Narodenia Panny Márie, ktorého hodinová veža je dominantou mesta. Sú tu aj zvyšky hradieb zbúraných v čase priemyselnej revolúcie (v súčasnej dobe sú na mieste týchto hradieb mestské sady), na hlavnom námestí sa dochovali aj domy z 17. storočia.

Historicky cenná je aj Putimská brána brána známa najmä z juhočeskej ľudovej piesne „Když jsem já šel tou putimskou branou“.

V Písku bola vyhlásená Československá republika už v 14. októbra 1918, no neskôr prišli správy z Prahy, že republika ešte vyhlásená nebola a do mesta prišla maďarská vojenská posádka, ktorá začala vyšetrovať okolnosti prevratu.

V Písku je viacej stredných škôl, než býva v meste takejto veľkosti zvykom; mesto má necelých 30 000 obyvateľov. Od roku 2003 tu pôsobí aj súkromná vysoká škola, Filmová akadémia, vzniknutá z VOŠ.[3]

Písek má 2 divadlá, kultúrny dom, nemocnicu, futbalové ihrisko, zimný štadión a štátny žrebčín. Ako jedno z mála juhočeských miest sa tu nevarí pivo, no v meste sa nachádza budova starého pivovaru.

Centrum mesta je kompletne zrekonštruované; v 90. rokoch 20. storočia boli hlavné ulice v historickej časti mesta prestavané na pešie zóny a aj fasády domov ožili novými farbami. Historické jadro mesta tvorí mestskú pamiatkovú zónu. V roku 2002 Písek, najmä jeho časti nachádzajúce sa v blízkosti rieky, poškodila 500ročná povodeň, vďaka ktorej boli uzavreté aj všetky mosty, vrátane historického kamenného. Počas povodne po moste prvýkrát za päťsto rokov jeho existencie prešla voda.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Písek

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]


Mestá a obce okresu Písek

Albrechtice nad VltavouBernarticeBorovanyBoudyBožeticeBraniceCerhoniceČimeliceČížováDobevDolní NovosedlyDrhovleHeřmaňHorosedlyHrazanyHrejkoviceChyškyJetěticeJickoviceKestřanyKlukyKostelec nad VltavouKovářovKožlíKrálova LhotaKřenoviceKřižanovKučeřKvětovLetyMilevskoMiniceMiroticeMiroviceMišoviceMyslínNerestceNevěziceOkrouhláOlešnáOrlík nad VltavouOsekOslovOstrovecPasekyPísekPodolí IProbulovProtivínPřeborovPředoticePřeštěnicePutimRakoviceRažiceSepekovSkálySlabčiceSmetanova LhotaStehloviceTálínTemešvárVarvažovVeselíčkoVlastecVlksiceVojníkovVrážVrcoviceZáhoříZbelítovZběšičkyZhořZvíkovské PodhradíŽďár