Zoznam európskych enkláv

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento článok obsahuje zoznam európskych enkláv.

Názov územia Status enklávy Materský štát Obklopujúci štát
Amsterdam Zuidoost subnárodná enkláva Holandsko ---
Avenches subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Baarle-Hertog pravá enkláva Belgicko Holandsko
Baarle-Nassau pravá enkláva Holandsko Belgicko
Badia Tedalda subnárodná enkláva Taliansko ---
Bastanes subnárodná enkláva Španielsko ---
Berlín subnárodná enkláva Nemecko ---
Bisacquino subnárodná enkláva Taliansko ---
Bosanska Posavina subnárodná enkláva Bosna a Hercegovina ---
Boursies-Doignies-Mœuvres subnárodná enkláva Francúzsko ---
Böschenrot subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Bremen subnárodná enkláva Nemecko ---
Bremerhaven subnárodná enkláva Nemecko ---
Brusel subnárodná enkláva Belgicko ---
Budapešť subnárodná enkláva Maďarsko ---
Bukurešť subnárodná enkláva Rumunsko ---
Buxheim subnárodná enkláva Nemecko ---
Bürgenstock subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Büsingen pravá enkláva Nemecko Švajčiarsko
Campione d’Italia pravá enkláva Taliansko Švajčiarsko
Céligny subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Ceuta závislá semienkláva Španielsko Maroko
Citta di Castello subnárodná enkláva Taliansko ---
Clavaleyres subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Comines-Warneron subnárodná enkláva Belgicko ---
Condado de Treviño subnárodná enkláva Španielsko ---
časť autonómnej oblasti Gagauzsko subnárodná enkláva Moldavsko ---
časť okresu Cahul subnárodná enkláva Moldavsko ---
časť okresu Taraclia subnárodná enkláva Moldavsko ---
časť provincie Enna subnárodná enkláva Taliansko ---
Daľnyj subnárodná enkláva Rusko ---
Dubki pravá enkláva Rusko Estónsko
Dubrovnícko-neretvanská župa pravá exkláva Chorvátsko Bosna a Hercegovina, Čierna Hora
Elafos subnárodná enkláva Grécko ---
Engelberg subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Escaunets-Villenave-près-Béarn subnárodná enkláva Francúzsko ---
Estavayer-le-Lac subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Fabro subnárodná enkláva Taliansko ---
Frederiksberg subnárodná enkláva Dánsko ---
Gallese subnárodná enkláva Taliansko ---
Gardéres-Luquet-Séron subnárodná enkláva Francúzsko ---
Gex ekonomická enkláva Francúzsko ---
Gibraltár závislá semienkláva Spojené kráľovstvo Španielsko
Grande Coudre subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Hirschberg subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Hof Raach subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Horn subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Isla Perejil závislá semienkláva Španielsko Maroko
Islas Chafarinas závislá semienkláva Španielsko Maroko
Josåsgårdene subnárodná enkláva Nórsko ---
Jungholz kvázi-enkláva Rakúsko Nemecko
Kaliningradská oblasť pravá exkláva Rusko Litva, Poľsko
Kauniainen subnárodná enkláva Fínsko ---
Kleinlützel subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Kleinwalsertal kvázi-enkláva Rakúsko Nemecko
Kloster Fahr subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Kloster Grimmenstein subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Kloster Wonnenstein subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Konpantzia kondomínium Španielsko/Francúzsko ---
Kyjev subnárodná enkláva Ukrajina ---
La Cepeda subnárodná enkláva Španielsko ---
La Matanza subnárodná enkláva Španielsko ---
Livigno ekonomická enkláva Taliansko Švajčiarsko
Llívia pravá enkláva Španielsko Francúzsko
Lutepää kvázi-enkláva Estónsko Rusko
Mariastein subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Marle subnárodná enkláva Holandsko ---
Melilla závislá semienkláva Španielsko Maroko
Ménessaire subnárodná enkláva Francúzsko ---
Minsk subnárodná enkláva Bielorusko ---
Monako štát-semienkláva --- Francúzsko
Moskva subnárodná enkláva Rusko ---
Münchenwiler subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Neuwerk subnárodná enkláva Nemecko ---
Nigehörn subnárodná enkláva Nemecko ---
Nohl sunárodná enkláva Švajčiarsko ---
Oberegg subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Ober-Laudenbach subnárodná enkláva Nemecko ---
Orduña subnárodná enkláva Španielsko ---
Os de Civis kvázi-enkláva Španielsko Andorra
Othe subnárodná enkláva Francúzsko ---
Pannarano subnárodná enkláva Taliansko ---
Peñón de Alhucemas závislá semienkláva Španielsko Maroko
Peñón de Vélez de la Gomera závislá semienkláva Španielsko ---
Pentreheyling subnárodná semienkláva Spojené Kráľovstvo ---
Petilla de Aragón subnárodná enkláva Španielsko ---
Petrohrad subnárodná semienkláva Rusko ---
Plessix-Balisson subnárodná enkláva Francúzsko ---
Praha subnárodná enkláva Česko ---
Resuttano subnárodná enkláva Taliansko ---
Rincón de Ademuz subnárodná enkláva Španielsko ---
Rincón de Anchuras subnárodná enkláva Španielsko ---
Roggenburg subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Rüdlingen subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Saint-Gingolph ekonomická enkláva Francúzsko Švajčiarsko
Saint-Samson subnárodná enkláva Guernsey ---
San Colombano al Lambro subnárodná enkláva Taliansko ---
San Maríno štát-enkláva --- Taliansko
Saňkovo-Medvežie pravá enkláva Rusko Bielorusko
Sastavci pravá enkláva Bosna a Hercegovina Srbsko
Säynätsalo subnárodná enkláva Fínsko ---
Scharhörn subnárodná enkláva Nemecko ---
Schelten subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Soerdalen kvázi-enkláva Nórsko Švédsko
Stein am Rhein subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Steinhof subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Surpierre subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Tägermoos nepravá exkláva Nemecko Švajčiarsko
Torteval subnárodná enkláva Guernsey ---
Tours subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Tricárico subnárodná enkláva Taliansko ---
Valréas subnárodná enkláva Francúzsko ---
Vatikán štát-enkláva --- Taliansko
Vennbahn pravá enkláva Nemecko Belgicko
Verucchio subnárodná enkláva Taliansko ---
Viedeň subnárodná enkláva Rakúsko ---
Villar subnárodná enkláva Španielsko ---
Voeren subnárodná enkláva Belgicko ---
Vuissens subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Východné Tirolsko subnárodná enkáva Rakúsko ---
Wallenbuch subnárodná enkláva Švajčiarsko ---
Welsum-Welsumerveld subnárodná enkláva Holandsko ---
Witznau-Weggis subnárodná enkláva Švajčiarsko ---

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]