Prepoštská jaskyňa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prepoštská jaskyňa
jaskyňa
Štát Slovensko Slovensko
Región Trenčiansky kraj
Okres Prievidza
Obec Bojnice
Pohorie Strážovské vrchy
Nadmorská výška 242 m n. m.
Súradnice 48°46′46″S 18°34′59″V / 48,77944°S 18,58306°V / 48.77944; 18.58306
Poloha jaskyne v rámci Slovenska
Poloha jaskyne v rámci Slovenska
Poloha jaskyne v rámci Slovenska
Poloha v rámci Trenčianskeho kraja
Poloha v rámci Trenčianskeho kraja
Poloha v rámci Trenčianskeho kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Prepoštská jaskyňa sa nachádza takmer v centre kúpeľného mesta Bojnice v okrese Prievidza. Poloha na západnom okraji Hornonitrianskej kotliny na úpätí mohutnej travertínovej kopy pod súčasným historickým jadrom mesta poskytovala ochranu a vhodné životné podmienky už neandertálcom v čase levallois moustérienu (70 000/65 000 – 40 000 pred n. l.) teda v čase stredopaleolitického würmu.

Samotná jaskyňa je chránená mohutným skalným previsom, vstup do nej sa nachádza v nadmorskej výške 242 m n. m. a je dlhá 11 m. Vznikla činnosťou termálnych prameňov, ktorých minerály sa ukladali a vytvárali travertínovú kopu. Výhodná prirodzená ochrana Prepoštskej jaskyne proti klimatickým vplyvom podmienila jej osídlenie na sklonku posledného severského zaľadnenia, čo potvrdzujú kostrové nálezy zvierat, žijúcich v tomto období, ktoré boli korisťou vtedajších obyvateľov.

Prvý krok k archeologickým objavom urobil v roku 1926 bojnický prepošt a amatérsky archeológ Karol Anton Medvecký, ktorý dal odstrániť rokmi nahromadený odpad a dal tak podnet na výskum. Vykopané nálezy sa dostali na posúdenie Luborovi Niederlemu a Karlovi Absolonovi, ktorí potvrdili významnosť objavu zaradením ich do obdobia mladého paleolitu.

Opakované archeologické výskumy ju zaradili medzi najbohatšie jaskynné sídliská na Slovensku, keďže sa v nej a v jej okolí našlo viac ako 3 000 artefaktov. Ich výskumom bolo spresnené aj datovanie osídlenia, čo zaradilo Prepoštskú jaskyňu k vzácnym strednopalelitickým náleziskám nielen na Slovensku, ale aj strednej Európe.

Múzeum praveku[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum praveku Slovenska tvorí od roku 2007 náučnú historickú expozíciu, priamo na miestach, kde žil neandertálsky pračlovek. Návštevníkom ukazuje informácie o období, v ktorom títo ľudia žili, spôsob ich života, lovu a jedálny lístok.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]